Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

«Πήγαν να μας πνίξουν, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Βγάζουμε το κεφάλι μας ξανά από τον πάτο της θάλασσας και παίρνουμε μια ανάσα μέχρι 12 Μαΐου, έχουμε 40 μέρες να φέρουμε τα πάνω κάτω", τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου. Διαδήλωση στο Σύνταγμα.

ΛΑΡΚΟ: Δέσμευση για παράταση των συμβάσεων εργασίας έως τις 12 Μαίου

Την δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα ανανεωθούν μέχρι τις 12 Μαΐου απέσπασαν με τον αγώνα τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, μετά τη συνάντηση τους, το απόγευμα της Πέμπτης, με εκπροσώπους της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών.

«Όλοι μαζί σήμερα σε μια μετωπική σύγκρουση με αποφάσεις της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, των μηχανισμών τους, βγαίνουμε νικητές», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ενημερώνοντας τους χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

«Πήγαν να μας πνίξουν, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Βγάζουμε το κεφάλι μας ξανά από τον πάτο της θάλασσας και παίρνουμε μια ανάσα μέχρι 12 Μαΐου, έχουμε 40 μέρες να φέρουμε τα πάνω κάτω. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να "ξανακαπνίσει" η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ», σημείωσε κάτω από έντονα χειροκροτήματα και συγκίνηση.

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» ήταν το μήνυμα που έστειλε το μεγάλο συλλαλητήριο, όπου εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διαδήλωσαν μαζί με τις οικογένειες τους και άλλους φορείς από τη Στερεά για να διατρανώσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Μαζί τους Συνδικάτα και φορείς της Αττικής που τους υποδέχθηκαν θερμά υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός τους αγώνας.

«Σήμερα είμαστε εδώ για μια ακόμα φορά, για να τους πούμε ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

«Έξι δεκαετίες αυτό μάθαμε να κάνουμε στη φωτιά και στο σίδερο, στα βουνά και στις στοές, αυτό ξέρουμε να κάνουμε: το χώμα ατσάλι και δεν πρόκειται να το προδώσουμε. Δεν πρόκειται να προδώσουμε την εργασία μας γιατί τη μάθαμε με αρρώστιες, με νεκρούς, με αίμα, με ιδρώτα, δικιά μας είναι η ΛΑΡΚΟ» υπογράμμισε.

Στηλιτεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης, κατήγγειλε ότι «διέθεσε 500 εκ. ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια για την υποτιθέμενη «εκκαθάριση εν λειτουργία» για να καταλήξει σήμερα να δίνει την επιχείρηση σε ιδιώτη που θα αναλάβει τον ρόλο του ...παλιατζή» και δεν έχει σκοπό να θέσει την επιχείρηση σε λειτουργία.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που οι συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν στο τέλος Μάρτη δεν ανανεωθούν, θα προκύψουν άμεσα σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες. Μεταξύ άλλων, δεκάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε θεραπείες, μέσω του ασφαλιστήριου συμβολαίου που σήμερα διαθέτουν, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι.

«Μας έχετε κράτησει όρθιους, δεν θα γονατίσουμε, έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε μάθαμε να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά, συνεχίζουμε», είπε και χαιρέτισε τη στήριξη συνδικάτων, φορέων, μαθητών και φοιτητών.

Την επιστολή των μαθητών προς την κυβέρνηση διάβασε η Ασημίνα Λιούγκου, μαθήτρια του Γυμνασίου. «Μεγαλώσαμε περιμένοντας να μάθουμε από άλλους τι πρόκειται να γίνει με τις δικές μας ζωές», ανέφερε, μιλώντας για το άγχος και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και σε όλους τους μαθητές που δεν γνωρίζουν αν το σχολείο τους θα συνεχίσει να λειτουργεί, αν θα καταφέρουν να παραμείνουν στον τόπο τους.

«Πήραμε ένα πολύ σημαντικό μάθημα από τους γονείς μας: Να αγωνιζόμαστε», υπογράμμισε, η Α. Λούγκου τονίζοντας πως η νεολαία είναι παρούσα στην πάλη των εργαζομένων.

«Είμαστε εδώ σήμερα όλοι μαζί με τη βοήθεια τη δική σας», επισήμανε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας.

«Σας υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τον αγώνα. Δεν είναι αγώνας μόνο δικός μας αλλά όλης της Ελλάδας», είπε.

Τον αγώνα των εργαζομένων χαιρέτισε ο Γιάννης Βερβεσός, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων. «Γνωρίζουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν ξεκίνησε τώρα», σημείωσε και ανέτρεξε στα βήματα της διαχρονικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ.

«Έγκλημα» χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, μιας επιχείρησης που δίνει ζωή σε ολόκληρες περιοχές, ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v