Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη δεκαπέντε χρόνια από το «λουκέτο» της Ασπίς Πρόνοια, οι ασφαλισμένοι της εταιρείας έχουν μέχρι σήμερα εισπράξει στην καλύτερη περίπτωση το 18%-23% των χρημάτων που δικαιούνται και επιπλέον δεν γνωρίζουν το πότε θα τους καταβληθεί τμήμα της υπολειπόμενης απαίτησής τους.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι αρκετά περίπλοκη. Υπάρχουν ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν από την αρχή στη λίστα των δικαιούχων και άλλοι οι οποίοι συμπεριελήφθησαν σε αυτή σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού προηγουμένως προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Στην πρώτη κατηγορία των δικαιούχων έχει καταβληθεί αθροιστικά μέχρι σήμερα και μέσα από τρεις καταβολές (μία από τον Εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια και δύο από προκαταβολές του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ζωής) μόλις το 18%-23% των απαιτήσεών τους, ανάλογα με το είδος των συμβολαίων που είχαν συνάψει. Όσοι μπήκαν εκ των υστέρων στη λίστα των δικαιούχων, έχουν εισπράξει μικρότερα ποσά.
Τι μπορούν όμως να προσδοκούν οι ασφαλισμένοι για το ορατό μέλλον; Σε πρώτη φάση αναμένεται να υλοποιηθεί στην πράξη η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να φέρει προς ψήφιση μια ακόμη (την τρίτη κατά σειρά) προκαταβολή ποσού από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ζωής.
Επιπλέον, μέσα στη χρονιά ελπίζεται ότι θα υπάρξει και μια ακόμη καταβολή (γενναιότερη από την προηγούμενη) από τον εκκαθαριστή της Ασπίς Πρόνοια, με δεδομένο ότι η εγχώρια αγορά ακινήτων έχει ανακάμψει και ο εκκαθαριστής κινείται δραστήρια στο μέτωπο της εκποίησης των κτιρίων που έχει στην κατοχή της η πάλαι ποτέ ασφαλιστική εταιρεία.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που όλες αυτές οι προσδοκίες μετουσιωθούν σε πράξεις, θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια μέχρις ότου οι δικαιούχοι εισπράξουν το σύνολο των απαιτήσεών τους, το οποίο φυσικά ψαλιδίζεται σταδιακά και από την επίδραση του πληθωρισμού. Ήδη, πολλοί ασφαλισμένοι είτε έχουν αποβιώσει (ζητούμενο το πόσοι κληρονόμοι είναι ενημερωμένοι για το συγκεκριμένο ζήτημα), είτε έχουν κουραστεί από τις πολύχρονες διαδικασίες (ιδίως εκείνοι με τις χαμηλότερες απαιτήσεις).
Οι δικαιούχοι λοιπόν έχουν στείλει υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την εφαρμογή της διάταξης του νόμου 3867, που δίνει τη δυνατότητα στο Εγγυητικό Κεφάλαιο να συνάπτει δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (στην περίπτωση αυτή, το Δημόσιο αποκτά αυτοδίκαια ενέχυρο επί των δύο τρίτων των εσόδων του Κεφαλαίου), προκειμένου να αποπληρωθούν άμεσα και στο σύνολό τους οι δικαιούχοι.
«Οι νόμοι έχουν ψηφιστεί για να εφαρμόζονται και η συγκυρία για κάτι τέτοιο είναι ευνοϊκή, καθώς το σύνολο των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου ζωής διαθέτουν πολύ υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.