Σαφή σινιάλα για την επόμενη ημέρα του ομίλου που αφορούν την έξοδο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το διαζύγιο με την ιταλική Edison σε ό,τι αφορά την κοινή εταιρεία Elpedison, αλλά και για την από εδώ και πέρα στρατηγική που αφορά τις ΑΠΕ, έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Helleniq Energy, ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης.
Δήλωσε αιφνιδιασμένος με την επιβολή έκτακτης εισφοράς και είπε ότι μπορεί να μην επηρεάζει τη διανομή μερίσματος για το 2023 και τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά προφανώς και θα επηρεάσει το μέρισμα της επόμενης χρήσης. Εξήγησε ότι η έκτακτη φορολόγηση αποτελεί Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία -όπως είπε- είναι χτισμένη πάνω σε ένα λανθασμένο και μικροπολιτικό λόγο.
«Δεν υπάρχουν υπερκέρδη, κάθε φορά η εταιρεία καλείται να πείσει ότι δεν είναι ελέφαντας. Συγκρίνονται τα κέρδη με μία υποτιθέμενη βάση όπου περιλαμβάνεται και η περίοδος του κορωνοϊού, όπου η κερδοφορία ήταν ελάχιστη. Δεν μας ενθουσιάζει η συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξει κάποια επόμενη έκτακτη εισφορά στο μέλλον. «Το 50% των κερδών της Helleniq Energy προέρχεται από το εξωτερικό, επομένως το 50% της φορολογίας δεν αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Σε μια μακράς διαρκείας ετήσια Γενική Συνέλευση, άνω των τριών ωρών, η διοίκηση τοποθετήθηκε απέναντι σε όλα σχεδόν τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τον όμιλο της Helleniq Energy, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και εν μέσω πολλών διεθνών, πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.
Στο κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της συμμετοχής 35% της Helleniq Energy, ο κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τον όμιλο είναι η αποχώρηση από την εταιρεία. Εξήγησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το Δημόσιο (κατέχει το 65%) για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ότι ο όμιλος διαφωνεί εδώ και καιρό με πολλές από τις επιλογές της ΔΕΠΑ, οι οποίες δημιουργούν ζητήματα αλληλοκάλυψης και εσωτερικού ανταγωνισμού και ότι το πιο πιθανό σενάριο αφορά την αποεπένδυση.
Αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ σε μια ενεργειακή εταιρεία, με αποτέλεσμα πολλές δράσεις να αλληλοκαλύπτονται με άλλες δραστηριότητες του ομίλου, όπως στην προμήθεια -π.χ. η Φυσικό Αέριο με την Elpedison-, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνο όχημα για κάθε τομέα και όχι πολλά, μίλησε για καλό κλίμα με το Δημόσιο και εκτίμησε ότι σύντομα θα αποσαφηνιστεί το τοπίο.
Στο άλλο ανοικτό μέτωπο, αυτό της Elpedison, ξεκαθάρισε ότι το διαζύγιο με τους Ιταλούς της Edison είναι προειλημμένη απόφαση, δεν απέκλεισε ο όμιλος να εξαγοράσει το 50% του μεριδίου τους ή αυτός να τους πουλήσει το δικό του 50% στην εταιρεία, προσθέτοντας ότι η δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν του αποφέρει πλέον τα αναμενόμενα.
«Η κοινοπραξία αυτή, με μερίδια 50%-50%, δεν δουλεύει και πολύ καλά. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ μέρισμα από τη δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι έχουμε επενδύσει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καθώς αλλάζει το τοπίο στις ΑΠΕ, θα πρέπει να έχουμε ένα πιο καθετοποιημένο μοντέλο, μια πιο ολιστική διαχείριση τόσο για το πράσινο χαρτοφυλάκιο όσο και για το κανάλι πρόσβασης στην αγορά. Δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσει μισό δισ. ευρώ σε μια εταιρεία αλλά αυτή να μη μας δίνει μέρισμα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy.
Roadmap για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Στο μέτωπο αυτό, η εταιρεία επέλεξε τα τελευταία χρόνια να μειώσει κατά 50% τα blocks που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Σε όσα παρέμεινε (όπως πχ. το block 2 στον Κυπαρισσιακό ή τα δύο οικόπεδα της Κρήτης), κινήθηκε ταχύτατα για την ολοκλήρωση των δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών. «Αν δεν κάναμε τόσο γρήγορες και επιθετικές κινήσεις, δεν θα είχε έλθει η ExxonMobil στις παραχωρήσεις στην Κρήτη», τόνισε.
Έδωσε ένα roadmap για τις έρευνες στη Κρήτη, λέγοντας ότι τους επόμενους 6-12 μήνες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων και εντός 12 με 18 μηνών θα αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί κάποια ερευνητική γεώτρηση. «Αν είμαστε τυχεροί και βρεθούν κοιτάσματα, τότε σε 24 μήνες από σήμερα, θα καταρτίσουμε το πλάνο αξιοποίησης. Αν βρούμε, τότε σίγουρα η συνέλευση του 2027 θα είναι διαφορετική. Σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τι υπάρχει», σημείωσε.
Διψήφιο το ποσοστό των πρατηρίων που κλέβουν
Στο θέμα των καυσίμων περιέγραψε μια καθόλου κολακευτική εικόνα της αγοράς, μιλώντας για διψήφιο ποσοστό πρατηρίων που κλέβουν στην αντλία, εκτεταμένη παραβατικότητα και ένα θέμα που προσλαμβάνει διαστάσεις παρ’ ότι η κυβέρνηση το γνωρίζει και οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί.
Το έτερο πρόβλημα στην αγορά αφορά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο μπήκε επί πανδημίας και συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και μέσα στο 2024. «Μια ανωμαλία, που δεν υπάρχει σε καμία αγορά και πλήττει με τον ίδιο τρόπο όλες τις εταιρείες», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.
Σε επίπεδο επιδόσεων της Helleniq Energy, το 2023 οι εξαγωγές σε καύσιμα του ομίλου ήταν ίσες με το 9,2% του συνόλου των εξαγωγών όλης της ελληνικής οικονομίας. Η χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από μεγάλες αλλαγές στην εμπορία καυσίμων, με το μερίδιο της Helleniq Energy να φτάνει πέρυσι στο 32%, καθώς μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη νέων διαφοροποιημένων προιόντων στα καύσιμα.
Με ρεαλισμό η πράσινη μετάβαση
Στο μείζον ζήτημα της πράσινης μετάβασης θύμισε ότι η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ του ομίλου φτάνει πλέον τα 381 MW και το συνολικό portfolio τα 4,3 GW, ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μικρή επιβράδυνση, καθώς το τοπίο στο χώρο αυτό αλλάζει ραγδαία. Επικρατεί αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ζήτησης και έλλειψη ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου στην ΕΕ.
«Εθελοτυφλούν οι πάντες στην ΕΕ, συμπεριφέρονται σαν να αγνοούν ότι χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο στους κανόνες και οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το υδρογόνο, καθυστερούν και είναι προβληματικές», είπε ο κ. Σιάμισιης.
Έπειτα από ένα κύκλο επενδύσεων στις ΑΠΕ, ο ομιλος ναι μεν έχει αποφασίσει να επενδύσει περισσότερο, όπως προβλέπει το πλαίσιο για το πράσινο μετασχηματισμό του (Vision 2020-2025), ωστόσο αυτό θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αναδεικνύονται πολλά προβλήματα. Είτε σε επίπεδο ΑΔΜΗΕ με τη δυσκολία σύνδεσης νέων έργων, είτε με τις περικοπές στην παραγωγή των μονάδων, οι οποίες αυξάνονται. Κι όλα αυτά, καθώς ο παραδοσιακό μοντέλο της πράσινης αγοράς αλλάζει, το καθεστώς των εγγυημένων εσόδων (Feed-in-Tariff) τελειώνει, κάτι που σημαίνει πως όποιος επενδύει σε ΑΠΕ θα πρέπει να έχει βρει και αγοραστή για την παραγωγή του.
Ενεργειακός κόμβος για την περιοχή
Χαρακτήρισε την Helleniq Energy ως ένα ενεργειακό κόμβο για τη περιοχή, καθώς το 50% περίπου της παραγωγής της κατευθύνεται σταθερά πλέον σε εξαγωγές. «Τόσο εμείς όσο και η Motor Oil έχουμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που προσθέτουν πολύ μεγάλη αξία στην ελληνική οικονομία, είτε σαν θέσεις εργασίας είτε σαν εξαγωγές. Προσθέτουμε αξία στην Ελλάδα και κέρδη στην εθνική οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε εγκλωβισμένοι στην ελληνική αγορά. Αυτή είναι πεπερασμένη, γι’ αυτό και ο όμιλος κάνει μεγάλη προσπάθεια να αυξήσει την παρουσία του στο εξωτερικό, καθώς έχει υπερεπενδύσει στην Ελλάδα», όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της Helleniq Energy για το 2023, τα χαρακτήρισε θετικά, θύμισε πως ο κλάδος της διύλισης λειτουργεί με πολύ μεγάλους κύκλους εργασιών, ωστόσο έχει μικρό περιθώριο κέρδους. Τα κέρδη, όπως είπε, εμφανίζουν τάση ομαλοποίησης και προέβλεψε μία σχετική υποχώρηση στα επόμενα 2-3 χρόνια, με τη διατήρησή τους ωστόσο σε καλά επίπεδα.
Ειδική αναφορά έκανε και στην επανενεργοποίηση του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, OKTA, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου, πιθανώς να είναι σε θέση να ανακοινώσει τη λειτουργία του έργου.