Εμφαση σε συνέργειες και νέα προϊόντα δίνει η Interwood

Ανοδικά κινείται ο τζίρος αλλά οι τιμές παρουσιάζουν υποχώρηση. Προγραμματίζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη παραγωγικής μονάδας της εταιρείας.

Εμφαση σε συνέργειες και νέα προϊόντα δίνει η Interwood

Στην προσπάθεια του ομίλου να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες της αγοράς και τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν μεταξύ των εταιρειών του, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση των εργασιών, σε επενδύσεις καινοτομίας και σε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Interwood-Ξυλεμπορία Σοφία Παππά, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την πορεία της φετινής χρονιάς, η διοίκηση ανέφερε ότι σε επίπεδο όγκου πωλήσεων η εταιρεία κινείται σε μάλλον ανοδικά επίπεδα, πλην όμως οι τιμές παρουσιάζουν πτώση σε σύγκριση με την περυσινή χρήση, λόγω της υποτονικής ζήτησης στην Ευρώπη, με την κατάσταση αυτή να μην αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η διεθνής συγκυρία παραμένει αρνητική για τον κλάδο της ξυλείας, η εγχώρια αγορά είναι μεσομακροπρόθεσμα υποσχόμενη λόγω των προσδοκιών που υπάρχουν για αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και των εμβληματικών έργων που προβλέπεται να υλοποιηθούν.

Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, ενέκρινε μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,016 ευρώ (συνολικό ποσό 54.681 ευρώ) μόνο στους προνομιούχους μετόχους.

Τέλος, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, ανέφερε ότι:

  • Εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η εκτίμηση για ελαφρά αυξημένη φετινή μικτή κερδοφορία σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδοση του 2023.
  • Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λειτούργησε θετικά στη ρευστότητα και στην κεφαλαιακή επάρκεια της εισηγμένης. Ο όμιλος πάντως βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες με θέμα την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών της. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε καλό κλίμα.
  • Ο όμιλος μέσω νέων συνεργασιών έχει εξασφαλίσει υλικά που ανταποκρίνονται στις υψηλότερες προδιαγραφές νέων κτιρίων. Γενικότερα ακολουθεί πολιτική διεύρυνσης της προσφερόμενης γκάμας, με προϊόντα υψηλότερων περιθωρίων κέρδους.
  • Η Interwood-Ξυλεμπορία διαθέτει αρκετά ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς και που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ρευστοποιηθούν με στόχο τη μείωση της δανειακής έκθεσης του ομίλου.
  • Αυτή την περίοδο, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μετατροπής των προνομιούχων μετοχών της εταιρείας σε κοινές.
  • Προγραμματίζεται η εγκατάσταση Φ/Β μονάδας 500 kWh, στη στέγη της  παραγωγικής μονάδας της εταιρείας που θα λειτουργεί με τη διαδικασία συμψηφισμού (net metering).

Το 2023 η εισηγμένη εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 38,3 εκατ. ευρώ (έναντι 41 εκατ. το 2023), EBITDA 3,208 εκατ. ευρώ (4,839 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 374 χιλ. ευρώ, έναντι 2,018 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v