Dimand: Το επενδυτικό σχέδιο των 500 εκατ. και ο ρόλος της Πειραιώς

Τα στάδια της πολυεπίπεδης συνεργασίας των δύο πλευρών για αναπλάσεις κτιρίων και αξιοποίηση ακινήτων συνολικού εμβαδού 127.000 τ.μ. Τα χρονικά ορόσημα ανά project και τα επιμέρους ποσά επενδύσεων.

Dimand: Το επενδυτικό σχέδιο των 500 εκατ. και ο ρόλος της Πειραιώς

Νέο κύκλο επενδύσεων με βασικό χρηματοδότη, συνεπενδυτή και χρήστη την Tράπεζα Πειραιώς ανοίγει η Dimand, ο οποίος αφορά σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ μικτού κόστους ανάπτυξης (GDV) για την προσεχή εξαετία.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες το πλαίσιο της στρατηγικής τους συνεργασίας με τον Χ. Μεγάλου, CEO της Πειραιώς, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής πέραν των τεσσάρων projects

Το πρώτο επίπεδο συνεργασίας αφορά στη χρηματοδότηση εκ μέρους της Πειραιώς των δανειακών κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου της ΦΙΞ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αφορά σε επένδυση ύψους 160 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 50.000 τ.μ. ακινήτων διαφόρων τύπων (κατοικίες, χώροι πολιτισμού, εμπορικά καταστήματα), την οποία η Dimand θα υποστηρίξει ασφαλώς και με ίδια κεφάλαια (30% της συνολικής επένδυσης). Η έναρξη εργασιών στο ακίνητο αναμένονται στο α’ τρίμηνο του 2025 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την προσεχή 4ετία.

Το δεύτερο project αφορά στην ανακατασκευή ακινήτου επί της οδού Κοραή 4, το οποίο η Dimand απέκτησε προσφάτως από την Εθνική Ασφαλιστική (κατά πληροφορίες, έναντι 20 εκατ. ευρώ) και το οποίο θα ανακατασκευάσει πλήρως σε κτίριο Leed Gold και θα εν συνεχεία αποκτηθεί από την Πειραιώς για τη στέγαση κεντρικών της υπηρεσιών.

Η επένδυση ανακατασκευής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ. Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου αγγίζει τις 15.000 τ.μ., από τα οποία άνω των 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της Τράπεζας. Επιπλέον, 3.000 τ.μ. θα διατεθούν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου και εστίασης στη στοά «Κοραή».  O ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου και παράδοσης των γραφείων είναι ο Σεπτέμβριος του 2026.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανακατασκευή του εμπορικού ακινήτου που σήμερα στεγάζει το πολυκατάστημα Notos Com (και το οποίο αποτελεί ιστορική συνέχεια του πολυκαταστήματος Αφοί Λαμπρόπουλοι).

Σημειώνεται πως το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της Tράπεζας Πειραιώς, η οποία θα αποτελέσει τον συνεπενδυτή στην ανάπλασή του με ποσοστό 30%, ενώ το 70% θα αναλάβει η Dimand. Το κόστος ανακατασκευής κατά τον κ. Ανδριόπουλο (φωτ.), CEO της Dimand, θα κυμανθεί στα 20-25 εκατ. ευρώ. Κατά τον ίδιο, τα 8.000 τ.μ. του κτιρίου επιτρέπουν τη δημιουργία μικτών χρήσεων, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί καθώς μελετάται η βέλτιστη αξιοποίηση.

To Λαύριο

Το μεγαλύτερο project στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών αφορά στην ανάπλαση του ακινήτου που ελέγχει πλειοψηφικά η Πειραιώς μέσω της Strix στο Λαύριο

Εκεί σχεδιάζεται ένα μικτό συγκρότημα κατοικιών, τουριστικών εγκαταστάσεων και εμπορικών χρήσεων συνολικής ανωδομής 60.000 τ.μ. σε οικόπεδο 100 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός του δεν έχει ασφαλώς επιβεβαιωθεί, ωστόσο σε αδρές γραμμές θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Η Dimand στην παρούσα φάση έχει αναλάβει τη μελέτη, αδειοδοτική ωρίμαση και την έκδοση οικοδομικών αδειών για το εν λόγω project ενώ επιδιώκει, σε δεύτερο χρόνο, μετοχική συμμετοχή στη διαχειρίστρια εταιρεία Strix, στην οποία σήμερα μέτοχοι μειοψηφίας είναι επίσης η Κέκροψ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ιντρακόμ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v