Αλλάζοντας την νομική υπόστασή της από ΜΗΚΥΟ σε Ανώνυμη Εταιρεία και με την Eurobank στο μετοχικό της κεφάλαιο, η AFI Microfinance η οποία δραστηριοποιείται από το 2015 στην Ελλάδα στον χώρο των μικροπιστώσεων, στοχεύει να φτάσει τους 4.000 δανειολήπτες την επόμενη τετραετία δίνοντας «ανάσα» σε ανθρώπους που κάνουν το επόμενο βήμα.
Με διαθέσιμα 5 εκατ. ευρώ και έχοντας αυξήσει σημαντικά το εύρος των προς δανειοδότηση δραστηριοτήτων η AFI μπαίνει σε νέα τροχιά και σχεδιάζει να αναζητήσει άμεσα νέους στρατηγικούς επενδυτές προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την αυξημένη ζήτηση μικροπιστώσεων στην ελληνική αγορά.
Η διοίκηση της εταιρείας, που έχει πάρει την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για να παρέχει μικροπιστώσεις, σε συνάντηση με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν ο αιτών έχει μπει στον Τειρεσία δεν αποτελεί για την AFI απαγορευτική συνθήκη για τη χρηματοδότησή του.
Το παράδειγμα της Agrifarm
Μάλιστα φέρουν ως παράδειγμα την Agrifarm, μια μικρή ελληνική νεοφυή εταιρεία παραγωγής «πράσινων» οσπρίων με αξιοθαύμαστο success story, η οποία αν και αναζήτησε δάνειο από τις τράπεζες δεν ήρθε σε συμφωνία καθώς η strartup ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο και κατέληξε στην AFI Microfinance διανύοντας μια αξιοθαύμαστη αναπτυξιακή πορεία κατακτώντας την παγκόσμια αγορά. Ξεκινώντας με δειλά βήματα η μικρή εταιρεία από την Ανθήλη της Λαμίας άλλαξε την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα κερδίζοντας και τη βοήθεια της ΕΕ λαμβάνοντας στήριξη από το COSME (το πρόγραμμα της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις).
Αυτό είναι μόλις ένα παράδειγμα της AFI Microfinance από τα συνολικά 96 δάνεια συνολικής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ που έχουν εκταμιευτεί από άτομα αποκλεισμένα από άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Οι 47 νέες επιχειρήσεις και 114 νέες θέσεις εργασίας
Όπως τονίζει η Αναστασία Τσίλογλου, Γενική Διευθύντρια της AFI Microfinance 47 νέες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν χάρη στην υποστήριξη της AFI ενώ έχουν δημιουργηθεί μέσω της αυτοαπασχόλησης ή της πρόσληψης υπλαλλήλων 114 νέες θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενη στον κοινωνικό αντίκτυπο των μικροπιστώσεων η κ. Τσίλογλου ανέφερε ότι το 40% των δανείων έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες, το 41% σε νέους 18-34 ετών, το 31% των δανείων δόθηκαν σε άτομα που ήταν άνεργα την στιγμή της αίτησης δανείου και το 36% σε επιχειρήσεις εκτός μεγάλων πόλεων και σε επιχειρήσεις της επαρχίας.
Η AFI δίνει την δυνατότητα να δοθεί και δεύτερο δάνειο στον ίδιο δανειολήπτη. Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει το όριο ανά δάνειο στα 25 χιλ. ευρώ. Αν τα χρήματα αυτά εξοφληθούν ο δανειολήπτης μπορεί να πάρει και νέο δάνειο από την AFI.
Συνεργατικά με τις τράπεζες
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ξεκαθάρισαν ότι δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις τράπεζες αλλά συνεργατικά. Παράλληλα ανέφεραν ότι λειτουργούν συμπληρωματικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ όταν αυτά δεν είναι αρκετά να καλύψουν τους επιχειρηματίες.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα:
- Το 85% των επιχειρήσεων έχουν επιβιώσει πάνω από δύο χρόνια
- Κάθε δάνειο δημιουργεί 1,3 θέσεις εργασίας
- Τα δάνεια διαρκούν από 12 μήνες έως 4 χρόνια (από 1 έως 4 χρόνια)
- Στο 9,75% έχει καθοριστεί το σταθερό επιτόκιο
- Το 85% των αιτήσεων για μικροπιστώσεις προέρχονται από πολύ μικρές εταιρείες και ατομικές
- Το 40% των ωφελούμενων είναι σε αγροτικές περιοχές
«Από το 2020 έχει ανοίξει η αγορά, αλλά τώρα αρχίζει να κινείται ταχύτερα με την έγκριση δανείων ακόμη και μέσα σε δέκα ημέρες. Το ποσοστό των απορρίψεων φτάνει στο 7-8%. Στα επόμενα δύο χρόνια θέλουμε να έχουμε βγάλει ειδικά δάνεια ανά κλάδο ενώ στοχεύουμε και στα πράσινα δάνεια» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσίλογλου.
ΑΕ η πρώην ΜΗΚΥΟ της ActionAid
Η AFI (Action Finance Initiative) Microfinance ιδρύθηκε το 2014 από την ActionAid Hellas και τον εξειδικευμένο γαλλικό οργανισμό ADIE, ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό να προάγει τη χορήγηση μικροπιστώσεων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή βοήθειας σε ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και εν γένει ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, διευκολύνοντας στην πράξη όσους εξ αυτών επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Από πέρυσι έχει αλλάξει νομική μορφή και πλέον λειτουργεί ως Ανώνυμος Εταιρεία (Α.Ε.) και Ίδρυμα Μικροπιστώσεων με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεχίζοντας να υπηρετεί τους ιδρυτικούς της σκοπούς.