Νέα εποχή για τη Μυτιληναίος, «Metlen» το νέο όνομα

(Upd) Τα μηνύματα του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης για το dual listing στο Λονδίνο, τη Helleniq Energy και τη ΜΕΤΚΑ. Δεν θα σταματήσουμε πουθενά στους στόχους που θέσαμε.

Νέα εποχή για τη Μυτιληναίος, «Metlen» το νέο όνομα

«Ο κύκλος με το όνομα της οικογένειας έχει κλείσει», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς μιλώντας στη Γενική Συνέλευση στην οποία ανακοινώθηκε το νέο όνομα του ομίλου: Metlen Energy & Metals.

O επιχειρηματίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος για την αλλαγή ονόματος, καθώς η εταιρεία έχει πίσω της πάνω από 100 χρόνια ιστορίας με το οικογενειακό όνομα, ενώ στο τιμόνι της βρίσκεται η τρίτη γενιά, η οποία και την απογείωσε.

«Το όνομα της εταιρείας απέκτησε εμβληματικό χαρακτήρα σε δύσκολες εποχές για τη χώρα και την αγορά της, είμαστε περήφανοι για αυτό», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «οι δουλειές είναι δουλειές, αλλά και οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Η εταιρεία αυτή είναι σαν τρίτο παιδί μου. Την έχω "χωνέψει" την αλλαγή ονομασίας, καταλαβαίνετε όμως από αυτό τη σημασία της απόφασής μας -και της προσήλωσης- να κατακτήσει η εταιρεία κορυφές απάτητες ως τώρα για ελληνική εταιρεία.

Αφού είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κι αυτή τη θυσία (σ.σ. για να διευκολυνθεί η περαιτέρω διεθνοποίηση), δεν θα μας σταματήσει τίποτα».

Το guidance

Ο πρόεδρος του ομίλου έδωσε guidance για κέρδη EBITDA της τάξης του 1-1,2 δισ. ευρώ το 2024, εκτιμώντας ότι η καθαρή προ φόρων κερδοφορία θα κινηθεί αντίστοιχα ανοδικά, πάνω από τα 620 εκατ. ευρώ που παρουσίασε στη χρήση του 2023, έως και 700 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Μυτιληναίoς αναφέρθηκε, επίσης, στη ρευστότητα του ομίλου, η οποία δημιουργεί τη δυνατότητα προώθησης των επενδύσεων χωρίς την ανάγκη προσφυγής στους μετόχους της.

«Οι τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου χρονολογούνται από τις αρχές του 2000. Εκτοτε η ανάπτυξή μας είναι οργανική και οι εξαγορές χρηματοδοτούνται από ίδια και δανειακά κεφάλαια», τόνισε.

Το dual listing

«Το χρηματιστήριο στο οποίο επιθυμούμε να ενταχθούμε είναι αυτό του Λονδίνου. Είναι μια διαδικασία επίπονη και επιβαρύνει τα στελέχη μας, που είναι ήδη πολύ φορτωμένα για να τρέξουν την ανάπτυξη της εταιρείας.

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει στην ώρα του. Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν αλλά μη βιάζεστε. Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού.

Εχω πλήρη συναίσθηση ότι το dual listing δεν θα είναι καλό για το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά εγώ έχω ευθύνη απέναντι στους μετόχους. Αναγνωρίζω όμως την προοπτική της εγχώριας αγοράς και γι’ αυτό προχωράμε στο dual listing».

H Helleniq Energy

Σε ό,τι αφορά πιθανό ενδιαφέρον για τη Helleniq Energy, είπε ότι αναφέρονται ποσοστά κατοχής μετοχών του ιδίου και της Mytilineos που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Η εταιρεία και εγώ έχουμε μετοχές σε ποσοστά που δεν είναι ανακοινώσιμα», είπε.

«Η Helleniq Energy έχει δύο μεγάλους μετόχους, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement. Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στην οποία εμείς έχουμε παρουσία καιρό».

H ΜΕΤΚΑ

Αναφορικά με τη ΜΕΤΚΑ (κατασκευαστικό σκέλος), εκτίμησε ότι θα μπορέσει να μπει ξανά στο χρηματιστήριο με έναν πολύ δυνατό ισολογισμό. Αναμένεται να μπει στο χρηματιστήριο το 2025 ή 2026, ενώ τα κέρδη εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν φέτος σε σχέση με πέρυσι και θα διπλασιαστούν εκ νέου την επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v