Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Quest: Τα σχέδια για εξαγορές και το πλάνο για την ACS

Εξαγορές σχεδιάζει ο όμιλος Quest πέρα από τις κινήσεις για οργανική ανάπτυξη. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας.

Quest: Τα σχέδια για εξαγορές και το πλάνο για την ACS
O πρόεδρος του Ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας

Την αισιοδοξία της για τις οικονομικές προοπτικές του ομίλου κατά τα επόμενα χρόνια εξέφρασε η διοίκηση της Quest Holdings, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του, συμπληρώνοντας πως πέρα από την οργανική ανάπτυξη σχεδιάζονται και εξαγορές.

Ειδικότερα, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Παρά την υποχώρηση των κερδών κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται μια ήπια αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων, EBITDA και κερδών πριν τη φορολογία.
  • Η δραστηριότητα του λογισμικού (κυρίως μέσα από τη θυγατρική της Unisystems) εκτιμάται ότι φέτος θα αναπτυχθεί με διψήφιο ποσοστό, με τις περαιτέρω προοπτικές να είναι επίσης ανοδικές, καθώς -μεταξύ άλλων- τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης μόλις το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει να τρέχουν. Γενικότερα, στρατηγική του oμίλου είναι η εστίαση της ανάπτυξης στις αγορές του εξωτερικού, όπου και οι συνθήκες δραστηριοποίησης είναι καλύτερες.
  • Η αγορά των ειδών πληροφορικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στο κάτω κομμάτι του κύκλου της (ο Όμιλος πάντως μέσω των εταιρειών του διευρύνει τα μερίδιά του) και ελπίζεται μελλοντικά ότι θα ανακάμψει, λόγω και της ανάγκης αντικατάστασης των προϊόντων (παλαιότητα).
  • Στον χώρο των ταχυμεταφορών, η θυγατρική ACS ενισχύει τη θέση της, πλην όμως η αγορά επηρεάζεται έντονα από την πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο κινήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς κατά τη διετία 2022-2023, λόγω της επιστροφής του κόσμου στα φυσικά καταστήματα μετά το τέλος της πανδημίας.

Πάντως, η δραστηριότητα του e-commerce αναμένεται να διευρυνθεί έντονα σε βάθος χρόνου και η ACS λόγω των επενδύσεων που έχει υλοποιήσει, θα μπορέσει να πορευτεί καλύτερα από την αγορά.

Υποθέσεις ACS και Μπενρουμπή

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Quest Απόστολος Γεωργαντζής αναφέρθηκε τόσο στην οικονομική δυνατότητα (διαθέσιμα συν πιστωτικές γραμμές άνω των 300 εκατ. ευρώ) όσο και στην πρόθεση της εισηγμένης να προχωρήσει σε εξαγορές, με στόχο αυτές πέρα από αύξηση επιδόσεων να δημιουργήσουν συνέργειες με τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες, ή/και να σηματοδοτήσουν την επέκταση σε προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των εταιρειών ACS και Μπενρουμπή, που έχουν απασχολήσει πρόσφατα τη δημοσιότητα.

Σχετικά με το θέμα συζητήσεων για πιθανή εξαγορά της εταιρείας Μπενρουμπή, ο Θεόδωρος Φέσσας παραδέχτηκε ότι κοιτάζουν διάφορες περιπτώσεις επιχειρήσεων με προϊόντα που προσφέρουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους από αυτά του ομίλου Quest, αλλά αυτές οι συζητήσεις αποτελούν συνήθη διαδικασία και η εισηγμένη δεν έχει κάποια δέσμευση στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις πώλησης της ACS σε ξένο όμιλο, ειπώθηκε ότι η εταιρεία αποτελεί αντικείμενο πόθου πολλών ξένων αγοραστών. «Εμείς λειτουργούμε και επενδύουμε στην ACS σαν να την κρατήσουμε για πάντα. Δεν έχουμε κάποια πίεση. Συζητήσεις υπάρχουν, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει και προφανώς η έκβασή τους είναι αβέβαιη», διευκρίνισε.

Τέλος, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης ψηφίστηκε η διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ ανά μετοχή (καταβάλλεται την 1η Ιουλίου), καθώς και η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v