Στο φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης της εταιρείας στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στον στόχο για διατήρηση των οικονομικών της επιδόσεων στον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών κατά τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε η διοίκηση της Revoil, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Revoil Γεώργιο Ρούσσο, η εισηγμένη:
- Λειτουργεί ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,1 Mw στην Εύβοια.
- Βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής σύνδεσης άλλων δύο πάρκων συνολικής ισχύος 13,34 Mw σε Αρκαδία και Θήβα.
- Μονάδες συνολικής ισχύος 12 Mw βρίσκονται υπό κατασκευή (ελπίζεται να ξεκινήσουν να παράγουν έσοδα από το 2025), πέραν των 124 Mw που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια το πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν προς όφελος της εισηγμένης (εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει εντός της επόμενης πενταετίας).
Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Πέτρος Ρούμπης σημείωσε πως οι μονάδες που αναμένεται να συνδεθούν φέτος με το δίκτυο προβλέπεται να προσφέρουν σε ετήσια βάση EBITDA 1-1,1 εκατ. ευρώ και αυτές που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής (ελπίζεται να αρχίσουν να αποδίδουν από το 2025) σε ετήσια βάση γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το σύνολο των υπό δρομολόγηση 110 MW πάρκων -όταν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν- θα είναι σε θέση να προσφέρουν για τα επόμενα είκοσι χρόνια ετήσιο EBITDA κοντά στα 15-16 εκατ. ευρώ και ετήσια προ φόρων κέρδη γύρω στα 5 με 5,5 εκατ. ευρώ. Τα projects που έχουν επιλεγεί προβλέπουν ένα εσωτερικό βαθμό αποδοτικότητας (IRR) γύρω στο 18%.
Πώς όμως θα χρηματοδοτηθούν οι επεκτατικές κινήσεις της Revoil στον χώρο των ΑΠΕ; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτείται ένα κόστος κατασκευής γύρω στα 135 εκατ. ευρώ και εξετάζονται διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης από την εταιρεία. Έτσι, πέρα από την τοποθέτηση των ελεύθερων ταμειακών ροών από την τρέχουσα δραστηριοποίηση στον χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών, θα υπάρξει επανεπένδυση των εσόδων που θα προκύψουν σταδιακά από τη λειτουργία των ΑΠΕ, αλλά και τραπεζικός δανεισμός. Σκέψεις υπάρχουν και για την έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ενδεχομένως και μέσα στο 2024.
Εμπόριο πετρελαιοειδών
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, η Revoil κατέχει μερίδιο αγοράς 9% και διαθέτει ένα δίκτυο 510 πρατηρίων. Η κερδοφορία του 2023 αναμένεται να είναι σαφώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη της προηγούμενης χρήσης, καθώς: α) Το 2022 υπήρξαν κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων (άνοδος τιμής πετρελαίου) ενώ πέρυσι όχι, β) Το κόστος χρηματοδότησης ήταν αυξημένο λόγω της πορείας των επιτοκίων και των επενδύσεων στις ΑΠΕ, γ) Οι όγκοι πώλησης ήταν μειωμένοι το 2023 λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης που προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς.
Η διοίκηση της Revoil αναμένει μια σταδιακή υποχώρηση της ζήτησης κατά τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, η οποία θα προκληθεί τόσο λόγω της σταδιακής υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης όσο και της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση (έρευνα της Hellenic Energy προβλέπει ότι το 2035 το 20% των αυτοκινήτων θα κινείται με ηλεκτρισμό). Στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κίνησης συμβάλλουν και τα υβριδικά οχήματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Revoil, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των πρατηρίων καυσίμων στη χώρας μας, περίπου κατά 500 σε σχέση με τα σημερινά 5.200, με την εταιρεία, ωστόσο, να πιστεύει ότι θα διατηρήσει τις οικονομικές της επιδόσεις, καθώς καταφέρνει να αντικαθιστά τα δικά της πρατήρια που κλείνουν με νέα.
Στόχος της εταιρείας είναι να διατηρήσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων πρατηρίων της κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (στα πεντακόσια), πράγμα άλλωστε που έχει καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια, παρά τη μείωση του αριθμού των δραστηριοποιούμενων πρατηρίων στη χώρα. Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης επεξεργάζεται διάφορα άλλα σχέδια για ενίσχυση του κύκλου εργασιών της.