Αύξηση της παραγωγής κατά 11% φέτος και συνέχιση του ισχυρού growth για το 2024 εκτίμησε για την ασφαλιστική εταιρεία Interlife ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γιάννης Βοτσαρίδης, στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στη Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ειδικότερα, ο Γ. Βοτσαρίδης αναφέρθηκε σε αύξηση της παραγωγής κατά 12,8% στο φετινό εννεάμηνο, με τον κλάδο της αστικής ευθύνης οχημάτων να «τρέχει» με +6,1% και τις λοιπές γενικές καλύψεις κατά 17,3%.
Επισημάνθηκε άλλωστε ότι συνεχίζεται η τάση αύξησης του ποσοστού συμμετοχής των λοιπών καλύψεων στο σύνολο της παραγωγής, με την εκτίμηση ότι για πρώτη φορά από το 2024 οι τελευταίες (οι οποίες συνοδεύονται από υψηλότερα περιθώρια κέρδους) θα ξεπεράσουν το 50%.
Πέρα όμως από την αύξηση της παραγωγής, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της κερδοφορίας, καθώς στο πρώτο φετινό εξάμηνο η Interlife:
- Ανέβασε το ασφαλιστικό της αποτέλεσμα στα +3,9 εκατ. ευρώ και παράλληλα με ένα θετικό επενδυτικό αποτέλεσμα στα +12,7 εκατ. ευρώ, οδηγήθηκε σε μια καθαρή κερδοφορία ύψους 10,93 εκατ. ευρώ.
- Οι επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις στον κλάδο αυτοκινήτου αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα χωρίς αυξήσεις τιμολογίων (η διοίκηση θα ήθελε, αλλά πιέζεται λόγω του ανταγωνισμού) μέσα από μια καλύτερη διαχείριση των ζημιών και μέσα από μια μικρή επιδείνωση (κατά 1,5%) στο συντελεστή ζημιών (loss ratio) του κλάδου. Έτσι, η φετινή αύξηση που παρατηρείται στις καλύψεις οχημάτων οφείλεται στην διεύρυνση του ασφαλισμένου στόλου.
- Οι απώλειες της εταιρείας από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα σε Έβρο και Θεσσαλία δεν υπερέβησαν το ένα εκατ. ευρώ, λόγω του ότι υπήρξε και η κάλυψη των αντασφαλιστών.
Αισιοδοξία για το 2024
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Intelife, στόχος της εισηγμένης εταιρείας είναι να σημειώσει σημαντικό ποσοστό αύξησης της παραγωγής της και το 2024 (φέτος παραγωγή άνω των 92 εκατ. και το 2024 άνω των 100 εκατ. ευρώ), προχωρώντας παράλληλα και σε μια θετική εκτίμηση για την γενικότερη πορεία του κλάδου.
«Οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες απέδειξαν ότι μπόρεσαν να ανταποκριθούν με άνεση και με πολύ γρήγορο τρόπο ακόμη και σε μεγάλες φυσικές καταστροφές όπως οι φετινές. Οι εταιρείες με ένα μέσο δείκτη φερεγγυότητας μεταξύ του 180% και του 185% είναι σε θέση να στηρίξουν τους πελάτες τους και το απέδειξαν στην πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βοτσαρίδης.
«Φέτος για πρώτη φορά η ασφαλιστική παραγωγή θα τρέξει με πολλαπλάσιο ρυθμό αύξησης από το ΑΕΠ και το 2024 ίσως να δούμε και μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου σε σχέση με φέτος».
Πάντως, ο πρόεδρος της Interlife θεωρεί πως το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά το θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. «Το 10% έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι πολύ χαμηλό. Θα μπορούσε να γίνει 25% χωρίς μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων γιατί ένα τμήμα των περικοπών θα επέστρεφε στο κράτος με τη μορφή αυξημένων φόρων. Πιστεύω ότι η ασφάλιση των κατοικιών θα έπρεπε να υποχρεωτική με όρους που θα ορίσει η Πολιτεία και με τις ασφαλιστικές εταιρείες να δουλεύουν με ένα χαμηλό περιθώριο κέρδους. Από εκεί και πέρα το Ταμείο Αρωγής θα έπρεπε να λειτουργεί ως ένας αντασφαλιστής. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δουλεύει ήδη στο εξωτερικό», υπογράμμισε.
«Όσο για την υποχρέωση των εταιρειών με κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατ. ευρώ να ασφαλιστούν, είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους που είναι ανασφάλιστες».
«Εξαγοράζουμε, δεν εξαγοραζόμαστε»
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Interlife έχει δεχτεί προτάσεις εξαγοράς, ο Γιάννης Βοτσαρίδης τόνισε:
«Αλήθεια είναι ότι κάποιοι στο παρελθόν μας είχαν χτυπήσει την πόρτα, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μας. Αντίθετα, κάποια στιγμή ψάχναμε εμείς να εξαγοράσουμε άλλες εταιρείες, αλλά αυτή η υπόθεση δεν είναι απλή στον κλάδο μας. Είναι πολλές φορές πιο αποδοτικό να αναπτύσσεσαι οργανικά. Αντίθετα, η εμπειρία έχει δείξει πως στο deals το ένα συν ένα δεν κάνει περισσότερο από δύο, αλλά ίσως να κάνει 1,7 ή και 1,4».