Ευρωπαϊκές εταιρείες διερευνούν τρόπους για να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου που τίθεται σε κίνδυνο από τους εξαγωγικούς περιορισμούς της Κίνας, ως απάντηση στην πίεση των αρχών της ΕΕ, ωστόσο η βιομηχανία επισημαίνει ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή των κρίσιμων ορυκτών.
Η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του γαλλίου και το 60% του γερμανίου παγκοσμίως, από τον Αύγουστο επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των εν λόγω μετάλλων, που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά υψηλής τεχνολογίας, οδηγώντας σε κατακρήμνιση τις αποστολές.
Οπως γράφει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή.
Ο ελληνικός όμιλος ενέργειας και μετάλλων Mytilineos, παρών στη σύσκεψη, δήλωσε ότι τρέχει ένα πιλοτικό έργο ώστε να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου, με πλήρη απόδοση σε 18 μήνες. Αυτό θα συνεπαγόταν παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων μετάλλου ετησίως, περίπου όσο είναι η τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, ανέφερε. Το γάλλιο είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη σε πρόδρομη αλουμίνα.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Mυτιληναίος είπε ότι καίρια προϋπόθεση είναι η υποστήριξη της βασικής δραστηριότητας αλουμινίου, η οποία, σύμφωνα με τη βιομηχανία, κλονίζεται στην Ευρώπη από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα.
«Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστια ενέργεια και οικονομικά προσιτή», είπε ο Mυτιληναίος. «Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα για να προχωρήσουμε». Η εταιρεία είπε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν συμβάσεις με την υποστήριξη της ΕΕ που θα διασφαλίζουν τη διαφορά από τις μελλοντικές τιμές.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την κορύφωση του 2008 έως το 2022. Η μεταλλουργία ψευδαργύρου, του οποίου υποπροϊόν είναι το γερμάνιο, αντιμετωπίζει παρόμοια πίεση από το ενεργειακό κόστος.
Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar δήλωσε ότι εξετάζει πιθανά έργα για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και είναι πιο προηγμένη η αναζήτησή της στις ΗΠΑ, όπου προσβλέπει σ' ένα έργο 150 εκατ. δολαρίων.
Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, που θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, πιθανώς θα τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.
Η Eurometaux, ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων, δήλωσε ότι η βιομηχανία πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η Eurometaux υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο από την απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές επιχειρήσεις.
«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Πρέπει στην Ευρώπη να περάσουμε από την αντίδραση στην πρόληψη και να προετοιμαστούμε για μελλοντικούς κραδασμούς», ανέφερε.