Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fieratex: Η διαθεσιμότητα στους εργαζόμενους και τα ερωτήματα

Μέχρι τέλος Ιουνίου με «σβηστές μηχανές» και με όλους τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. «Δεν υπάρχει πρόθεση κλεισίματος», υποστηρίζει η διοίκηση. Εκκρεμεί ακόμα η δημοσίευση αποτελεσμάτων 2023.

Fieratex: Η διαθεσιμότητα στους εργαζόμενους και τα ερωτήματα

Την έκπληξη παραγόντων της αγοράς προκάλεσε η κίνηση της διοίκησης της Fieratex να θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της από αύριο έως και την 30ή Ιουνίου.

Όπως δηλώθηκε από την εταιρεία σε εργαζόμενους, δεν υπάρχει πρόθεση διακοπής της λειτουργίας της μονάδας και απόλυσής τους, αλλά η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη μείωση των ζημιών, καθώς οι υπάρχουσες παραγγελίες έχουν παραχθεί και μεσολαβεί ένας μήνας δειγματισμού των καλοκαιρινών ρούχων. Άρα, η μονάδα θα διακόψει την παραγωγή της κατά τον μήνα που δεν θα έχει παραγγελίες να υλοποιήσει.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη ανησυχία (και διαμαρτυρία) των εργαζομένων, την παρέμβαση πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ (μιλούν για τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης σε μια σειρά από θέματα όπως π.χ. το ενεργειακό και το αναπτυξιακό), αλλά και εικασίες σχετικά με τον χρόνο που αποφασίστηκε μια τέτοια κίνηση (λίγες ημέρες πριν την προσφυγή στην κάλπη των Ευρωεκλογών).

Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα της Fieratex είναι υπαρκτά και μάλιστα εντάθηκαν κατά την τελευταία διετία, όταν μετά την εμφάνιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, η ζήτηση για ρούχα από την Ευρώπη περιορίστηκε δραστικά.

Zημιογόνο EBITDA

Στο πρώτο μισό του 2023, η Fieratex είχε υποχρεωθεί σε ζημιογόνο EBITDA (-1,3 εκατ. ευρώ), με τον ορκωτό ελεγκτή να μιλά για ουσιώδη αβεβαιότητα για την επιβίωση της εταιρείας. Επίσης, η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τις περυσινές οικονομικές της καταστάσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να έχει σταματήσει να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα πράγματα για τη Fieratex δεν έδειχναν πως είχαν φτάσει στο «μη περαιτέρω». Για παράδειγμα, στις 30/6/2023 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν θετικά, το κεφάλαιο κίνησής της βρισκόταν στο «συν» (σχετικά χαμηλός καθαρός δανεισμός στα 6,26 εκατ. ευρώ), ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν υπήρχαν και επιπλέον οι βασικοί της μέτοχοι δήλωναν «διατεθειμένοι να στηρίξουν με κάθε τρόπο την εταιρεία».

Στην ίδια λογιστική κατάσταση επίσης, αναφέρονταν και σχέδια για επενδύσεις οι οποίες θα μείωναν το ενεργειακό κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, δεν έχουν λείψει και οι «κακές γλώσσες» τοπικών παραγόντων, οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια κίνηση τακτικής, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί πως η όλη κίνηση λαμβάνει χώρα μία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Είναι πιθανόν, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η εταιρεία μέσα από αυτή την κίνηση στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να ασκεί πίεση προς πιστωτές και κυβέρνηση (στον βαθμό που αυτή μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα) προκειμένου να βελτιώσει τους όρους συνεργασίας με αυτούς.

«Έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, επιχειρηματίες να βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους προκειμένου να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς και δεν γνωρίζω αν αυτή πρόκειται για μια ακόμη τέτοια ενέργεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για είδη κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης κινήθηκε πέρυσι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ευρώπη, επηρεασμένη από την επίδραση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ελπίζεται πάντως πως η δρομολογούμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και το γεγονός ότι μετά τη χαμηλή ζήτηση της τελευταίας διετίας, οι ντουλάπες των νοικοκυριών έχουν αδειάσει, θα μπορούσε ως ένα βαθμό να βελτιώσει τα πράγματα στο μέλλον.

ΥΓ 1: Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής στο ΧΑ είχε καταγράψει κέρδη 40% μεταξύ 4ης και 12η Ιανουαρίου του 2024 (από το 0,357 στο 0,50 ευρώ). Χαρακτηριστικό είναι το τότε δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Μετοχικό ράλι με τον κλάδο σε βαθιά κρίση».

ΥΓ 2: Στις 30/4/2024 η Fieratex είχε ανακοινώσει πως δεν προχώρησε στην έκδοση των αποτελεσμάτων του 2023 «για τεχνικούς λόγους» και πως θα τα εξέδιδε «μόλις διευθετηθούν τα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει». Μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν διευθετηθεί τα τεχνικά θέματα, αλλά επιπλέον το θέμα της διαθεσιμότητας του προσωπικού δεν το μάθαμε από επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της διοίκησης, αλλά από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (π.χ. voria.gr) και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v