Τη διαπραγματευτική του ισχύ λόγω μεγέθους και ρευστότητας αξιοποιεί ο όμιλος Jumbo, προβάλλοντας από τη μια μεριά βέτο στη μετακύλιση ανατιμήσεων στον τελικό καταναλωτή, αλλά αξιοποιώντας από την άλλη τις επενδυτικές ευκαιρίες.
Στο περιθώριο της έκτακτης Γ.Σ. της εταιρείας όπου εγκρίθηκε η έκτακτη χρηματική διανομή ύψους 81,6 εκατ. ευρώ, η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε την πρόθεσή της να μην προχωρήσει σε ανατιμήσεις, που προκύπτουν κυρίως από το μεταφορικό κόστος.
Ο επικεφαλής του ομίλου Α. Βακάκης ανάφερε πως οι κρίσεις στο Ισραήλ αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργούν νέες αναταράξεις, τις οποίες ο όμιλος αντιμετωπίζει ως συγκυριακές και ως εκ τούτου αρνείται να επωμιστεί κοστολογικά. Ο ίδιος επισήμανε ότι το κόστος από τους προμηθευτές έχει ορθολογικοποιηθεί και δεν αποτελεί στην παρούσα φάση πίεση.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να «αγοράσει» πληθωριστικό τζίρο, υποσημειώνοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις για το 2024 καθίστανται ρευστές, εφόσον κανείς δεν γνωρίζει αν οι υφιστάμενες συνδυαστικές πιέσεις στο κόστος λειτουργίας και διάθεσης πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο όμιλος νωρίτερα ανακοίνωσε πως προβλέπει αύξηση κύκλου εργασιών της τάξης 8%-10%, η οποία ωστόσο ενδέχεται να αναθεωρηθεί στο μέλλον, εφόσον ισορροπήσουν οι πιέσεις τόσο του κόστους λειτουργίας όσο και της ανάδειξης της αγοραστικής δύναμης.
Ο κ. Βακάκης με διάφορες αναφορές επισήμανε πως δημιουργείται «μαγική εικόνα» σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.
Πέραν της εμπορικής στρατηγικής, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε επίσης στις ευκαιρίες που γεννά η συγκυρία, προειδοποιώντας για αυξημένο CAPEX το 2024, το οποίο θα κατευθυνθεί κυρίως στην αγορά καταστημάτων και υποδομών.
Κατά τον κ. Βακάκη, οι συνθήκες αλλά και η ρευστότητα της Jumbο επιτρέπουν την εξαγορά ακινήτων (κυρίως σε Ρουμανία και Κύπρο), που εκτός από όφελος στο κόστος λειτουργίας, θα ενισχύσουν περαιτέρω την επιχειρησιακή αξία της Jumbο.