Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Αλλαξε το παιχνίδι στις ΑΠΕ, αυξάνεται το ρίσκο χρηματοδότησης

Ο κίνδυνος του overcapacity, αν δεν δοθεί προτεραιότητα σε νέες διασυνδέσεις Ελλάδας με Ευρώπη. Σε χαμηλό 162 εβδομάδων η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος την πρώτη εβδομάδα Απριλίου.

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Αλλαξε το παιχνίδι στις ΑΠΕ, αυξάνεται το ρίσκο χρηματοδότησης

Καμπανάκι για την αλλαγή των συνθηκών που έχουν επέλθει στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σήμανε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο Θ. Τζούρος, επικεφαλής εταιρικών χορηγήσεων της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην Ελλάδα βρίσκονται σε λειτουργία ΑΠΕ ισχύος 12,5 GW (σ.σ. μαζί με το υδροηλεκτρικά) και εκκρεμεί η κατασκευή πρόσθετων έργων ισχύος 15 MW, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα υπεράκτια αιολικά και οι επενδύσεις σε μπαταρία. Το capex που θα απαιτηθεί για την κατασκευή τους εκτιμάται σε 12 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν υπεράκτια και μπαταρίες φθάνει σε περίπου 20 δισ. ευρώ στην πενταετία, ποσό που μπορεί να σηκώσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τις τράπεζες, όμως, ανησυχεί ο κίνδυνος overcapacity, σε συνδυασμό με τις πεπερασμένες δυνατότητας της αγοράς PPAs και την περικοπή της εκτιμώμενης αύξησης ζήτησης από νοικοκυριά, που επιφέρουν προθέσεις, όπως η κατάργηση των δράσεων Ταμείου Ανάκαμψης για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Αν υλοποιηθούν οι παραπάνω επενδύσεις, η δυναμικότητα των ΑΠΕ στο σύστημα θα ξεπεράσει τον στόχο του εθνικού συστήματος, την ώρα που η ζήτηση της εγχώριας αγοράς δεν δείχνει ότι θα αυξάνεται με αντίστοιχο ρυθμό. Είναι αναγκαίο, σύμφωνα με τον κ. Τζούρο, να δοθεί προτεραιότητα στις νέες διασυνδέσεις Ελλάδας με Ευρώπη, μέσω Ιταλίας και Βουλγαρίας, ώστε να διευρυνθεί η δυνατότητα εξαγωγών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κανιβαλισμού τιμών.

Υπενθύμισε ότι βάσει εκκαθάρισης χονδρεμπορικής τιμής, η μέση τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου σε 52 ευρώ ανά MW, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή 162 εβδομάδων, με τις ΑΠΕ να συμμετέχουν στο μείγμα κατά 54%. Υπήρξαν ημέρες που τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές ήταν αρνητικές (σ.σ. πληρώνεις το σύστημα για να πωλήσεις την παραγόμενη ενέργεια).

Οι παραπάνω συνθήκες αποτυπώνουν, σύμφωνα με τον κ. Τζούρο, την αλλαγή στους όρους του παιχνιδιού για ΑΠΕ και αυξάνουν το ρίσκο χρηματοδότησης για τις νέες επενδύσεις. Σε αυτά πρέπει επίσης να προσμετρηθεί ότι η δυνατότητα για PPAs από την εγχώρια ενεργοβόρο βιομηχανία είναι πεπερασμένη καθώς καταναλώνει μόλις το 17% της προσφερόμενης στο εθνικό σύστημα ενέργειας, ενώ αρκετές μεσαίες και μικρές βιομηχανίες, αξιοποιώντας το τρέχον περιβάλλον χαμηλών τιμών ενέργειας, μεταθέτουν για αργότερα τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ρεύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v