SoftOne-Entersoft: Η «ακτινογραφία» ενός πιθανού deal

Γιατί η ενδεχόμενη σύμπραξη των δύο εταιρειών φέρνει μεγάλες αλλαγές στη δυναμική του επιχειρηματικού λογισμικού. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της αγοράς και γιατί εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια.

SoftOne-Entersoft: Η «ακτινογραφία» ενός πιθανού deal

Το σοβαρό ενδεχόμενο σύμπραξης μεταξύ της SoftOne και της Entersoft είναι σε θέση να φέρει μεγάλες αλλαγές στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού, καθώς σε μια αγορά που έχει την προοπτική να υπερδιπλασιαστεί κατά τα επόμενα χρόνια, θα ενωθούν οι δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες της. Λέμε σοβαρό ενδεχόμενο επειδή η ανακοίνωση της Entersoft έλεγε «οι μέτοχοί μας δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε για την μεταβίβαση μετοχών της Εταιρείας», ενώ οι πληροφορίες επιμένουν για τις συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών.

Πριν από μόλις τέσσερα χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πώς εταιρείες όπως η Epsilon Net, η Entersoft και η SoftOne θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αλματωδώς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού και να συγκεντρώσουν τα φώτα της επιχειρηματικής δημοσιότητας. Και όπως φαίνεται, το «μεγάλο πάρτι» βρίσκεται από χρονικής άποψης μπροστά μας και όχι πίσω μας, καθώς η ζήτηση για προϊόντα όπως τα ERP, τα CRM, τα προγράμματα διαχείρισης προσωπικού, η ψηφιακή κάρτα εργασίας και η ηλεκτρονική τιμολόγηση αναμένεται να μεγεθύνουν ιδιαίτερα την αγορά επιχειρηματικού λογισμικού.

H Epsilon Net που έκλεισε το 2022 με κύκλο εργασιών στα 75 εκατ. ευρώ, έχει θέσει ως στόχο τα 150 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ παράλληλα δρομολογεί προϊόντα στο embedded finance σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Για την Entersoft που κατέγραψε πέρυσι αύξηση κύκλου εργασιών κατά 28%, η διοίκησή της και αναλυτές προβλέπουν ισχυρούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ με ανάλογη αισιοδοξία βλέπουν το μέλλον και τα στελέχη της SoftOne.

To «καρέ» της επιτυχίας

Πέρα από τις ικανές διοικήσεις των τριών αυτών ομίλων και τα ισχυρά μετοχικά τους σχήματα, υπήρξαν τέσσερις πολύ σημαντικοί παράγοντες που λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν ευνοϊκά γι’ αυτές και παράλληλα άλλαξαν το χάρτη του εγχώριου business software:

Πρώτον, οι αθρόες εξαγορές έναντι πολύ λογικών τιμημάτων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δύο ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους βγήκαν τόσο πολλά πωλητήρια στον κλάδο. Ο πρώτος αφορούσε εταιρείες που είχαν αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν προβλήματα και ως παράδειγμα αναφέρεται η απόκτηση ενός τμήματος της παλαιάς SingularLogic από την Epsilon Net, ή η εξαγορά των Unisoft και Prosvasis από την SoftOne. O δεύτερο λόγος είναι η απουσία διάδοχης κατάστασης σε πολλές μικρομεσαίες (αλλά με προστιθέμενη αξία) εταιρίες, ή/και η απροθυμία των βασικών τους μετόχων να προχωρήσουν σε μεγάλες απαιτούμενες επενδύσεις. Η ουσία είναι πως οι εξαγορές -σε αντίθεση με την περίοδο του 2000- έγιναν σε πολύ λογικές αποτιμήσεις.

Δεύτερον, ο ρόλος των συνεργειών και των οικονομιών κλίμακας. Οι εξαγορές εταιρειών που συνήθως δραστηριοποιούνταν σε «κάθετες αγορές» έφερε συνέργειες σε ότι αφορά -μεταξύ άλλων- τα δίκτυα και τις σταυροειδείς πωλήσεις (cross selling). Ιδίως στον χώρο του τυποποιημένου λογισμικού, οι αυξημένες αυτές πωλήσεις οδηγούν σε πολλαπλάσια αύξηση των κερδών, λόγω των μεγάλων οικονομιών κλίμακας.

Τρίτον, κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν το σύστημα myData, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την υποχρεωτική χρήση POS και την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Για παράδειγμα η υποχρέωση όλων των δημόσιων οργανισμών να ενταχθούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση θα ωθήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να ενταχθεί σε αυτή.

Τα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα, με τον CEO της Entersoft Αντώνη Κοτζαμανίδη να δηλώνει πως μόνο το 12% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει σήμερα ηλεκτρονική τιμολόγηση. Επίσης, η υποχρεωτική σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έχει αυξήσει φέτος σε σημαντικό ποσοστό τις εργασίες των εταιριών του κλάδου και ιδίως της Epsilon Net και της SoftOne.

Και τέταρτον, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των λοιπών κοινοτικών προγραμμάτων. Η επίδραση των κονδυλίων αυτών είναι τόσο άμεση (ευνοϊκή δανειοδότηση επιχειρήσεων που προχωρούν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό), όσο και έμμεση (αυξημένες ανάγκες από τις εταιρείες που θα κληθούν να κατασκευάσουν τα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους).

Η «επόμενη μέρα»

Κύκλοι της αγοράς παρατηρούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις συζητήσεις που αφορούν το ενδεχόμενο deal μεταξύ της SoftOne και της Entersoft, όχι μόνο γιατί πρόκειται για τη σύμπραξη των δύο εκ των τριών μεγαλύτερων παικτών του κλάδου, αλλά και επειδή μπορούν να προκύψουν πολύ σημαντικά οφέλη και για τους δύο ομίλους.

«Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να δούμε το αν υπάρξει συμφωνία και το ποιο τελικά θα είναι το περιεχόμενό της» σημειώνει παράγοντας του κλάδου πληροφορικής, συμπληρώνοντας: «Τα δυνητικά οφέλη θα είναι σημαντικά, εξ’ αιτίας των πολύ μεγάλων συνεργειών και οικονομιών κλίμακας που θα μπορούσαν να προκύψουν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Entersoft και SoftOne είναι σε άλλες δραστηριότητες ανταγωνιστές και σε άλλες όχι. Σε άλλους τομείς της αγοράς έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα η πρώτη και σε άλλους η δεύτερη. Εκεί που υπάρχει σήμερα ανταγωνισμός θα μπορούσαν να προκύψουν οικονομίες κλίμακας και εκεί που δεν υπάρχει δυνατότητες cross selling.

Από την άλλη πλευρά, η σύμπραξη μεταξύ δύο μεγάλων και τόσο πολυσχιδών ομίλων δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση. Απαιτείται πολύ καλή προεργασία, επιδέξιοι χειρισμοί και φυσικά σκληρή και επίπονη δουλειά. Οι δύο αυτοί Όμιλοι έχουν σίγουρα αποκτήσει τεχνογνωσία στο μέτωπο αυτό καθώς έχουν υλοποιήσει μέχρι τώρα πλήθος εξαγορών, πλην όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v