Οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν πως ο καλός καιρός και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα αυτό το καλοκαίρι, όπως είναι το Euro 2024, θα βοηθήσουν τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες του κόσμου, όπως είναι η Heineken η μητρική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, να ανακάμψουν από το δύσκολο το 2023.
«Το Euro θα το δούμε με καλές τιμές μπίρας», είπε χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη του προγράμματος «Έξυπνη Σπορά» σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης (φωτό), προσθέτοντας ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αύξηση, ώστε ο κόσμος να απολαμβάνει σε χαμηλή τιμή μπίρα».
Ο ίδιος σημείωσε πως η μπίρα αντιστέκεται στον πληθωρισμό και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στον κλάδο δεν έχουν διευρύνει το μερίδιό τους, σε αντίθεση με την τάση που αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις στα σούπερ μάρκετ, όπου τα private label κερδίζουν έδαφος σε βάρος των επώνυμων προϊόντων. Για την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας τού ανέφερε ότι δεν θα προβεί το καλοκαίρι σε ανατιμήσεις, ωστόσο παραδέχθηκε πως στην αρχή του έτους «είχαν γίνει μικρές ανατιμήσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Δανιηλίδη, η χρονιά φέτος εξελίσσεται θετικά ακολουθώντας ανοδική τροχιά, και σημείωσε: «Με τη βοήθεια του καιρού φέτος η αγορά της μπίρας πηγαίνει καλά, σαφώς καλύτερα από πέρυσι».
Πέρυσι οι καθαρές πωλήσεις της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου Heineken κινήθηκαν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ένα επίπεδο που όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, θα ξεπεράσει εφέτος. Το 2022 οι καθαρές πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ήταν 279,88 εκατ. ευρώ έναντι 225,63 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 21,51%, ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους είχαν αυξηθεί στα 33,4 εκατ. ευρώ από 26,7 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις εξαγωγές εφέτος εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 10% επί του συνόλου του όγκου των πωλήσεων.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός άμεσα εφαρμόσιμου και εύχρηστου εργαλείου που να ενδυναμώνει και να θωρακίζει τους παραγωγούς απέναντι στις σύγχρονες οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Μάλιστα ως αφετηρία του έργου επιλέχθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αξιοποιεί την επιστημονική κατάρτιση και το εκτενές ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον αγροτικό τομέα, με στόχο να προσφέρει στους παραγωγούς μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας, υπολογισμού άνθρακα και εκτίμησης παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού, με δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής σε άλλες αροτραίες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας.
Μέσα από ένα μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές, επεξεργασίας δεδομένων και πρόβλεψης παραγωγής με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, η ψηφιακή πλατφόρμα θα δίνει σημαντικές λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας και μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής, επιτρέποντας, παράλληλα, καλύτερο προγραμματισμό και εξοικονόμηση κόστους από τους παραγωγούς καθώς και την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται 13 χρόνια με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενώ 16 χρόνια τρέχει το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας. «Είμαστε εδώ για να αναβαθμίσουμε το πρόγραμμα και την υποστήριξή μας στον πρωτογενή τομέα. Το 20% της συνολικής παραγωγής κριθαριού στην Ελλάδα περνάει από το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Είπαμε να ενισχύσουμε το πρόγραμμα με αναφορά σε ένα σημαντικό δίπολο. Βιωσιμότητα σε δύο πυλώνες και περιβαλλοντική και οικονομική. Δεν μπορεί οι αγρότες να καλούνται μόνο να πληρώνουν και να αισθάνονται ουραγοί και είπαμε, για ευνόητους λόγους, να ξεκινήσουμε από τη Θεσσαλία», υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος, τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή μάς φέρνει αντιμέτωπους με ριζικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Τόσο η ανάπτυξη των καλλιεργειών όσο και οι φυσικοί πόροι παίρνουν νέα μορφή και ταυτότητα, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε. Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά», σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πυλώνα της γεωργίας στη χώρα μας, συμβάλλει στην κατανόηση των νέων συνθηκών από τους παραγωγούς και στην εκσυγχρόνιση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται στο σήμερα και στο μέλλον».