Olympia-Imker: Τα ντεσού της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της Entersoft

Το χρονικό της καταρχήν συνεργασίας Π. Γερμανού, Μ. Βερέμη και επενδυτών για τη Softone και η «εμβάθυνση» που οδήγησε στην εξαγορά της Entersoft. Το μοντέλο με τις πολυμετοχικές εταιρείες στελεχών.

Olympia-Imker: Τα ντεσού της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της Entersoft

Εξ ημισείας αποκτούν, κατά πληροφορίες, το 53,73% της Entersoft οι βασικοί μέτοχοι της Softone, ήτοι ο όμιλος Olympia Group, συμφερόντων του επιχειρηματία Π. Γερμανού (φωτ.) και το Imker Capital Fund με έδρα το Λονδίνο το οποίο μετοχικά εκπροσωπούν ο κ. Μάρκος Βερέμης (ιδρυτής της Upstream), ο Frank Cohen (πρώην στέλεχος SAP) και ομάδα επενδυτών.

Υπενθυμίζεται πως το γκρουπ Olympia απέκτησε θέση της τάξης του 33% στη Softone τον Ιούνιο του 2016, ενώ το Imker Capital Fund απέκτησε το 45% της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2021. Το παραπάνω σχήμα ανακοίνωσε χθες -παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις πωλητή και αγοραστή- πως έχει συμφωνήσει την εξαγορά του 53,73% της συναφούς εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής Entersoft ενεργοποιώντας διαδικασία Δημόσιας Προσφοράς.

Το Imker Capital Fund είχε προηγουμένως αποκτήσει χρηματιστηριακά ποσοστό 4,95% της εισηγμένης Entersoft.

Η χρηματιστηριακή ανακοίνωση αναφέρει ότι οι από κοινού επενδυτές στο πλαίσιο της Δημόσιας Προσφοράς επιδιώκουν την απόκτηση τουλάχιστον του 67%, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Olympia Group υπάρχει πρόθεση για την απόκτηση έως και του συνόλου των μετοχών της Entersoft εφόσον οι μέτοχοι δεχτούν να πουλήσουν τις μετοχές τους. 

Σημειώνεται ότι ενώ στη συναλλαγή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετέχει η Olympia Group και ο όμιλος Βρέμη με το Imker Capital Fund (δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι της Softone) δεν φαίνεται να συμμετέχει ο Αντώνης Κυριαζής, μέτοχος μειοψηφίας, αλλά και εκτελεστικός πρόεδρος της Softone.

Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο αν η πρόθεση των επενδυτών είναι η διατήρηση της εξαγορασθείσας ως εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο ή η πλήρης εξαγορά της και έξοδος της, καθώς και για το αν διατηρηθεί το υφιστάμενο management της εισηγμένης έως ότου ολοκληρωθεί η εξαγορά και η ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο οντοτήτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι όταν στην Softone εισήλθε το Imker Capital Fund και εξαγοράστηκαν τα ποσοστά των προηγούμενων μετόχων (Γ. Καρατζίκου, Δ. Βαλαχή, Ν. Αρενίκη και Σ. Βογλίτση, οι οποίοι παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ως μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας) οι κ.κ. Γ. Καρατζίκος και Δ. Βαλαχής παρέμειναν έμμισθοι σύμβουλοι της εταιρείας.

Ασφαλώς η παραπάνω συναλλαγή θα περάσει και από τις σχετικές θεσμικές εγκρίσεις, όπως η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έως ότου ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος βασικός μέτοχος θα κατέχει την πλειοψηφία και της SoftOne και της Entersoft. Αν και τίποτε άλλο δεν έχει ανακοινωθεί, το λογικό είναι πως σε επόμενη φάση είτε οι δύο όμιλοι θα συγχωνευθούν, είτε θα ανταλλάξουν δραστηριότητες μέσα από αγοραπωλησίες δραστηριοτήτων, προκειμένου η μια εταιρεία να μην ανταγωνίζεται την άλλη και να προκύψουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

Επί του παρόντος δεν έχει δηλωθεί πρόθεση εξόδου της Entersoft από το ταμπλό. Ωστόσο, το free float της μετοχής θα συρρικνωθεί σημαντικά λόγω Δημόσιας Προσφοράς και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο αν ακολουθήσει συγχώνευση. Και αυτό όταν γύρω στα μέσα του 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός του ΧΑ για υποχρέωση ελάχιστης διασποράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v