Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intrasoft - Netcompany: Μπαράζ προσλήψεων και διψήφιο growth

Δυναμική πορεία με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο σε έσοδα όσο και σε κέρδη κατέγραψε το 2023 η Intrasoft - Netcompany η οποία προχώρησε σε προσλήψεις πάνω από 650 ατόμων. Επόμενο «στοίχημα»  τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Intrasoft - Netcompany: Μπαράζ προσλήψεων και διψήφιο growth

Με υψηλούς διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης έκλεισε το 2023 για την Net Company - Intrasoft η οποία μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε σε 650 προσλήψεις αυξάνοντας τους υπαλλήλους της σε περίπου 3.300 στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος στο περιθώριο του Συνεδρίου "EmTech Europe" το 2023 ήταν μια εξαιρετική  χρονιά με πολύ ισχυρή διψήφια ανάπτυξη, τόσο σε έσοδα όσο και σε κερδοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία πληροφορικής κατά το εννεάμηνο του 2023  εμφάνισε, σε ετήσια βάση, αυξημένο κατά 25%, κύκλο εργασιών σε 204 εκατ. ευρώ και ενισχυμένη κατά 37% λειτουργική κερδοφορία, σε περίπου 23 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη της πολυεθνικής εταιρείας πληροφορικής, που ανήκε στον όμιλο Intracom και περιήλθε τον Οκτώβριο του 2021 στον έλεγχο της δανέζικης Netcompany, ενισχύθηκαν κατά περίπου 30%, σε 13,7 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο στοίχημα της εταιρείας είναι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που όπως ανέφερε ο κ. Μανος τα τρέχουν με γοργούς ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο επεσήμανε ότι εντοπίζονται καθυστερήσεις από αγκυλώσεις του δημοσίου σε κάποια από τα έργα, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα δοθεί παράταση για την απορρόφηση των κονδυλίων και την ολοκλήρωση των έργων.

«Φέραμε ακόμα 650 νέους ανθρώπους στην εταιρεία. Τώρα είμαστε 3.300 και μαζί με τους εργαζόμενους στην Δανία πλησιάζουμε τους 8.000. Κάποιοι έφυγαν αλλά το Πανεπιστήμιο για μας είναι βασική πηγή δυναμικού το οποίο επιλέγουμε και κατόπιν εκπαιδεύουμε» είπε ο κ. Μάνος.

Αναφερόμενος στην συνεργασία με τους Δανούς της Netcompany o Μάνος τη χαρακτήρισε εξαιρετική, ενώ ξεκαθάρισε ότι παραμένει κυρίως στο business επίπεδο και πως σχεδιάζουν ήδη το χαρτοφυλάκιό τους.  

«Εξετάζουμε και δικές τους λύσεις πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην ελληνική αγορά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.  Νομίζω ήταν πολύ καλό deal και γι αυτούς και για εμάς. Υπάρχει πολύ κατανόηση στο πως δουλεύει ο καθένας» ανέφερε ο κ. Μάνος.  Μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «έχουμε προτζεκτ που τρέχουμε μαζί στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο ενώ και στο wallet έχουμε φέρει εργαζόμενους από τη Δανία που απασχολούνται».

Για την παρουσία τους σε άλλες χώρες ξεκαθάρισε ότι εστιάζουν Ευρώπη «που είναι πολύ πιο ενδιαφέρον στόχος». Στη Μ. Ανατολή η εταιρεία έχει κάποια έργα τα οποία πήγαν αρκετά καλά το 2023 παρά την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη είπε ότι η χρήση της στις επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να δημιουργήσει τόσες εφαρμογές και λύσεις.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Το ΑΙ είναι ένα εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες, το οποίο θα πρέπει να αγκαλιάσουμε και όχι να φοβηθούμε. Ήδη από τα τέλη του 2022 στην εταιρία μας ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Το εκπληκτικό είναι πόσο γρήγορα αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητά τους με βάση πραγματικούς στόχους και δεδομένα. Περάσαμε από τη φάση της ανάλυσης, της ανάπτυξης, της δοκιμής και μετρήσαμε όλους τους τομείς όπου σημειωνόταν πρόοδος. Διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, καθώς μπορεί να διασφαλίσει κανείς σημαντικά υψηλότερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα σε εργασίες όπως η δημιουργία κώδικα, καθώς και καλύτερη ποιότητα λογισμικού».

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να διασφαλίσει μια επιχείρηση που ετοιμάζεται να «πλοηγηθεί» στον κόσμο του ΑΙ, σύμφωνα με τον κ. Μάνο.

  • Ο πρώτος παράγοντας είναι να προσδιορίσει συγκεκριμένο και ξεκάθαρο στόχο και να εξασφαλίσει το buy-in των εργαζομένων, οι οποίοι θα το εξερευνήσουν-χρησιμοποιήσουν, ώστε να είναι αρωγοί της δράσης. Να τους προσφέρει ένα γρήγορο upskilling και να τους εξηγήσει πως όχι μόνο δεν κινδυνεύει η θέση τους, αλλά ανεβάζουν την αξία τους μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν το ΑΙ σαν εργαλείο στην καθημερινότητά τους.
  • Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ενσωμάτωση εταιρικών δεδομένων, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο asset της, στο μοντέλο ΑΙ. «Όταν μία εταιρεία φτάσει σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσει ότι τα δεδομένα της είναι αποσπασματικά, ατελή, ανεπαρκή. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει, λοιπόν, να κάνει, είναι να βεβαιωθεί ότι η διαχείριση των δεδομένων της, το data governance δηλαδή, γίνεται σωστά -και αυτή δεν είναι μια εύκολη ή γρήγορη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος και προγραμματισμός. Και μόλις μπουν τα δεδομένα σε τάξη, μπορεί να ξεκινήσει να τα ενσωματώνει στο ΑΙ μοντέλο που θα επιλέξει», εξήγησε.
  • Ο τρίτος παράγοντας είναι η ασφάλεια των δεδομένων -ένα ζήτημα που είχε ανακύψει και πριν από 6-7 χρόνια για το cloud. «Τότε όλοι σκέφτονταν πώς θα εμπιστευτούν το cloud, πλέον όμως όλα τα δεδομένα βρίσκονται εκεί», σημείωσε.

Σε επίπεδο χώρας, ο κ. Μάνος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ωφεληθεί από το ΑΙ. Όπως σημείωσε, τα τελευταία 4-5 χρόνια, και παρά την πανδημία του Covid, δόθηκε ισχυρή ώθηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τον ταχύτερο δυνατό ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε η χώρα να περάσει στην επόμενη εποχή -σκοπό για τον οποίο η Ελλάδα λαμβάνει έναν τεράστιο όγκο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v