Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Energean: Στοχεύει σε Αφρική-Μ. Ανατολή μετά το deal με Carlyle

Οι σημαντικές υπεραξίες που αποκόμισε από την πώληση ώριμου χαρτοφυλακίου. Πώς θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα φτάσουν έως τα 945 εκατ. δολάρια.

Energean: Στοχεύει σε Αφρική-Μ. Ανατολή μετά το deal με Carlyle

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αφρική και σε χώρες της Μ. Ανατολής είναι πλέον η Energean, μετά το deal με την αμερικανική Carlyle και τις σημαντικές υπεραξίες που αποκόμισε πουλώντας ένα ώριμο χαρτοφυλάκιο κοιτασμάτων, κυρίως πετρελαίου, σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία.

Έχοντας στα χέρια της μια δύναμη πυρός που μπορεί και να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ (το τίμημα θα κυμανθεί ανάμεσα σε 820 εκατ. και 945 εκατ. δολ.), της ανοίγονται οι πόρτες να μπει σε νέες αγορές που καιρό τώρα παρακολουθεί, σε χώρες με σταθερή πολιτική στήριξης των ερευνών για υδρογονάνθρακες, δίχως «μπρος- πίσω», δισταγμούς και καθυστερήσεις.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν κράτη της Αφρικής και της Μ. Ανατολής, που έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων, όπως το Ισραήλ και το Μαρόκο, όπου η Energean έχει ήδη παρουσία, καθώς και χώρες δίχως αντιφατικές πολιτικές, όπως συχνά συμβαίνει στην Ιταλία ή την Ελλάδα.

«Ανοίγουμε τον κύκλο της στόχευσής μας πέρα από τη Μεσόγειο, σε περιοχές που στηρίζουν την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς δεν μπορούμε να περιμένουμε αν και πότε χώρες της Μεσογείου θα πάρουν ξεκάθαρες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών.

Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, πέρα από τη δομή του deal ή το τι είδαν οι Αμερικανοί της Carlyle και αγόρασαν το χαρτοφυλάκιο της Energean σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, η είδηση είναι ότι η ελληνική εταιρεία «σκανάρει» ευκαιρίες σε νέες αγορές, ελπίζοντας πάντα ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και από την Ελλάδα, κάτι που όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Είναι προφανές ποια θα ήταν σήμερα η Energean, αν είχε εστιάσει αποκλειστικά στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας, όπου έχουμε να δούμε ερευνητική γεώτρηση από το 2001 και όπου τα σχέδια της για το Κατάκολο και τα Ιωάννινα παραμένουν παγωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εχει ενδιαφέρον ότι το portfolio κοιτασμάτων που πουλάει η ελληνική εταιρεία στους Αμερικανούς αφορά ως επί το πλείστον παλαιά κοιτάσματα, τα οποία είχε αγοράσει το 2020 από την ιταλική Edison, προς 280 δολάρια το βαρέλι. Τέσσερα χρόνια μετά, τα πουλάει σε τετραπλάσια αξία. Τα assets αυτά, ακριβώς επειδή είχαν φτάσει σε ένα αυξημένο βαθμό ωριμότητας, αντιστοιχούσαν στο 60% των υποχρεώσεων του ομίλου για «παροπλισμό» παλαιότερων κοιτασμάτων (decomissionin liabilities), οι οποίες για φέτος ανέρχονται σε 40-50 εκατ. δολάρια.

Τι είδε σ’ αυτά τα κοιτάσματα η Carlyle; Ενα στρωμένο χαρτοφυλάκιο, απαντούν πηγές της ελληνικής εταιρείας, με παραγωγή 34.000 βαρέλια την ημέρα και αποθέματα 150 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Τα νούμερα για το decommissioning δεν σημαίνουν κάτι για την Carlyle, εξηγούν οι ίδιες πηγές, μπορεί να ποντάρει στην άνοδο τιμών των commodities.

Τα ποσά από το συγκεκριμένο deal θα κατευθυνθούν, όπως λένε κύκλοι της Energean, για την αποπληρωμή εταιρικού ομολόγου ύψους 450 εκατ. δολαρίων, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το χρηματοοικονομικό της προφίλ, για τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους ύψους έως 200 εκατ. δολαρίων, ενώ απομένουν 200-300 εκατ. δολάρια για νέες κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος της Energean βρίσκεται πάντα το Ισραήλ, όπου έχει καταφέρει να καλύπτει πάνω από το 50% των αναγκών της χώρας, μέσω δύο δικών της κοιτασμάτων (Karish και Karish North) και ενώ διαθέτει assets με ορίζοντα παραγωγής 20 ετών σε τιμές που δύσκολα επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται και το Μαρόκο, όπου στο γ’ τρίμηνο αναμένεται η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Anchois, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και βρίσκεται κοντά σε υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την εγχώρια αγορά αλλά και τις διεθνείς.

Σημειωτέον ότι υπάρχει προοπτική εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Μαρόκου-Ισπανίας. Στα καθ’ ημάς, ο όμιλος έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής EnEarth.

Εχει ενδιαφέρον ότι μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας για το deal στα Χρηματιστήρια Λονδίνου και Τελ Αβίβ, η εταιρεία έδωσε νέο guidance για την παραγωγή 116.000-133.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, πάνω από το 80% σε φυσικό αέριο. Σημειωτέον ότι τα μεταβιβαζόμενα assets είχαν παραγωγή 37% σε φυσικό αέριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v