Εν αναμονή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, που εν πολλοίς θα επιτρέψει τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής αλλά και την επέκταση σε νέες δραστηριότητες, βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χ. Σαχίνης χθες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του 2023.
Παράλληλα η εταιρεία υλοποιεί με αυξανόμενους ρυθμούς το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο αγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Ο ρυθμός προώθησης των επενδύσεων οδήγησε σε απορρόφηση σχεδόν 44 εκατ. ευρώ το 2023, με τη διοίκηση της εισηγμένης να προχωρά σε επενδύσεις 81,6 εκατ. το 2024, που θα εκτιναχθούν στα 204,5 εκατ. ευρώ το 2025.
Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά σε μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ. ευρώ), έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ. ευρώ), έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ. ευρώ), έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ. ευρώ). Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Εκτός από τις επενδύσεις στην Ανατολική Αττική, προωθούνται αντίστοιχες και στη Δυτική (270 χλμ. δίκτυο ύδρευσης, 13.500 παροχές, 1 ΚΕΛ Μεγάρων, 96 χλμ. δίκτυο αποχέτευσης κ.α.).
Συνδυαστικά, προβλέπεται να λειτουργεί περί τα 9-10 ΚΕΛ. Από τις επενδύσεις που θα ωριμάζουν και ολοκληρώνονται σταδιακά σε βάθος ετών (2027-2033), η ΕYΔΑΠ αναμένει να ανακτήσει το σύνολο των κεφαλαίων που δαπανά η ίδια, μετά τον καθορισμό της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. Η εταιρεία διαθέτει επίσης ταμειακά διαθέσιμα 325 εκατ. ευρώ για τα επιπλέον επενδυτικά πλάνα της.
Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, η ΕYΔΑΠ αποκτά δυνατότητα άσκησης εκτός Αττικής δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (π.χ. Φωκίδα, Βοιωτία, Κορινθία), απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους (από τις 300 περίπου ΔΕΥΑ), αλλά και ευελιξία για ανάπτυξη σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού.
Όπως επίσης σημειώθηκε, το πλαίσιο με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση θα ενεργοποιηθεί το Γ' τρίμηνο του 2024 και θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών.
Αναφορικά με μια πιθανή αναπροσαρμογή των τιμολογίων, η διοίκηση της ΕYΔΑΠ τονίζει πως η επέκταση των δραστηριοτήτων και η συνεχής προσπάθεια μείωσης του κόστους λειτουργίας της θα αντισταθμίσουν τις όποιες αυξήσεις τιμών. Υπενθυμίζεται πάντως πως η εταιρεία διατηρεί σταθερά τιμολόγια εδώ και μια 15ετία.
Επίσης, η εταιρεία αναμένει μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10 εκατ. ευρώ το 2024, έναντι του 2023, προαναγγέλλοντας το ενδεχόμενο κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών έργων ή έργων αντλησιοταμίευσης κ.α. Πέρυσι η εταιρεία πέτυχε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 6 εκατ. περίπου, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 26% (-11,5 εκατ.) και των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 3% (-3,4 εκατ.).
Τέλος, το δ.σ. αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή.