Cenergy: Οι σχεδιασμοί για τις ΗΠΑ και οι επιλογές χρηματοδότησης

Συνεχίζεται και το 2024 η ανάπτυξη του ομίλου. Ξεκινά τη λειτουργία της η νέα μονάδα υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο. Σε πλήρη λειτουργία εντός έτους η μονάδα στον Ελαιώνα Θηβών.

Cenergy: Οι σχεδιασμοί για τις ΗΠΑ και οι επιλογές χρηματοδότησης

«Το 2024 εξελίσσεται σε ένα έτος ανάπτυξης των μεγεθών μας, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών μας να διευρύνεται και να μας γεμίζει εμπιστοσύνη. Η κερδοφορία του 2025 θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά από την αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας κυρίως στο μέτωπο των υποβρύχιων καλωδίων και του 2026 σε αυτό των  χερσαίων καλωδίων. Λόγω της ισχυρής ζήτησης σε όλες τις δραστηριότητές μας και του μεγάλου ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων, είμαστε σε θέση να επιλέγουμε εργασίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Αυτά δήλωσε η διοίκηση της Cenergy, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως:

  •  Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η υλοποίηση της επένδυσης στις ΗΠΑ. Αν τελικά αποφασιστεί, ο όμιλος θα επιλέξει την ανάληψη περιορισμένου ρίσκου αρχίζοντας από την κατασκευή μονάδας χερσαίων καλωδίων (θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2025) και στη συνέχεια να επεκταθεί στα υποθαλάσσια καλώδια. Η ζήτηση και για τις δύο κατηγορίες στις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρή και ιδιαίτερα στα χερσαία καλώδια προβλέπεται σημαντική αύξησή της κατά τα επόμενα χρόνια, όταν ήδη παρουσιάζεται ακόμη και σήμερα ζήτημα εξυπηρέτησής της από την υπάρχουσα προσφορά.
  • Σε περίπτωση που το project στις ΗΠΑ αποφασιστεί, όλα τα σενάρια χρηματοδότησής του εξετάζονται και αξιολογούνται (π.χ. ένας ή περισσότεροι ισχυροί εταίροι, ευρύτερη επενδυτική συμμετοχή, κ.λπ.).
  • Στην Ελλάδα, το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα γραμμή παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο, στο τελευταίο φετινό τρίμηνο θα μπει σε πλήρη λειτουργία η μονάδα στον Ελαιώνα Θήβας (μεταφορά τμήματος της παραγωγής από το εργοστάσιο της Θήβας), ενώ το πρόγραμμα αύξησης του capacity στη Θήβα προβλέπεται να τελειώσει μέσα στο 2025. Αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας προκύπτει και από τις υλοποιούμενες επενδύσεις στη Θίσβη Βοιωτίας (Σωληνουργεία Κορίνθου).
  • Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων από ένα δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, διπλασιάστηκε το 2022, διαμορφώθηκε στα 3,15 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 και έκλεισε στο φετινό πρώτο τρίμηνο στα 3,1 δισ. ευρώ. Λόγω των νέων παραγγελιών που έχουν ήδη αναληφθεί κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, το ποσό αυτό θα εμφανιστεί αυξημένο στο τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου και γενικότερα παρουσιάζει ανοδική τάση.
  • Κατά το πρώτο τρίμηνο παρατηρήθηκε κάποια διεύρυνση του κεφαλαίου κίνησης λόγω εποχικότητας, ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό.

Ο εισηγμένος όμιλος αύξησε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο τον κύκλο εργασιών του από τα 381,3 στα 395,74 εκατ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 44 στα 54,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά του κέρδη από τα 15,36 στα 23,6 εκατ. ευρώ (η καθαρή κερδοφορία ήταν ακόμη πιο υψηλή σε λειτουργικό επίπεδο, καθώς υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα από την αποτίμηση μετάλλων της τάξεως των 880 χιλ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v