Η κίνηση του Ομίλου Intracom -μέσα από ένα σύνθετο deal- να απορροφήσει και στη συνέχεια να ενισχύσει την Ευρώπη ΑΕΓΑ τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα στον ασφαλιστικό κλάδο.
Η έκπληξη δεν προήλθε φυσικά επειδή κάποια εταιρεία εξαγοράστηκε. Άλλωστε, μόνο κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αλλάξει χέρια ή έχουν ενσωματωθεί σε άλλους ομίλους εταιρείες όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η ΑΧΑ, η MetLife, η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Υδρόγειος.
Το καινούργιο στην υπόθεση αυτή είναι πως ο αγοραστής δεν είναι κάποια πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία, αλλά ένας επιχειρηματικός όμιλος -και μάλιστα ελληνικός- που μέχρι χθες δεν είχε καμιά δραστηριότητα στον κλάδο.
Ένα δεύτερο στοιχείο διαφοροποίησης αποτελεί το γεγονός ότι το deal δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του βασικού μετόχου της «Ευρώπης» Νίκου Μακρόπουλου, καθώς ο τελευταίος όχι μόνο θα συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος, αλλά επιπρόσθετα θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στη μητρική Ευρώπη Holdings, η οποία πέρα από την Ευρώπη ΑΕΓΑ, θα διαθέτει σημαντικά ακίνητα και θα δρομολογήσει την προσέλκυση νέων -σημαντικών, όπως ακούγεται- μετόχων.
Παράγοντες του κλάδου στους οποίους απευθύνθηκε το Euro2day.gr θεωρούν πρόωρο να προχωρήσουν σε μια αξιολόγηση του προαναφερθέντος deal, περιμένοντας να δουν περισσότερα πράγματα σχετικά με τον τρόπο υλοποίησής του και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.
«Αντιλαμβάνομαι ότι η εισφορά στην Ευρώπη ΑΕΓΑ ακινήτων που σήμερα ανήκουν στον όμιλο Intracom θα προσδώσει έσοδα από ενοίκια και κάποια επιπλέον εποπτικά κεφάλαια στην εταιρεία. Ωστόσο, σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης εργασιών έχει και σήμερα η Ευρώπη, καθώς ο δείκτης φερεγγυότητάς της υπερβαίνει το 200%. Να πιθανολογήσω πως η Ευρώπη θα αναλάβει πολλές νέες δουλειές του ομίλου Intracom και των άλλων σημαντικών μετόχων της Europa Holdings; Θα είναι αυτές τόσο μεγάλες; Να υποθέσω ότι πέρα από την αυτόνομη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το 2025 θα επιδιώξει να προχωρήσει και σε εξαγορές άλλων εταιρειών του κλάδου; Να πιθανολογήσω πως η εταιρεία θα διευρύνει σημαντικά την γκάμα των δραστηριοτήτων της;» αναρωτιέται υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης ασφαλιστικής εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο deal αποδεικνύει ότι υπάρχει έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων (βλέπε δραστηριότητα σε πολλούς υποσχόμενους τομείς όπως οι φυσικές καταστροφές, το cyber risk, κ.λπ.), ή τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο κομμάτι του.
Αναζητώντας το «γιατί;»
Η Ευρώπη ΑΕΓΑ δεν εντάσσεται στις εταιρείες γενικών καλύψεων που εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην αστική ευθύνη οχημάτων (αποτελεί μόλις το 10% του χαρτοφυλακίου της), δηλαδή σε μια δραστηριότητα που εδώ και χρόνια συνοδεύεται από πολύ χαμηλά ή και αρνητικά περιθώρια ασφαλιστικού κέρδους και από τον οξύ ανταγωνισμό του ηλεκτρονικών εταιρειών (Anytime, Hellas Direct), των πλατφορμών και των τραπεζών (bancassurance).
Αντίθετα, η Ευρώπη ΑΕΓΑ θεωρείται ως μια ασφαλιστική «μπουτίκ» που επικεντρώνει τη δράση της στους κινδύνους της βιομηχανίας και λοιπών επιχειρηματικών κλάδων, όπου ο ανταγωνισμός είναι χαλαρότερος και τα περιθώρια κέρδους συνήθως υψηλότερα.
Πάντως, το ζήτημα των φυσικών καταστροφών και του τρόπου αντιμετώπισής τους αποτελεί θέμα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσες κατοικίες ασφαλίζονται έναντι πλημμυρών, φωτιάς και σεισμού, ενώ δρομολογεί και το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατ. ευρώ.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους ζητούν από την Πολιτεία περισσότερο τολμηρές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των πολιτών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, η τάση των οποίων είναι έντονα ανοδική.