Έχοντας προσελκύσει τα βλέμματα της αγοράς το τελευταίο διάστημα η Lambda Automata που αναπτύσσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την επιτήρηση απομακρυσμένων περιοχών και κρίσιμων υποδομών μετά την εξαγορά της Smart Flying Machines, εισήλθε στο δίκτυο της Endeavor.
Η εταιρεία έγινε μέλος του διεθνή οργανισμού που ενισχύει την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας σε 40+ χώρες και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια, καθώς συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα ScaleUp που επιλέγει και υποστηρίζει πολλά υποσχόμενους, ανερχόμενους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είτε είναι ήδη συνδεδεμένοι με την Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μία σχέση με τη χώρα.
Ο πύργος αυτόνομης επιτήρησης της Lambda (LAST) χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση μεγάλων περιοχών όπως δάση, σύνορα και σημαντικές υποδομές, ανιχνεύοντας, εντοπίζοντας και ταξινομώντας αυτόνομα (χωρίς την ανάγκη χειριστή) πιθανές απειλές με υψηλή ακρίβεια, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ με την Lambda (λ) Automata να έχει «κερδίσει» μια υψηλή θέση στο παγκόσμιο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποίησε νέο γύρο χρηματοδότησης 6 εκατ. ευρώ, του οποίου ηγήθηκε η βρετανική Air Street Capital, με συμμετοχή του υφιστάμενου επενδυτή, της Marathon Venture Capital, της ισπανικής 201 Ventures και της γαλλικής HCVC, καθώς και άλλων ιδιωτών επενδυτών.
Επίσης η Lambda Automata, είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα την εξαγορά της ελληνικής Smart Flying Machines, που ειδικεύεται σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες αεροδιαστημικής. Η εξαγορά έγινε στις 16 Απριλίου και σε σχετική ανακοίνωση της Lambda Automata αναφερόταν: «Το μέλλον της άμυνας έγκειται σε μη επανδρωμένα συστήματα ξηράς, θαλάσσης και αέρα, χαμηλού κόστους, μικρής κλίμακας και αποδοτικά. Για τον σκοπό αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την εξαγορά της Smart Flying Machines (SFM), ενός κατασκευαστή αυτόνομων αεροχημάτων, ώστε να βοηθήσουμε στην δημιουργία τεχνολογιών που θα διατηρήσουν ασφαλή την Ευρώπη. Γνωρίσαμε την ομάδα πριν από λίγους μήνες και εντυπωσιαστήκαμε από το πνεύμα και την ιστορία τους: μηχανικοί από τη Θεσσαλία κατασκευάζουν υπερσύγχρονα αυτόνομα αεροσκάφη. Η Lambda Automata θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα συστήματα, τα δίκτυα και το υλικό για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και των συμμάχων τους».
Σε συνέχεια της επένδυσης, η Lambda Automata πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά την ομάδα της σε Αθήνα και Λονδίνο, για την περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της και την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησής τους.
Η Lambda Automata θα μπορεί πλέον να ενσωματώσει όλες τις χαμηλού κόστους και υψηλής αποδόσεως τεχνολογίες της σε UAV που θα σχεδιάζονται αυτόνομα και με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του οράματός της για είσοδο στην εποχή του Αυτόνομου Πολέμου με τις ανάλογες πλατφόρμες. Υπ’ αυτή την έννοια, τα UAV που θα αναπτύξει, δεν θα προορίζονται για καθήκοντα “γενικής χρήσεως” όπως πλειάδα κατασκευαστών πράττει διεθνώς και στην Ελλάδα, αλλά θα προορίζονται για εξειδικευμένους ρόλους και χρήσεις.
Την Lambda Automata υποστηρίζει η επενδυτική εταιρεία Marathon Venture Capital, που αναφέρθηκε στην εξαγορά ως «την πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν».
Συνέργειες από την εξαγορά
Η Lambda Automata, ηγέτιδα στα συστήματα ΑΙ για την άμυνα και την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών, αν και μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, έχει καταφέρει να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της στην ελληνική αγορά του defense tech. Με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Δημήτριο Κώττα και συνιδρυτές τους Γιώργο Κοντογιάννη και Γιάννη Σουριαδιάκη, η ομάδα της startup, διαθέτοντας εμπειρία σε οργανισμούς όπως οι Apple, Palantir και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αναπτύσσει ένα εύρος τεχνολογιών software και hardware, που παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες από το πεδίο σε πραγματικό χρόνο.
Τα σχέδια για το μέλλον
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχει αναπτύξει (Lambda Autonomous Surveillance Node -L-ASN), η ελληνική startup κάνει δυνατή την αναβάθμιση οποιασδήποτε κάμερας με σύνδεση στο δίκτυο με τη δυνατότητα εντοπισμού με ακρίβεια και παρακολούθηση της θέσης ανθρώπων, οχημάτων, σκαφών, καθώς και στηλών καπνού, για γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αναγνώριση πιθανών απειλών.
Στη L-ASN είναι βασισμένο και το πρώτο προϊόν της Lambda Automata, το Lambda Autonomous Surveillance Tower (L-AST), που επίσης κατασκευάζεται στην Παιανία Αττικής. Πρόκειται για πύργους επιτήρησης, οι οποίοι λειτουργούν με πλήρη αυτονομία και μπορούν να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα σημεία και να λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους, ως ένας αυτόνομος στόλος με ελάχιστες ανάγκες συντήρησης.
Πρακτικά αποτελούν μη-επανδρωμένα, αυτόνομα παρατηρητήρια, που ανιχνεύουν, εντοπίζουν και αρχειοθετούν αυτόνομα (χωρίς την ανάγκη χειριστή) πιθανές απειλές (καπνό, σκάφη, οχήματα, ανθρώπους). Οι εφαρμογές τους εκτείνονται από τον εντοπισμό πυρκαγιών και τη δασοπροστασία μέχρι την επιτήρηση των συνόρων και απομακρυσμένων σημείων, μεταξύ άλλων. Τα L-ASTs έχουν ήδη εγκατασταθεί σε αρκετά σημεία για τον εντοπισμό πυρκαγιών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για άλλες εφαρμογές, όπως η επιτήρηση ακτών από έναν κυβερνητικό πελάτη εντός της ΕΕ.