Συνέχεια στη ρευστοποίηση των ακινήτων της -που πλέον δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς- προτίθεται να δώσει η Λεβεντέρης, σε μια προσπάθειά της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και -στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν- να προκύψει πλεονάζουσα ρευστότητα.
Ήδη η αρχή έγινε πέρυσι, με την εκποίηση του ακινήτου της στον Πειραιά, εισπράττοντας 1,42 εκατ. ευρώ και καταγράφοντας έκτακτα λογιστικά κέρδη 318 χιλ. ευρώ. Για φέτος, η εταιρεία ολοκλήρωσε ήδη την πώληση δύο μεζονετών που διαθέτει στο Βόλο.
Επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η ρευστοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου 26.559 τ.μ. της Λεβεντέρης στη Νέα Ιωνία Βόλου (φέρεται να έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, αλλά συμφωνία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει). Να σημειωθεί πως η εισηγμένη εταιρεία είναι κάτοχος ενός ακόμη ακινήτου στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.
Από τα έσοδα που θα προκύψουν θα πρέπει να εξοφληθούν υπάρχουσες υποχρεώσεις προς τράπεζες, βασικούς μετόχους (έχουν στηρίξει μέχρι τώρα την εταιρεία μέσω εκχώρησης δανείου αορίστου χρόνου) και λοιπούς πιστωτές. Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2023, η Λεβεντέρης διέθετε ίδια κεφάλαια 3,515 εκατ. ευρώ, κυκλοφορούν ενεργητικό 559 χιλ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) 3,33 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο ερώτημα όμως αφορά την «επόμενη μέρα» της εισηγμένης. Τι θα πράξει όταν -όπως επιδιώκεται- από την πώληση των ακινήτων της εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της; Ποια επιχειρηματική κατεύθυνση θα ακολουθήσει;
Και αυτό, γιατί με περυσινό κύκλο εργασιών στα 799 χιλ. ευρώ, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι τέτοια μεγέθη μπορούν να «σηκώσουν» μια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έστω και αν φέτος η Λεβεντέρης ανεβάσει κατά τι τη σχετική της επίδοση.
Με βάση τα χθεσινά κλεισίματα των κοινών και των προνομιούχων μετοχών, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της Λεβεντέρης υπολογίζεται στα 2,9 εκατ. ευρώ (χαμηλότερη της λογιστικής αξίας).