Masdar: Ερχονται νέες εξαγορές μετά την Τέρνα Ενεργειακή

Αναζητούμε νέες εξαγορές τονίζει ο Mohamed Jameel Al Ramahi. Εγινε η αρχή για την επέκτασή μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Θα διαθέσουμε περισσότερα κεφάλαια.

Masdar: Ερχονται νέες εξαγορές μετά την Τέρνα Ενεργειακή

Ο όμιλος Masdar του Άμπου Ντάμπι αναζητά νέες εξαγορές στην Ευρώπη μετά την απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακής την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι οικονομικές πιέσεις στον κλάδο μειώνουν τις αποτιμήσεις και δημιουργούν χώρο για συμφωνίες.

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε στους Financial Times ότι η συμφωνία για την Τέρνα Eνεργειακή, αξίας 3,2 δισ. ευρώ ήταν μόνο η αρχή μιας περαιτέρω επέκτασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αποκτούμε απλώς αυτήν την πλατφόρμα και το χαρτοφυλάκιο», είπε. «Θα διαθέσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

«Αυτή είναι μια στρατηγική συμφωνία για εμάς όπου ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα αλλά, το πιο σημαντικό, στην Ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφέροντας την παρουσία της εταιρείας στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία, καθώς και τον «ισχυρό pipeline» της στην περιοχή.

Μετά από μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δέχεται πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου αρκετές εταιρείες έχουν περιορίσει ή ακυρώσει σχέδια.

Ωστόσο, ο Αλ Ραμάχι είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια επανέφεραν τον κλάδο στην πραγματικότητα και έκαναν τους ανθρώπους να «συνέλθουν» σε ότι αφορά τις συμφωνίες. «Όταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά, περίμεναν υψηλές αποτιμήσεις. Αν δεν τους έδινες την αξία που ονειρευόντουσαν, θα μπορούσαν να πάνε στην τράπεζα και να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο και να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία. Δεν σε χρειάζονταν».

«Τώρα [τα υψηλότερα επιτόκια] προκάλεσαν τη συνειδητοποίηση στην αγορά ότι η αποτίμηση που σκέφτονταν δεν είναι πραγματική».

Τους τελευταίους μήνες, πλούσιοι σε μετρητά αγοραστές από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου έχουν εντείνει τις συναλλαγές τους στον τομέα έντασης κεφαλαίου.

Η Masdar, η οποία χρηματοδοτείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ Mubadala, την εταιρεία ενέργειας και νερού Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc, έχει συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκτός από την ΤΕΝΕΡΓ, αγόρασε πρόσφατα το 49% του αιολικού έργου Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου, αξίας 11 δισεκατομμυρίων λιρών, ένα τμήμα αιολικού πάρκου ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Βαλτική Θάλασσα και ένα μερίδιο 50% στον αμερικανικό όμιλο αποθήκευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας Terra-Gen.

Η Masdar έχει επιταχύνει τα ντιλ προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για δυναμικότητα 100 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 20 GW έργων είτε σε λειτουργία, είτε υπό κατασκευή, είτε σε εξέλιξη.

«Χρειαζόμασταν να αλλάξουμε ταχύτητα», είπε ο Αλ Ραμάχι. «Χρειαζόταν να αρχίσουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε νέες ευκαιρίες που είναι μεγάλες σε κλίμακα. Έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να κάνουμε μεγάλες εξαγορές».

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ο Αλ Ραμάχι είπε ότι η Masdar δεν είχε μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.

«Δεν παρατηρήσαμε να μην είμαστε ευπρόσδεκτοι κάπου», είπε. «Αντίθετα, όλες οι πόρτες έχουν ανοίξει όπου κι αν έχουμε πάει».

Πρόσθεσε ότι ήταν ουδέτερος στη χρήση ηλιακών συλλεκτών ή ανεμογεννητριών κινεζικής κατασκευής. «Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή φιλελεύθερη αγορά. [Θα αγοράσουμε από] οποιονδήποτε μπορεί να αυξήσει την κλίμακα και να προμηθεύσει το προϊόν την κατάλληλη στιγμή, στη σωστή τιμή.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v