Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το 2023 έκλεισε με πολύ συμπαθητικά αποτελέσματα για τον όμιλο Viohalco, παρά το γεγονός ότι η «κάτω γραμμή» θα εμφανίζεται πολύ μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή.
Το μεγάλο ποσοστό αυτής της πτώσης αποδίδεται στη μη λειτουργική επίδραση από τις μεταβολές στις διεθνείς τιμές του χαλκού, του αλουμινίου και του χάλυβα, ένα άλλο αξιοσημείωτο τμήμα οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων και του κόστους χρηματοδότησης, ενώ η διεθνής πτώση της ζήτησης επηρέασε και αυτή ως έναν βαθμό τη συνολική επίδοση, κυρίως μέσα από τη θυγατρική ElvalHalcor.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διοίκηση του ομίλου Viohalcο δείχνει ευχαριστημένη για τις επιδόσεις της αν συνυπολογιστούν και οι προκλήσεις της περυσινής χρονιάς, εστιάζοντας στο μέγεθος του «προσαρμοσμένου EBITDA» αλλά και στη στρατηγική της τοποθέτηση σε προϊόντα που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τις μεγάλες τάσεις στη διεθνή οικονομία (π.χ. πράσινη μετάβαση, δίκτυα για μεταφορά ενέργειας, κ.λπ.).
Το 2024 πάντως ξεκινά με δύο σημαντικά discount για τη μετοχή της Viohalco. Το πρώτο αφορά τη σχέση της με τη λογιστική της αξία, καθώς η τρέχουσα αποτίμησή της στο ταμπλό του ΧΑ υπολείπεται του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση του ομίλου που αντιστοιχεί στους μετόχους ήταν στις 30/6/2023 1,673 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο discount αφορά τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της μητρικής εταιρείας σε σύγκριση με τις θυγατρικές της. Συγκεκριμένα, την ίδια ημέρα που η Viohalco αποτιμάται χαμηλότερα από 1,5 δισ. ευρώ, οι εισηγμένες συμμετοχές της κατά 84,78% στην ElvalHalcor και κατά 79,78% στην Cenergy υπολογίζονται αθροιστικά γύρω στο 1,75 δισ. ευρώ, χωρίς να μπαίνουν στην εξίσωση η αξία των θυγατρικών στο χώρο του χάλυβα (Σιδενόρ και Sover), η Noval ΑΕΕΑΠ και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις της μητρικής εταιρείας.
Σχέδια και επενδύσεις
Προφανώς, είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει κάποιος σε ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα οικονομικά μεγέθη του εισηγμένου ομίλου μέσα στο 2024. Πιο εύκολα (λόγω της φύσης των εργασιών της και των κλεισμένων συμβολαίων της) μπορεί κάποιος να εκτιμήσει την πορεία της Cenergy, όπου αναμένεται ένα προσαρμοσμένο EBITDA γύρω στα 240-250 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης επίδοσης 190-200 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η επίτευξη μιας τέτοιας επίδοσης είναι ικανή να χρηματοδοτήσει με άνεση τις υψηλές επενδύσεις που θα υλοποιήσει η Cenergy (γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, αφορούν τον υπερδιπλασιασμό του capacity στη μονάδα υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη Βοιωτία) συν τους τόκους και την καταβολή κάποιου μερίσματος μέσα στο 2024.
Στο χώρο των ακινήτων, η Noval ΑΕΕΑΠ θα συνεχίσει και φέτος το επενδυτικό της πρόγραμμα, στη χρηματοδότηση του οποίου θα συμβάλλουν τόσο τα κέρδη από την εκμετάλλευση των υπαρχόντων ακινήτων, όσο και τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία από την επικείμενη είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (δημόσια εγγραφή).
Τέλος, σε ElvalHalcor και κλάδο χάλυβα δεν είναι προγραμματισμένα για φέτος κάποια μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, οπότε -σύμφωνα με τους αναλυτές- είναι αρκετά πιθανόν να δούμε στον όμιλο κάποια πτώση στον καθαρό του δανεισμό, αν και το όλο θέμα επηρεάζεται και από σειρά άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα από τον όγκο των εργασιών, από την πορεία των τιμών των μετάλλων (απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης κ.λπ.)
Πάντως, με τον καθαρό δανεισμό του ομίλου να κυμαίνεται γύρω στα δύο δισ. ευρώ, (έστω και αν ένα σημαντικό κομμάτι του έχει κλειδωμένο κόστος) όποια μείωση των δανειακών υποχρεώσεων και όποια αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024, θα εκληφθεί ως θετικό γεγονός από τη χρηματιστηριακή αγορά.
Βέβαια, μείωση του καθαρού δανεισμού θα μπορούσε να προκύψει και μέσα από την διαδικασία ενός ενδεχόμενου placement, είτε στην Cenergy (ποσοστό συμμετοχής 79,78%), είτε στην ElvalHalcor (ποσοστό συμμετοχής 84,78%), εξέλιξη που παράλληλα θα διεύρυνε και τα περιορισμένα ποσοστά διασποράς (free float) στις μετοχές των δύο θυγατρικών της εισηγμένων εταιρειών.
Ωστόσο, τα επενδυτικά σχέδια της Viohalco, κάθε άλλο παρά τελειώνουν μέσα στο 2024. Για παράδειγμα, ο όμιλος συζητά με τη γερμανική CMBlue Energy για πιθανή δημιουργία μονάδας παραγωγής μπαταριών στην Ελλάδα, ενώ μέσα στη φετινή χρονιά αναμένεται να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα σχετικά με το αν θα προχωρήσει η επένδυση της Cenergy στη Μαγνησία με στόχο τη δημιουργία μονάδας κατασκευής βάσεων για αιολικά πάρκα.
Τέλος, το σενάριο της κατασκευής κοινής παραγωγικής μονάδας υποβρύχιων καλωδίων της Cenergy με τη δανέζικη Orsted αν και παραμένει ανοιχτό, δεν αναμένεται να ξεκινήσει τουλάχιστον μέσα στο 2024.