Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΔΕΛΤΑ περιόρισε κατά 25% το χαρτοφυλάκιο προϊόντων

Οι κινήσεις για περιορισμό του κόστους και βελτίωση των επιδόσεων. Το κρίσιμο κοκτέιλ από την αύξηση του λειτουργικού κόστους και των υποχρεώσεων και οι νέες τάσεις στην αγορά.

Γιατί η ΔΕΛΤΑ περιόρισε κατά 25% το χαρτοφυλάκιο προϊόντων

Τον τελευταίο χρόνο η Amazon κατήργησε 27 από τις 30 μάρκες ρούχων που διέθετε, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών ετικετών όπως Lark & Ro, Daily Ritual και Goodthreads ενώ την Πέμπτη ο CEO της Unilever ανακοίνωσε το σχέδιο το ομίλου να εστιάσει στα «30 Power Brands» που αποτελούν το 70% των πωλήσεών του. 

Αν και οι αποφάσεις των δύο πολυεθνικών κολοσσών για μείωση των σημάτων που εμπορεύονται έχουν διαφορετική αφετηρία καταλήγουν στην ίδια τελική γραμμή. Η μείωση του αριθμού των σημάτων ή η εστίαση στα βασικά προϊόντα ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες προσπάθειες τους για περιορισμό του κόστους και επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων.

Σε κάτι αντίστοιχο προχώρησε και ο όμιλος ΔΕΛΤΑ που μείωσε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του κατά 25% -σ.σ. η εταιρεία είχε 200 ενεργούς κωδικούς-, περιόρισε το εύρος διανομής σε κάποιες κατηγορίες κατά 15% ενώ δεν ανανέωσε τη συντριπτική πλειοψηφία συμβάσεων παραγωγής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων (PL) και συνέχισε τη διαδικασία πώλησης και απόσβεσης ανενεργών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης αναδιάρθρωσε το δίκτυο διανομής του στην Αττική, δημιουργώντας μεικτά δρομολόγια, και εγκατέστησε φωτοβολταϊκά πάνελ στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου ώστε να μειώσει το κόστος ενέργειας.

Προσπάθειες για να γίνουν τα έσοδα της πιο παραγωγικά αναφέρει η διοίκησή της στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022. Η ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή, αύξηση πωλήσεων 15,8% στα 263 εκατ. ευρώ, μεσοσταθμικές ανατιμήσεις 14%, υποχώρηση του EBITDA στα 0,47 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 19,1 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,96 εκατ. ευρώ το 2021

Η μείωση στα EBITDA αποδίδεται από τη διοίκησή της στην απόφαση της να μην μεταφέρει το σύνολο του αυξημένου κόστους παραγωγής στον καταναλωτή. «Οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν μεσοσταθμικά 14% παρότι το κόστος παραγωγής και λειτουργίας αυξήθηκε δραματικά. Ενδεικτικά το κόστος της πρώτης ύλης αυξήθηκε περίπου 40%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38% και του φυσικού αερίου κατά 470%» αναφέρει η διοίκησή της.

Ο όμιλος και η εταιρεία παρουσίασαν πέρυσι αρνητικό κεφάλαιο κίνησης (13,766 εκατ. ευρώ και 26,655 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ εντός της φετινής χρονιάς, το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων κατευθύνθηκε στην προπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων βραχυπροθέσμων (7 εκατ. ευρώ) και μακροπρόθεσμων (53 εκατ. ευρώ). Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου ΔΕΛΤΑ την 31/12/2022 ήταν 145,483 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 123,981 εκατ. ευρώ αφορούσε σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και ποσό 21,501 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v