Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα φετινά αποτελέσματα

Προσδοκίες διεύρυνσης του μικτού περιθωρίου κέρδους το 2ο εξάμηνο. Νέα γραμμή παραγωγής πάνελ στη Φθιώτιδα. Ποιες θα είναι οι θετικές επιπτώσεις από την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία.

ΣΙΔΜΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα φετινά αποτελέσματα

Συγκρατημένα αισιόδοξη για θετικό φετινό αποτέλεσμα (πέρυσι είχε υποχρεωθεί σε ζημία, παρά τον αυξημένο όγκο πωλήσεων) παρουσιάστηκε η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, αναφερόμενη παράλληλα και στα οφέλη που θα προκύψουν για τον εισηγμένο όμιλο από τη συμφωνηθείσα πώληση της θυγατρικής του στη Ρουμανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΙΔΜΑ Αντώνη Καραδελόγλου, οι φετινοί όγκοι των πωλήσεων διατηρούνται μέχρι τώρα σε επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, πλην όμως αναμένεται καλύτερη επίδοση κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Επίσης, αν διατηρηθεί η σταθεροποίηση της τιμής του χάλυβα που παρατηρείται κατά τους τελευταίους δύο μήνες -μετά από μια αξιοσημείωτη πτώση που είχε σημειωθεί το προηγούμενο 15μηνο-, τότε κατά το δεύτερο μισό του 2024 η εταιρεία θα μπορέσει να διευρύνει το μικτό περιθώριο κέρδους της, το οποίο επηρεάζεται από τις εκάστοτε διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου.

Ο CEO της ΣΙΔΜΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, επισημαίνοντας τόσο την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων (μεταξύ άλλων θα ψαλιδίσει και το κόστος χρηματοδότησης της εισηγμένης) όσο και τη ζήτηση που θα προέλθει από τα έργα τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον.

Ειδικότερα, σημείωσε πως παρά τον χαμηλό ρυθμό εκτέλεσης των έργων, οι πέντε μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας έχουν ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων που υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Πέραν αυτού, η ΣΙΔΜΑ αναμένει οφέλη και από τη νέα γραμμή παραγωγής πάνελ που ολοκλήρωσε στη μονάδα της Φθιώτιδας, μέσω της οποίας η εταιρεία είναι σε θέση να παράγει ποιοτικά άψογα πάνελ επικάλυψης με μειωμένο κόστος, αλλά και να εισέλθει στην αγορά των ψυκτικών πάνελ που αποτελούν προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας,

Πώληση Sidma Romania

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων, η διοίκηση της εισηγμένης ανέφερε ότι αποδέχτηκε πρόταση πώλησης της θυγατρικής της στη Ρουμανία, καθώς μέσα από αυτή την κίνηση:

  • Θα μειώσει τον δανεισμό του ομίλου κατά εννέα εκατ. ευρώ (τον δανεισμό της συγκεκριμένης θυγατρικής συν άλλα 2,5 εκατ. που θα αποπληρώσουν υποχρεώσεις προς την Εθνική Tράπεζα).
  • Θα σταματήσει ο όμιλος να υφίσταται τα ζημιογόνα αποτελέσματα της συγκεκριμένης θυγατρικής του. Ειδικότερα, η συνολική επίδοση από το 2007 έως σήμερα της SIDMA Romania δεν κρίθηκε ικανοποιητική, καθώς κλήθηκε να δραστηριοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και δύσκολη αγορά, όπως αυτή της Ρουμανίας.
  • Θα ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια της ΣΙΔΜΑ, καθώς δεν θα υπολογίζεται πλέον σε αυτά το υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών της ρουμανικής θυγατρικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v