Την πιθανότητα επιστροφής κεφαλαίου διερευνά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει ήδη αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη σχετική «άσκηση», όπως προκύπτει και από τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.
Υπενθυμίζεται πως το δ.σ. της εισηγμένης θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της, ωστόσο το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου υπήρχε ως σενάριο εδώ και χρόνια.
Σημειώνεται πως βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι το ελληνικό Δημόσιο, με το 50%+1 μετοχή μετά και τη νομοθετική ρύθμιση που μετέφερε το ποσοστό από το Υπερταμείο στην κυριότητα του κράτους. Ποσοστό 11,33% κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, 30,26% νομικά πρόσωπα και το 8,4% φυσικά πρόσωπα. Βασικός μέτοχος με ποσοστό πέριξ του 10% είναι εξάλλου και ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία υλοποιεί με αυξανόμενους ρυθμούς το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο αγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, μέρος του οποίου έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.
Παραλλήλως, όμως, η εταιρεία αναμένει την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, όπου ο υπολογισμός της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί το Γ' τρίμηνο του 2024) θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών.
Σημειώνεται πως όπως προσφάτως ενημέρωσε η διοίκηση της εταιρείας, από τις επενδύσεις που θα ωριμάζουν και ολοκληρώνονται σταδιακά σε βάθος ετών (2027-2033), η ΕYΔΑΠ αναμένει να ανακτήσει το σύνολο των κεφαλαίων που δαπανά η ίδια, μετά τον καθορισμό της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. Η εταιρεία διαθέτει επίσης ταμειακά διαθέσιμα 325 εκατ. ευρώ για τα επιπλέον επενδυτικά πλάνα της.
Υπενθυμίζεται επίσης πως ο ρυθμός προώθησης των επενδύσεων οδήγησε σε απορρόφηση σχεδόν 44 εκατ. ευρώ το 2023, με τη διοίκηση της εισηγμένης να προχωρά σε επενδύσεις 81,6 εκατ. το 2024, που θα εκτιναχθούν στα 204,5 εκατ. ευρώ το 2025.
Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά σε μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ. ευρώ), έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ. ευρώ), έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ. ευρώ), έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ. ευρώ). Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Εκτός από τις επενδύσεις στην Ανατολική Αττική, προωθούνται αντίστοιχες και στη Δυτική (270 χλμ. δίκτυο ύδρευσης, 13.500 παροχές, 1 ΚΕΛ Μεγάρων, 96 χλμ. δίκτυο αποχέτευσης κ.α.).