ΟΤΕ: Η Real Estate «βλέπει» ΧΑ, το payzy πάει Γερμανία

Η διοίκηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την είσοδο της OTEestate στο ΧΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι το σχέδιο δεν θα υλοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα προχωρά στην «έξοδο» του payzy στην Γερμανία, όπου ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα.

ΟΤΕ: Η Real Estate «βλέπει» ΧΑ, το payzy πάει Γερμανία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής στο ΧΑ της θυγατρικής του OTEestate άφησε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE, Μ. Τσαμάζ.

Παρουσιάζοντας το εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης και ανακαίνισης κτιρίων που υλοποιεί ο ΟΤΕ -ο οποίος το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα έχει ολοκληρώσει την ανακαίνιση περίπου 55.000 τετραγωνικών μέτρων του διοικητικού Μεγάρου στον ΟΤE-, ο κ. Τσαμάζ είπε με νόημα: «Υπήρχαν πλάνα για είσοδο της θυγατρικής μας στο ΧΑ. Λόγω της κρίσης, αναβλήθηκαν. Εξετάζουμε πάντα όλα τα σενάρια. Αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πλάνο».

Η θυγατρική αναλαμβάνει όλες τις κατασκευές και την υποστήριξη χώρων, έργων και εγκαταστάσεων. Επόμενο μεγάλο project της εταιρείας είναι η ανακαίνιση ενός από τα μεγαλύτερα -με επιφάνεια 50.000 τ.μ.- και πιο σημαντικά κτίρια του Ομίλου, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η στατική του ενίσχυση, έργο το οποίο έγινε με τις υποδομές δικτύων σε λειτουργία και θα ακολουθήσει η ανακατασκευή των χώρων, που θα ξεκινήσει το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΤEestate, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟTΕ, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου του, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου.

Η ΟTΕestate διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατ. τ.μ. Διαχειρίζεται ακίνητα 1,06 δισ. ευρώ και 2.289 οικόπεδα, έκτασης 9 εκατ. τ.μ .

Απαντώντας σε ερωτήσεις για πώληση ακίνητης περιουσίας, ο κ. Τσαμάζ είπε χαρακτηριστικά: «Στο παρελθόν πουλήσαμε κτίρια που δεν μας εξυπηρετούσαν. Τώρα αν θα πουλήσουμε άλλα έχει να κάνει με διάφορες παραμέτρους. Είναι όλα υπό εξέταση. Δεν υπάρχει στόχος να πουλήσουμε κτίρια, ούτε στόχος να τα κρατήσουμε. Στόχος είναι να βελτιστοποιήσουμε την αξία της εταιρείας».

Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή/και ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τ.μ., με ευρεία γκάμα χρήσεων. Από εμπορικά καταστήματα και χώρους logistics ως call centers και καινοτόμους χώρους εργασίας όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Άλλα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι το κτίριο του ΟΤE στην Αγ. Παρασκευή, στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας, το κτίριο της COSMOTE e value στον Κεραμεικό, οι δορυφορικές εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΤE στη Νεμέα κ.ά.

ΟΤE και ενέργεια

«Ο ΟΤE βρίσκεται ήδη σε συμφωνία με μεγάλους παρόχους ώστε να εξασφαλίσει τις πιο συμφέρουσες τιμές, καθώς το ενεργειακό κόστος τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί», είπε ο επικεφαλής του ΟΤE και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί ο ΟTΕ στην αγορά ενέργειας: «Βάζουμε προτεραιότητες όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις που θα κάνουμε. Τα τηλεπικοινωνιακά έχουν μεγαλύτερη αξία για μας από τα ενεργειακά», είπε με νόημα. Ωστόσο αποκάλυψε ότι ο όμιλος ήδη σχεδιάζει στο πάρκινγκ του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά, τα οποία θα καλύπτουν μέρος των αναγκών του κεντρικού κτιρίου.

Τιμαριθμική αναπροσαρμογή

Υπέρ της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμολογίων τάχθηκε η διοίκηση του ΟΤE, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα-μέλος της ΕΕ που δεν έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αναφερόμενος ο κ. Τσαμάζ στη νομοθεσία όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είπε ότι ακόμα και μέσα στη διάρκεια του συμβολαίου, μπορεί μια εταιρεία τηλεφωνίας να κάνει αναπροσαρμογή. «Στη μόνη χώρα που απαγορεύεται να γίνει αυτό είναι στην Ελλάδα. Είχαμε ζητήσει από την ΕΕΤΤ να αλλάξει αυτό. Εμείς μονομερώς δεν κάναμε κάποια μεταβολή. Σταματήσαμε μόνο την προσφορά του e-bill, που είχαμε υιοθετήσει πριν τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟTΕ.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προβλέψει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο κανονισμός λέει ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επιχειρήθηκε να γίνει από την ΕΕΤΤ, να συμμορφώσει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γι' αυτό έγινε όλη η συζήτηση. Όμως ο κανονισμός έμεινε έτσι, κάτι που αποτελεί στρέβλωση σε βάρος της Ελλάδας. Οι πάροχοι των άλλων χωρών βγαίνουν ωφελημένοι, διότι μπορούν να επενδύουν. Εμείς δεν έχουμε απευθυνθεί στην ΕΕ αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε ότι θα γίνει κάποια στιγμή αναπροσαρμογή», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι τα τιμολόγια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί μέχρι και 75% την τελευταία τριετία.

Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ακριβή χώρα όσον αφορά τα τιμολόγια οπτικών ινών. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζήτηση υψηλών ταχυτήτων. Μόλις βγει το κουπόνι, θα έχουμε περαιτέρω αύξηση της κίνησης. Το περιμένει η αγορά», υποστήριξε ο κ. Τσαμάζ.

Payzy

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα του payzy ξεκινά να υλοποιεί η Deutsche Telekom, με τη θυγατρική του ΟTΕ να επεκτείνεται στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, η μητρική εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει σε πιλοτική φάση την εφαρμογή, η οποία σε πρώτο χρόνο θα χρησιμοποιηθεί από τους εργαζομένους της.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η DT έχει πάνω από 70.000 εργαζόμενους, ένας μεγάλος αριθμός όπου θα ξεκινήσει να λειτουργεί την ελληνική εφαρμογή», είπε ο κ. Τσαμάζ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην Ελλάδα, οι χρήστες του payzy έχουν φτάσει τους 145.000, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις οι οποίες σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη και την επέκταση του αποτυπώματος του payzy στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, η Cosmote payments, η θυγατρική του ομίλου ΟTΕ στην οποία ανήκει το payzy, εμφάνισε κύκλο εργασιών 12,030 εκατ. ευρώ από 3,666 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, καταγράφοντας αύξηση 228,08%.

Το διοικητικό Μέγαρο του ΟΤE

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του διοικητικού Μεγάρου του ΟTΕ. Η ανακαίνιση αφορά συνολικά σε 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαινιστεί 30 πτέρυγες, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου. Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, το Διοικητικό Μέγαρο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης ήταν πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, η ανακαίνιση έγινε «σε ώρα πτήσης», κι ενώ το κτίριο παρέμεινε πλήρως λειτουργικό. Για να ξεκινήσει η κατασκευή, περίπου 1.100 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν εντός του Διοικητικού Μεγάρου για να εκκενωθούν χώροι, αλλά και 360 εργαζόμενοι προς άλλα κτίρια, που χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά.

Με την ανακαίνιση υπολογίζεται να επιτευχθεί σε ετήσια βάση μείωση ενέργειας 3 GWh και 1.122 τόνων CO2. Oι 3 GWh ισοδυναμούν με την κατανάλωση 700 νοικοκυριών. Ο Όμιλος ΟΤE έρχεται πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025, για τον οποίο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του Ομίλου της Deutsche Telekom.

Συνολικά, η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού, και τη μείωση εξόδων λειτουργίας και συντήρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v