Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη με τον χρόνο για το δάνειο των 20 εκατ. στην Avramar

Η σύγκρουση συμφερόντων στο Δ.Σ. και το «πράσινο φως» από τη Γ.Σ. της Avramar στο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ. Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι υπογραφές με τις τράπεζες. Τι υποστήριξε η Mubadala στην πρόσφατη συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα.

Μάχη με τον χρόνο για το δάνειο των 20 εκατ. στην Avramar

Θέμα χρόνου είναι όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση στο Euro2day.gr, η υπογραφή των συμβάσεων της Avramar με τις τράπεζες προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ και να εκκινήσει η διαδικασία για την πώληση του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία με τις τράπεζες, στην εκταμίευση του δανείου και την πώληση της εταιρείας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές που εκτιμούν ότι αυτό, εκτός απροόπτου, μπορεί να συμβεί και εντός της εβδομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση της Avramar άναψε το «πράσινο φως» στην ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha Βank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική -σ.σ. υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία ήδη από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου- για τη διασφάλιση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας και των λοιπών ελληνικών εταιρειών του ομίλου στον οποίο ανήκει.

Η συνέλευση της Avramar, χορήγησε την ειδική άδεια, αναφορικά με την σύναψη:

(α) σύμβασης πιστωτών με αντισυμβαλλόμενα, μεταξύ άλλων, τα συνδεδεμένα μέρη και

(β) συμβάσεις ενεχύρου επί των μετοχών της ως εκ τρίτου συμβαλλόμενη (τα ενέχυρα μετοχών) με αντισυμβαλλόμενες, μεταξύ άλλων, τις συνδεδεμένες εταιρείες Andromeda και Avramar (κατά περίπτωση) σε εξασφάλιση των Συμβάσεων Πίστωσης και του υφιστάμενου δανεισμού της Avramar, της Andromeda και της Perseus.

Της απόφασης της περασμένης Δευτέρας από τη γενική συνέλευση της Avramar, είχε προηγηθεί στις 8 Μαρτίου απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της με την οποία διαπιστώθηκε σύγκρουση συμφερόντων -σ.σ. το Euro2day.gr επικοινώνησε τις τελευταίες ώρες με την εταιρεία για να μάθει τους λόγους της σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση- και για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. παρέπεμψε το ζήτημα στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Στις 8 Μαρτίου όμως συνέβη και κάτι ακόμη. Στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan bin Ahmed Al Jaber και εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων των ΗΑΕ, ο εκπρόσωπος της Mubadala εμφανίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr σίγουρος ότι το fund θα διαδραματίσει ρόλο στην επόμενη ημέρα της Avramar, κάτι που εξέπληξε την ελληνική πλευρά.

Το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 280 δισ. δολ. μαζί με το αμερικανικό fund Amerra Capital είναι σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της Avramar και εκείνοι που τον περασμένο Μάιο πέταξαν «λευκή πετσέτα» δηλώνοντας στις τράπεζες ότι δεν προτίθενται να βάλουν επιπλέον χρήματα στην Avramar.

Η εταιρεία σήμερα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Το cash flow της έχει μειωθεί, η παραγωγή της έχει συρρικνωθεί πάνω από 20%, τα 20 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης εκτιμάται ότι μπορούν να την καλύψουν το επόμενο δίμηνο, ενώ την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της αυξάνονται. Από τα 45 εκατ. ευρώ που οφείλει στους 6.500 προμηθευτές της, οι μισές είναι ληξιπρόθεσμες.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Avramar υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία δάνεια, ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα οποία εκταμιεύθηκαν σε δόσεις με τελευταία τον Ιούνιο του 2022, η εταιρεία τα έλαβε με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και ένα εφικτό και ρεαλιστικό σενάριο, είναι μέχρι τέλη Μαΐου να έχει «κλειδώσει» το deal πώλησης και η εταιρεία να αλλάξει χέρια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Βέβαια το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πωληθεί η ελληνική δραστηριότητα εν συνόλω και σε ποιο τίμημα, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Πρωτίστως από τους όρους που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες με τον επενδυτή για την αναδιάρθρωση, το «κούρεμα» των δανείων, την περίοδο χάριτος και τη μείωση επιτοκίων, που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v