Με βασικό κορμό την αύξηση των διαφορετικών πηγών εσόδων από δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων (με έμφαση στην Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο) έχει χτίσει το business plan της επόμενης 3ετίας η Eurobank.
«Είμαστε η τράπεζα με την μεγαλύτερη διαφοροποίηση ως προς τις πηγές εσόδων», τόνισε κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής επέκτασης και δηλώνοντας ότι η τράπεζα διαθέτει το κεφάλαιο να αξιοποιήσει ευκαιρίες (M&A) όχι όμως με παρουσία μικρού μεριδίου αλλά μέσω άλλων καναλιών και ισχυρού δικτύου εξυπηρέτησης όπως οι υπηρεσίες του wealth banking. Βασικό επίσης μέλημα παραμένει η ανταμοιβή των μετόχων από εφέτος μέχρι και τα επόμενα έτη.
Το asset management
Στο τομέα του asset management η τράπεζα στοχεύει σε πέντε χρόνια να διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 20 δισ. ευρώ. «Χρειάζονται επενδύσεις στα συστήματα, στους ανθρώπους και το άνοιγμα σε νέες αγορές», δήλωσε ο κ. Καραβίας. Ήδη, στο μέτωπο των συστημάτων η τράπεζα επενδύει στο σύστημα ΤΕΜΕΝOS, το οποίο εφαρμόζει στην Κύπρο και στη θυγατρική στο Λουξεμβούργο.
«Μας δίνει την ψηφιακή ικανότητα και δυνατότητα να αυξήσουμε την πελατεία μας», ανάφερε ο CEO. Στο μέτωπο του ανθρώπινου δυναμικού τόνισε ότι κι εκεί επενδύει η Eurobank προσελκύοντας εξειδικευμένα με διεθνή παρουσία στελέχη. Τέλος, στο κρίσιμο μέτωπο της επέκτασης υπογράμμισε ότι η στρατηγική της τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στην Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελληνική Τράπεζα
Κλειδί για την νέα στρατηγική της τράπεζας αποτελεί η ρευστότητα που διαθέτει η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. «Την ρευστότητα αυτή δεν θα την χρησιμοποιήσουμε στα υπόλοιπα κομμάτια του ομίλου. Θα την αξιοποιήσουμε στην κυπριακή οικονομία και σε άλλα διεθνή projects στην περιοχή».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Eurobank δεν έχει συμπεριλάβει τις εκτιμώμενες συνέργειες από την Ελληνική Τράπεζα στο 3ετές business plan καθώς απομένουν βήματα μέχρι την συγχώνευση με την θυγατρική της τράπεζας στην Κύπρου και ενδιαμέσως τη Δημόσια Πρόταση, στην οποία η ελληνική πλευρά στοχεύει το ποσοστό να ανέλθει κοντά στο 65%. «Είναι νωρίς ακόμη για λεπτομέρειες καθώς απομένουν οι εγκρίσεις το δεύτερο 3μηνο από τους επόπτες και σαφώς η Δημόσια Πρόταση. Ωστόσο βλέπουμε συνέργειες τόσο στο μέτωπο του κόστους όσο και στο μέτωπο των εσόδων», τόνισε ο κ. Καραβίας.
Η Ινδία
«Το ταξίδι προς αυτή την κατεύθυνση είναι μακρύ», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της τράπεζας δίνοντας όμως το στίγμα της στρατηγικής: «Στόχος είναι η Κύπρος και η Ινδία να γίνουν οι πύλες εισόδου των ινδικών κεφαλαίων προς την Ευρώπη», τόνισε.
Όχι εφέτος
Σε ό,τι αφορά την αγορά της επιστροφής των ενήμερων δανείων από τους servicers στις τράπεζες ο Φ. Καραβίας τόνισε: «Δεν έχουμε συμπεριλάβει στο business plan αυτή την υπόθεση. Κι αυτό διότι υπάρχει μια αυξημένη ευαισθησία από τον SSM καθώς ο επόπτης θέλει να δει περισσότερα data επ' αυτού. Εκτιμώ ότι το 2024 δεν θα υπάρξουν συναλλαγές τέτοιου τύπου στην αγορά. Ίσως το 2025 και το 2026».