Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ναυπήγηση ρυμουλκών επενδύει η ONEX, project 280 εκατ. ευρώ

Μέχρι το α’ εξάμηνο του 2026 θα έχουν κατασκευαστεί έως 30 πλοία βάσει συμφωνίας που υπεγράφη. Επαφές για την πώληση με Έλληνες και ξένους πλοιοκτήτες ρυμουλκών.

Στη ναυπήγηση ρυμουλκών επενδύει η ONEX, project 280 εκατ. ευρώ

Την έναρξη γραμμής παραγωγής νέου τύπου ρυμουλκών, εμπορικής αξίας περί τα 280 εκατ. ευρώ, έχει δρομολογήσει ο όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards. Στην κατεύθυνση αυτή, μόλις χθες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια 2024, η ΟΝΕΧ υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την εταιρεία Robert Allan.

Βάσει συμφωνίας, η ONEX και ο διεθνής σχεδιαστής ρυμουλκών Robert Allan θα σχεδιάσουν και θα ναυπηγήσουν έως 30 ρυμουλκά μέχρι το 2026, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Πάνο Ξενοκώστα, να βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με Έλληνες και ξένους πλοιοκτήτες για την πώλησή τους. Άλλωστε, όπως τόνισε ο ίδιος ο επικεφαλής της ONEX, «κύριος στόχος μας είναι η διεθνής αγορά».

Η γραμμή παραγωγής νέου τύπου ρυμουλκών, τα οποία θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας τόσο στο ναυπηγικό κομμάτι όσο και στο ευρύτερο οικοσύστημα.

«Θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Ναυτιλίας γιατί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι αρωγός σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από τα ελληνικά ναυπηγεία. Πολλά πράγματα δεν θα είχαν γίνει, εάν δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις και δεν είχαν λυθεί γόρδιοι δεσμοί», επισήμανε ο Π. Ξενοκώστας στο πλαίσιο υπογραφής της νέας συμφωνίας του ομίλου ONEX.

Προσέθεσε, δε, απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου «όχι μόνο λύσατε γόρδιους δεσμούς, αλλά επί της ουσίας πολλές φορές μάς ωθείτε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Εμείς αυτό που δεσμευόμαστε να κάνουμε, είναι για κάθε βήμα θεσμικό που κάνετε εσείς, εμείς να ακολουθούμε».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, αναφερόμενος στην εν λόγω συμφωνία, τόνισε ότι τα ναυπηγεία της ONEX θα κατασκευάσουν υπερσύγχρονα ρυμουλκά που θα αυξήσουν και θα βελτιώσουν παραπάνω την ασφάλεια στους ελληνικούς λιμένες.

«Η τεχνολογία των πλοίων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, τα μεγέθη αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Θέλουμε μεγαλύτερη ασφάλεια σε επίπεδο ρυμουλκών. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα και για την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσουν τα ναυπηγεία μια γραμμή παραγωγής που όχι μόνο θα ενισχύσει τους ελληνικούς λιμένες, αλλά και την εξαγωγική μας δραστηριότητα, κάτι που θα ενδυναμώσει και το ΑΕΠ μας. Είναι κάτι που έλειπε», προσέθεσε.

Η ασφάλεια στα λιμάνια

Στο περιθώριο της Έκθεσης, υπεγράφη και μία δεύτερη συμφωνία μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ), πρόεδρος της οποίας είναι ο Π. Ξενοκώστας, και της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), που αφορά την ασφάλεια των λιμανιών και την ενίσχυση των υποδομών τους.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα διότι για πρώτη φορά οι δύο ενώσεις υπογράφουν ένα σύμφωνο συνεργασίας. Τα λιμάνια μας πρέπει να είναι ασφαλή και να έχουν σωστές υποδομές, αλλά και τα σωστά ρυμουλκά πλοία, έτσι ώστε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και να είμαστε υπερήφανοι που τα λιμάνια μας προσφέρουν αντάξιες υπηρεσίες με άλλα λιμάνια διεθνούς βεληνεκούς», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ, Αθανάσιος Λιάγκος. Επισήμανε, δε, ότι πρόκειται για σημαντικό γεγονός, αφού τα ρυμουλκά θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα προσφέροντας δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους και αναπτύσσοντας την ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v