Εθνική Τράπεζα: Επαναγορά του 8% από το ΤΧΣ «βλέπει» η αγορά

Γιατί ο επόπτης μπορεί να επιτρέψει buyback της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Το κεφαλαιακό πλεόνασμα των 400 μ.β., η επίπτωση στο CET1 από το buyback και πώς το ύψος της ανάλωσης κεφαλαίου κρίνει το μέρισμα χρήσης 2023.

Εθνική Τράπεζα: Επαναγορά του 8% από το ΤΧΣ «βλέπει» η αγορά

Ως πιθανό σενάριο αντιμετωπίζει, πλέον, η αγορά την επαναγορά μετοχών κυριότητας ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, σε μια κίνηση βέλτιστης χρήσης του κεφαλαιακού πλεονάσματος, υποθέτοντας ότι το ύψος της ανάλωσης κεφαλαίων για την επαναγορά θα καθορίσει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2023.

Η JP Morgan, στην έκθεση που έβγαλε μετά την ολοκλήρωση του road show στη Νέα Υόρκη, κάνει αναφορά στο παραπάνω σενάριο, υποθέτοντας ότι η Εθνική μπορεί να επαναγοράσει το 8%, με το πρόγραμμα να αφορά αποκλειστικά σε μετοχές κυριότητας ΤΧΣ (σ.σ. κατέχει το 18,39% της ΕΤΕ), κατά το προηγούμενο της Eurobank.

Σύμφωνα, πάντως, με την ίδια έκθεση, η διοίκηση της ΕΤΕ αναγνώρισε ότι έχει εξεταστεί σχέδιο buyback, το οποίο, όμως, δεν αφορούσε αποκλειστικά σε μετοχές κυριότητας ΤΧΣ.

Εφόσον το buyback λάβει την έγκριση του SSM, η επίπτωση στον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) της Εθνικής εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 140 μονάδων βάσης και θα λάβει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, καθώς τον Μάιο λήγει το 6μηνο lock-up period που δεσμεύει το ΤΧΣ, μετά τη διάθεση του 22% των μετοχών Εθνικής, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε τρέχουσα αποτίμηση, το 8% (73,17 εκατ. μετοχές) αξίζει περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αν τα καθαρά κέρδη χρήσης 2023 διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα των 1,05 δισ. ευρώ, το pay out για επαναγορά του 8% βγαίνει σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα του 50%.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, ο CET 1 στις 30/9 ανερχόταν σε 17,9% και στο τέλος της περσινής χρονιάς εκτιμάται από αναλυτές ότι ξεπέρασε τα επίπεδα του 18%. Το κεφαλαιακό πλεόνασμα προσεγγίζει τις 400 μ.β. Επομένως, η επαναγορά ως του 8% μπορεί να επιτραπεί, καθώς είθισται να επιτρέπονται πολιτικές ανταμοιβής μετόχων (μέρισμα, επαναγορά μετοχών και ακύρωσή τους), εφόσον το κεφαλαιακό πλεόνασμα ξεπερνά τις 150 μ.β.

Το ύψος ανάλωσης κεφαλαίου από ενδεχόμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα κρίνει το αν επιτρέψει ο SSM και τη διανομή μερίσματος, που να αντιστοιχεί στο 25% των καθαρών κερδών χρήσης 2023, όπως έχει καθοδηγήσει η διοίκηση της τράπεζας.

Τραπεζικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν ως δύσκολη άσκηση να επιτραπεί η ανάλωση, μέσω επαναγοράς και μερίσματος, του 70% με 75% των καθαρών κερδών χρήσης 2023, αλλά όχι ακατόρθωτη, εφόσον ο ρυθμός δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου της Εθνικής παραμείνει υψηλός. Άλλωστε, υπάρχουν προηγούμενα ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο δε αναλυτής της JPM στην ίδια έκθεση αναφέρει πως μια εκ των συμμετεχουσών στο road show συστημική τράπεζα εκτίμησε πως ο SSM προτιμά να χρησιμοποιηθεί το κεφαλαιακό πλεόνασμα για εφάπαξ buyback, έναντι υψηλότερου μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαφές με τον SSM για ενδεχόμενο buyback ξεκίνησαν την περίοδο του placement. Κατά τις παρουσιάσεις, πριν τη διάθεση του 22% από το ΤΧΣ, η διοίκηση της Εθνικής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο, ως «εργαλείο» περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η αναφορά του θέματος σε ομαδικές παρουσιάσεις δείχνει ότι έχει προηγηθεί προεργασία με τον SSM για το ζήτημα.

Η ανάλωση κεφαλαιακού πλεονάσματος για αγορά και ακύρωση μετοχών από την Εθνική δείχνει πιο πειστική υπό την οπτική ότι δεν υπάρχουν, σύμφωνα με όσα επανέλαβε στη Ν. Υόρκη η διοίκηση της τράπεζας, ευκαιρίες για εξαγορές, που να προσδίδουν αξία. Ως εκ τούτου, η βραχυπρόθεσμη στρατηγική επικεντρώνεται σε απόκτηση χαρτοφυλακίων με ρυθμισμένα δάνεια που «πρασινίζουν» και στις χρηματοδοτήσεις για αγορά χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η διοίκηση της Εθνικής αναθεώρησε την εκτίμησή της για το κόστος πιστωτικού κινδύνου, σημειώνοντας ότι θα εξομαλυνθεί περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδα των 70 με 80 μονάδων βάσης και θα υποχωρήσει κάτω των 50 μ.β. τα επόμενα χρόνια, καθώς για τις νέες χρηματοδοτήσεις πέφτει σε 35 μ.β.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v