Υπερτριπλάσιες επενδύσεις έναντι της προηγούμενης πενταετίας προγραμματίζει για την τετραετία 2024-2027 η ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Ελλάδα, οι οποίες αθροιστικά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου.
Η τσιμεντοβιομηχανία, μέλος του πολυεθνικού ομίλου Holcim, στο διάστημα 2019-2023 δαπάνησε αθροιστικά 170 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας και την τεχνολογική αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, την ενίσχυση της θέσης του στο σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά και την είσοδο σε νέες δραστηριότητες, μέσω και των εξαγορών της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε. και της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής Δημήτρη Χανή, επόμενος στόχος είναι πλέον «η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, αλλά και η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων τσιμέντου με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Στο πλαίσιο χθεσινής δημοσιογραφικής εκδήλωσης, ο κ. Χανής εξήγησε πως το επενδυτικό πλάνο του ομίλου θα οδηγήσει σε μείωση κόστους παραγωγής, ενώ η ένταξη στο χαρτοφυλάκιο prime προϊόντων θα ευνοήσει το περιθώριο κέρδους. Όλα τα παραπάνω σχεδιάζονται σε μια εποχή όπου η εγχώρια ζήτηση αυξάνει σταθερά και στρέφεται -τουλάχιστον για τα ιδιωτικά έργα- και σε προϊόντα «πράσινων» προδιαγραφών.
Ο κ. Χανής αναφερόμενος στην ανάκαμψη του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου ανάφερε πως η ζήτηση από το 2019 έως και σήμερα αυξάνει κατά μέσο ετήσιο όρο κατά 8%, εκτιμώντας πως η τάση θα ενισχυθεί. Ως εκ τούτου ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά, διατηρώντας βεβαίως «ανοιχτές» τις εξαγωγές του σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αφρική, και η Αυστραλία, οι οποίες εισφέρουν το 40% του υφιστάμενου κύκλου εργασιών του ομίλου.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τα προσεχή χρόνια ο κύκλος εργασιών από την ελληνική αγορά -στην οποία ήδη ο όμιλος κατέχει μερίδιο 47%- θα μεγεθυνθεί. Ειδικότερα, ανάφερε πως από τα 420 εκατ. ευρώ πωλήσεων, όπου αναμένεται να κλείσει το 2023, το 2024 θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ έως το 2030 εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αγγίξουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως αναμένει σημαντική βελτίωση των κερδών EBIT (προ τόκων και φόρων) από τα 30 εκατ. ευρώ του 2022, στα 45 εκατ. ευρώ το 2023, στα 70 εκατ. ευρώ το 2024, και στα 120 εκατ. ευρώ το 2025. Κατά τον προϋπολογισμό του ομίλου το 2030 πλέον τα κέρδη EBIT θα ανέλθουν τα 176 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις
Η πιο εμβληματική επένδυση του ομίλου για την προσεχή 4ετία αφορά στη μονάδα Carbon Capture & Storage (CCS) στο εργοστάσιο του Αλιβερίου, η οποία διεκδικεί να υπαχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, αλλά έχει ήδη λάβει έγκριση υψηλής επιδότησης ύψους 124,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund).
Το project με την ονομασία Olympus συνολικής δαπάνης 320 εκατ. ευρώ αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του ομίλου σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στο 1 εκατ. τόνους. Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας στη φάση της κατασκευής, και συνεργασιών με αναδόχους έργων και προμηθευτές, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ο όμιλος επίσης επενδύει στη σταθερή αύξηση της χρήσης εναλλακτικών πρώτων υλών στη διαδικασία παραγωγής σκυροδέματος και τσιμέντου και στην ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων. Έως το 2019 είχε υποκαταστήσει κατά 25% τα ορυκτά καύσιμα ως ενεργειακό πόρο, ποσοστό που αυξήθηκε στο 45% το 2023, με στόχο η υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων να φθάσει στο 90% το 2028. Ήδη τρέχει projects για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με ανάδοχο την Τέρνα Ενεργειακή για έργο 10 MW.
Επιπλέον, ο όμιλος προχωρά στη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου οχημάτων μεταφοράς προϊόντων με ηλεκτρικά οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον. Τα πρώτα 100% ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος αξιοποιούνται ήδη στο The Ellinikon, όπου μάλιστα έχει εγκατασταθεί και η πρώτη «πράσινη» μονάδα με EPD για τις ανάγκες του έργου.
Ήδη, η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει προμηθεύσει τσιμέντο και σκυρόδεμα τόσο για το κτίριο των μονάδων ΑΜΕΑ, όσο και για την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, ενώ «θεμελίωσε» και τον Πύργο Κατοικιών στη Μαρίνα.