Μυλωνάς: Αρχές Ιουνίου η απάντηση SSM για το μέρισμα

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τη διανομή μερίσματος. Πώς αποτιμά τις αποπληρωμές δανείων από τις επιχειρήσεις ενέργειας και shipping. Η επίπτωση στα κεφάλαια από τα δάνεια με κρατική εγγύηση.

Μυλωνάς: Αρχές Ιουνίου η απάντηση SSM για το μέρισμα

Στις καλές επιδόσεις της τράπεζας σε συνδυασμό με τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ενώ συνέστησε στους αναλυτές να κάνουν υπομονή μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν ο SSM θα δώσει την επίσημη απάντησή του για τη διανομή μερίσματος. Αρχικός στόχος της τράπεζας ήταν η διανομή μερίσματος να κυμανθεί μεταξύ 20% και 25% των κερδών.

Σχολιάζοντας τις αποπληρωμές δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eθνικής Τράπεζας επεσήμανε ότι «οι αποπληρωμές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου προήλθαν από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις των τομέων της ενέργειας και της ναυτιλίας». Ωστόσο, τόνισαν ότι παρατηρούν το φαινόμενο.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των καταθέσεων τόνισε ότι το φαινόμενο είναι εποχικό, συμβαίνει δηλαδή κάθε πρώτο 3μηνο του έτους, αλλά η ποιοτική διαφορά είναι πως «δεν παρατηρείται μείωση στις καταθέσεις των φυσικών προσώπων, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της καταθετικής δεξαμενής της τράπεζας».

Για τα δάνεια που φέρουν κρατική εγγύηση, ο CFO της τράπεζας Χρίστος Χριστοδούλου τόνισε ότι η επίπτωση για φέτος στα κεφάλαια θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ και πως η τράπεζα διαχειρίζεται αυτό το κομμάτι του χαρτοφυλακίου της.

Για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη νομισματική πολιτική, η διοίκηση της Εθνικής Tράπεζας ανέφερε πως υπάρχει μια καθυστέρηση ως προς τη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v