ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Φτάνει πιο κοντά στον στόχο των 6GW στις ΑΠΕ

Έργα ισχύος 600 MW αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2024-2025. Οι εκτιμήσεις της εταιρείας για την επόμενη περίοδο.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Φτάνει πιο κοντά στον στόχο των 6GW στις ΑΠΕ

Κατά 35% αυξήθηκε η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το 2023. Το 2023 η εταιρεία αύξησε τα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 5,8%, σε σχέση με το 2022, καθώς έβαλε στην «πρίζα» μια σειρά από σημαντικά έργα ΑΠΕ.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην έναρξη λειτουργίας του αιολικού συμπλέγματος Καφηρέα. Τα παραπάνω συνέβησαν το 2023 και οδηγούν την εταιρία πιο κοντά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της. Υπενθυμίζεται, πως ο μακροπρόθεσμος στόχος του ομίλου είναι να προσεγγίσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 6.0 GW που θα τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2030.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, λοιπόν, η οποία παρουσίασε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023, αναμένει σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας. Το capex της την προηγούμενη χρονιά διαμορφώθηκε σε 205,8 εκατ. ευρώ, από 240 εκατ. ευρώ το 2022.

Να σημειωθεί πως ο όμιλος κρίνει ικανοποιητική τη ρευστότητα, καθώς εκτός από τα υπάρχοντα χρηματικά διαθέσιμα, τα αιολικά πάρκα δημιουργούν συνεχείς, ικανοποιητικές χρηματορροές. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 327,8 εκατ. έναντι 298 εκατ. το 2022, αυξημένες κατά 10,0%. Στην αύξηση των εσόδων συνέβαλαν κυρίως ο κλάδος ενέργειας λόγω αυξημένης παραγωγής.

Η συστοιχία των αιολικών πάρκων του Καφηρέα που τέθηκε σε λειτουργία την προηγούμενη χρονιά, ήταν το έργο που εκτόξευσε το χαρτοφυλάκιο του ομίλου σε ΑΠΕ. Να σημειωθεί πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. ευρώ σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία σε πρωτοποριακά έργα (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά να κατασκευάζονται το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο όμιλος πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων της χώρας με συνολική ισχύ 330 MW στη Νότια Εύβοια, προχωρά εντατικά τις εργασίες κατασκευής στο έργο της μεγάλης αποθήκευσης 680 MW με αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία, ενώ εξασφάλισε τη μία εκ των δύο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα έργα ΑΠΕ, περίπου 600MW αναμένεται να προστεθούν την περίοδο 2024-2025, ακόμα 680MW είναι υπό κατασκευή, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ το 2025 θα ανέλθει σε 2.500MW.

Εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταικών) στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζουν να εξετάζονται κατά περίπτωση και έργα στο εξωτερικό.

Εμφαση δίνεται και σε νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων, ψηφιακός μετασχηματισμός κ.ά.). Τέλος, να σημειωθεί πως τα λειτουργικά κέρδη, προ αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του κατασκευαστικού κλάδου, διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14,5 εκ. της χρήσης 2022. Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευαστικών εργασιών ανήλθε σε 32,7 εκατ. στο τέλος του 2023, εκ των οποίων 20,2 εκατ. αφορούν έργα παραχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v