Ψηλά βάζει τον πήχη για την κερδοφορία η Foodlink

Επιταχύνει ρυθμούς η εισηγμένη με τη διοίκηση να στοχεύει σε αύξηση των EBITDA κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2024. Επαναγορά ιδίων μετοχών αποφασίστηκε στη ΓΣ. Το 2026 η μετάταξη στην Κύρια Αγορά.

Ψηλά βάζει τον πήχη για την κερδοφορία η Foodlink

Μετά την περυσινή επιστροφή στην κερδοφορία, νέα βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένει για φέτος η Foodlink, με τους στόχους να είναι ακόμη πιο φιλόδοξοι για την επόμενη τριετία.

Το 2023 η εισηγμένη εταιρεία αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 82,2 στα 83 εκατ. ευρώ και το EBITDA από τα 7,05 στα 8,855 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα από ζημία 1,4 εκατ. του 2022 έκλεισε πέρυσι σε κέρδη 445 χιλ. ευρώ. Παράλληλα, μέσω θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών και μιας μικρής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Foodlink περιόρισε το ύψος του καθαρού της δανεισμού.

«Πέρυσι ήταν ο πρώτος χρόνος του νέου πενταετούς μας αφηγήματος, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία μετατρέπεται από growth story σε profit story» επισήμανε ο πρόεδρος της Foodlink Βασίλης Καρακουλάκης στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμπληρώνοντας: «Η περυσινή χρονιά ήταν επιτυχής, ενώ για φέτος θα επιδιώξουμε μια περαιτέρω διεύρυνση του EBITDA κατά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα κινούμαστε περίπου σύμφωνα με το στόχο».

Με βάση το νέο αφήγημα του ομίλου που δεν εστιάζεται στην ανάπτυξη των εσόδων, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας, στα οφέλη από τη λειτουργική ενοποίηση της Αθηναϊκής (κάτι τέτοιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025), στην ενίσχυση των υποδομών, στην εταιρική διακυβέρνηση και στο sustainability, στόχος είναι σε μια τετραετία (το 2027) το EBITDA του ομίλου να έχει εκτιναχθεί στα 12,5 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το κόστος χρηματοδότησης, η εταιρεία προχωρεί σε σειρά κινήσεων όπως ο περιορισμός της έκθεσης στις τράπεζες, αλλά και η υποχώρηση του spread στα δάνεια που ήδη έχει συνάψει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ο Βασίλης Καρακουλάκης σημείωσε πως στόχος της Foodlink είναι η μετάταξή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κάτι το οποίο εκτιμά ότι κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει στη διετία 2025-2026.

Τέλος, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης ψηφίστηκε η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως ποσοστού 10% επί του συνόλου, σήμερα η εισηγμένη κατέχει περίπου 330.000 ίδιους τίτλους), σε εύρος τιμών από 0,10 έως τρία ευρώ.

Όπως και κατά το παρελθόν, στόχος της απόκτησης ιδίων μετοχών είναι η διάθεσή του σε στελέχη και προσωπικό της εταιρείας στο πλαίσιο της πολιτικής για παροχή κινήτρων. Για το 2024 αναμένεται να διατεθούν γύρω στις 500.000 ίδιες μετοχές. Επίσης, η γενική συνέλευση ψήφισε τη δυνατότητα έκδοσης και εξαγοράσιμων μετοχών, με δικαίωμα ή και χωρίς δικαίωμα ψήφου (δεν υπάρχει αυτή την περίοδο πρόθεση για κάτι τέτοιο), καθώς και τη δυνατότητα διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων και με ηλεκτρονικά μέσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v