Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Αποδοτικές οι επενδύσεις που υλοποιούμε

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά διατυπώνει η διοίκηση του ομίλου. Οι μεγάλες επενδυτικές κινήσεις και η τοποθέτηση σε ότι αφορά την αγορά ιδίων μετοχών.

Πλαστικά Θράκης: Αποδοτικές οι επενδύσεις που υλοποιούμε

Την ικανοποίησή της για την περυσινή πορεία του εισηγμένου ομίλου και τη συγκρατημένη αισιοδοξία της τόσο για φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια εξέφρασε η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης στα πλαίσια του χθεσινού conference call που παρέθεσε η εταιρεία στους αναλυτές.

Ειδικότερα, παρά την υποχώρηση των καθαρών κερδών, τα Πλαστικά Θράκης κατάφεραν πέρυσι να αυξήσουν ελαφρά τον όγκο των πωλήσεών τους σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, να βελτιώσουν το επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (εξέλιπαν οι πωλήσεις των προϊόντων που σχετίζονταν με την πανδημία) και να περιορίσουν τον καθαρό τους δανεισμό κατά 24% (καθαρό χρέος προς EBITDA μόλις στο 0,37).

Πέραν αυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Μαλάμος επανέλαβε την εκτίμηση για ανοδική πορεία του EBITDA στο πρώτο φετινό τρίμηνο (+5% έως +10% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) ενώ παράλληλα εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του και για τους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς, με δεδομένη την ευρύτερη αβεβαιότητα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο.

Η διοίκηση της εταιρείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή, υπεραμύνθηκε των πολύ μεγάλων επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί κατά τα τελευταία χρόνια (μόνο κατά την περίοδο 2019-2023 διαμορφώθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται να κυμανθούν γύρω στα 30 εκατ. ευρώ), υποστηρίζοντας πως μέσω αυτών των κινήσεων όχι μόνο αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγική δυναμικότητα και η ευελιξία των παραγωγικών μονάδων, αλλά επιπλέον διευρύνθηκε η προϊοντική γκάμα του ομίλου με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Οι επενδύσεις θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και ο στόχος της εταιρείας είναι να επιτευχθεί απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROIC) τουλάχιστον 10% Μέσα από αυτές τις επενδύσεις, η εταιρεία μπορεί να εισέλθει σε νέες αγορές και να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες που θα προκύψουν.

«Πρώτος μας στόχος είναι η αύξηση των μεγεθών μας να προκύψει από οργανική ανάπτυξη, μέσα από τις δικές μας επενδύσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε κάποια περίπτωση εξαγοράς» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Ο όμιλος είναι σε θέση να παράγει ικανοποιητικές ταμειακές ροές, έτσι ώστε να μπορεί να συνδυάζει τόσο τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων, όσο και τη διανομή καλών μερισμάτων.
  • Η αγορά των ιδίων μετοχών αποτελεί μια καλή ιδέα σε αυτά τα επίπεδα τιμών, αλλά θα πρέπει να συνεξετάζεται με τις γενικότερες ταμειακές ροές του ομίλου.
  • Στο τέλος του 2023 ο όμιλος λειτουργούσε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 10,8 MW ενώ φέτος θα ξεκινήσει ένα ακόμη (στην Ιρλανδία) ισχύος 0,5 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v