Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Quest μπαίνει στην ηλεκτροκίνηση με την Xiaomi

Ποιο το πλάνο εισόδου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον ελληνικό όμιλο. Τι είπαν στο Euro2day.gr o Θεόδωρος Φέσσας, επικεφαλής του ομίλου, και η αντιπρόεδρος Ευτυχία Κουτσουρέλη.

Η Quest μπαίνει στην ηλεκτροκίνηση με την Xiaomi

Το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα, σε μια προϊοντική κατηγορία στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσία, ετοιμάζει ο όμιλος Quest.

Ο στρατηγικός συνεργάτης της Xiaomi σχεδιάζει την επέκτασή του στην ηλεκτροκίνηση, όπως επιβεβαίωσαν μιλώντας στο Euro2day.gr η Ευτυχία Κουτσουρέλη, αντιπρόεδρος του ομίλου Quest, και ο Θεόδωρος Φέσσας, επικεφαλής του ομίλου.

«Μας ενδιαφέρει πολύ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα το έχουμε εγκαίρως (σ.σ. εννοεί τα αυτοκίνητα)», είπε ο Θ. Φέσσας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία με την Xiaomi με μια διασταλτική ερμηνεία. Γενικά είμαστε πολύ κοντά με την Xiaomi, μας έδωσαν εδώ και ένα χρόνο και τη Ρουμανία, οπότε η συνεργασία μας πάει πολύ καλά». Με την κυρία Κουτσουρέλη να αναφέρει, «είμαστε στρατηγικός εταίρος της Xiaomi που πρωτοήρθε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Infο Quest». «Δεν υπάρχει καλύτερο στρατηγικό partnership», ανέφερε η ίδια στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών.

Η κινεζική εταιρεία smartphone Xiaomi ανακοίνωσε πριν από λίγο διάστημα ότι θα πουλήσει το πρώτο της αυτοκίνητο σε τιμή πολύ χαμηλότερη από το Model 3 της Tesla. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Lei Jun, η τυπική έκδοση του SU7 θα πωλείται για 215.900 γιουάν ($30.408), έχει ελάχιστη αυτονομία 700 χιλιομέτρων έναντι 606 χιλιομέτρων του Model 3 της Tesla.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες είχαν ξεπεράσει τις 50.000 αυτοκίνητα μέσα σε 27 λεπτά από τότε που ξεκίνησαν οι πωλήσεις στα τέλη Μαρτίου, οι παραδόσεις πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ το εργοστάσιο αυτοκινήτων της Xiaomi μπορεί να παράγει ένα SU7 κάθε 76 δευτερόλεπτα.

Βέβαια η είσοδος των αυτοκινήτων της Xiaomi στην ελληνική αγορά δεν αναμένεται να γίνει εντός του έτους αλλά τοποθετείται προς το 2027. Ωστόσο ο όμιλος Quest ποντάρει αρκετά σε αυτό. Όχι μόνο στην ηλεκτροκίνηση αλλά σε όλο το οικοσύστημα που συνδέεται με αυτό. «Θα στηθούν υπηρεσίες. Εμείς ό,τι φέρνουμε, το υποστηρίζουμε και τεχνικά. Για εμάς δεν είναι ένα προϊόν, δεν είναι μόνο το εμπορικό δίκτυο. Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα υποστήριξης και συνδέεται με μια σειρά κινήσεων», ανέφερε η κυρία Κουτσουρέλη.

Σύμφωνα με την ίδια, το θέμα δεν είναι ότι ο όμιλος σχεδιάζει να μπει στην αγορά των αυτοκινήτων, αλλά ότι μπαίνει σε κάτι καινοτομικό. «Αυτό έχει σημασία. Όπως με τα πατίνια ή στις ρομποτικές σκούπες», είπε.

«Υπάρχουν τομείς» ανέφερε η ίδια «που θέλουμε να μπούμε. Έχουμε εξαγοράσει μικρές εταιρείες τεχνολογίας ή επενδύουμε στην καινοτομία και επεκτεινόμαστε και σε άλλες αγορές. Και αυτό που επιδιώκουμε είναι η κερδοφορία που είναι το Α και το Ω της βιωσιμότητας».

Ο όμιλος εκτός από την ηλεκτροκίνηση που αποτελεί ένα μελλοντικό βήμα, το οποίο θα εξαρτηθεί και από τις επενδύσεις που θα γίνουν σε όλο το οικοσύστημα, όπως στους φορτιστές, ήταν από αυτούς που «φλέρταραν» με την ιδέα εξαγοράς του Κωτσόβολου, ωστόσο έκριναν ότι το τίμημα ήταν υψηλό, ενώ υπάρχει και το θέμα της ACS, όπου το ενδεχόμενο πώλησής της δεν έχει κλειδώσει.

Στη μεγάλη εικόνα, σύμφωνα με την κυρία Κουτσουρέλη, είναι ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και τεράστιες ευκαιρίες. «Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχει ο μέσος όρος. Σήμερα ή είσαι μέσα ή έξω. Ή είσαι ψηφιακός ή τίποτα, ή είσαι σε περιβάλλον ανάπτυξης με καινοτομία ή μένεις απέξω. Δεν σε ρωτάει. Δεν υπάρχει μέσος όρος. Αυτό είναι που έχει χαθεί πλέον».

Όσο για ευρύτερο περιβάλλον, η κυρία Κουτσουρέλη ανέφερε στο Euro2day.gr ότι «ο όμιλος προχωρά καλά. Όμως, όπως όλοι, προχωράμε με ερωτηματικό αν η ανάπτυξη θα είναι στο 1,5%, ή στο 2,9%. Υπάρχει ανησυχία και αναστάτωση με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v