Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν σε καλύτερο β' εξάμηνο

Οι επιχειρήσεις για τις οποίες η φετινή χρονιά ξεκίνησε με προκλήσεις και τώρα ευελπιστούν ότι θα βελτιώσουν ως ένα βαθμό την πορεία τους στο δεύτερο μισό του έτους. Πού βασίζουν τις εκτιμήσεις τους.

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν σε καλύτερο β εξάμηνο

Αρκετές είναι οι εισηγμένες εταιρείες που μετά από μια μέτρια πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων κατά το πρώτο μισό του 2023, ελπίζουν σε κάποια -μικρότερη ή μεγαλύτερη- ανάκαμψη της πορείας τους από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νηματουργιών (π.χ. Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Επίλεκτος) και των εταιρειών ένδυσης γενικότερα, οι οποίες αντιμετώπισαν μια σαφώς χαμηλότερη ζήτηση από την Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο, λόγω των επιπτώσεων του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα βρέθηκαν στους πρώτους μήνες του έτους και με αποθέματα προϊόντων υψηλότερου κόστους.

Το μεγάλο ζητούμενο για τις εταιρείες αυτές είναι κυρίως το πώς θα κινηθεί το ενεργειακό κόστος, με τα στελέχη τους να ελπίζουν πως οι τιμές της ενέργειας θα διατηρηθούν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα και τον προσεχή χειμώνα και πως η ευρωπαϊκή ζήτηση κάποια στιγμή θα αρχίσει και αυτή να ανακάμπτει.

Ένας δεύτερος κλάδος που θα ήθελε να ελπίζει σε κάποια βελτίωση της κατάστασης κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο είναι αυτός του μαρμάρου (π.χ. Ικτίνος Μάρμαρα), κυρίως μέσα από την ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα. Η κινεζική αγορά (μακράν η μεγαλύτερη για τις ελληνικές εταιρείες) υποχώρησε έντονα λόγω του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη συγκεκριμένη χώρα έως και τους πρώτους μήνες του 2023. Ελπίζεται λοιπόν ότι η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται, ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλέψει κάποιος τις εξελίξεις στην κινεζική οικονομία.

Τα Πλαστικά Κρήτης ξεκίνησαν δυναμικά το πρώτο φετινό τρίμηνο βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η διεθνής ζήτηση παρουσίασε απότομη και απρόβλεπτη κάμψη κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο η κερδοφορία του εισηγμένου ομίλου να υπολείπεται της αντίστοιχης περυσινής. Ελπίζεται πάντως ότι η κάμψη της ζήτησης θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με ορισμένους κύκλους οφείλεται στην προσδοκία των πελατών του κλάδου να αγοράσουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Στον κλάδο του χάλυβα (π.χ. Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν) οι επιδόσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου αναμένεται να είναι σαφώς χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές. Αυτό δεν οφείλεται στους όγκους των πωλήσεων (σε γενικές γραμμές διατηρήθηκαν σταθεροί), αλλά στις έντονες διακυμάνσεις των μικτών περιθωρίων κέρδους κάθε φορά που έχουμε απότομες αυξομειώσεις στη διεθνή τιμή του μετάλλου.

Έτσι μετά τα εξαιρετικά περιθώρια κέρδους του πρώτου περυσινού τετραμήνου ακολούθησε στη συνέχεια η αποκλιμάκωσή τους, η οποία ελπίζεται ότι ολοκληρώθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με τους αισιόδοξους παράγοντες του κλάδου να αναμένουν μια κάποια διεύρυνσή τους κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Η Mevaco αναμένεται να εμφανίσει στο α’ εξάμηνο κύκλο εργασιών αντίστοιχο του περυσινού, λόγω κάποιων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν σε πελάτες της στην εκκίνηση της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η στασιμότητα αυτή θεωρείται προσωρινή και έτσι υπάρχουν προσδοκίες για καλύτερο β’ εξάμηνο και για νέα βελτίωση επιδόσεων από το 2024.

Τέλος, Πλαστικά Θράκης και Medicon Hellas δεν θα επαναλάβουν φέτος τον περυσινό κύκλο εργασιών που εκτέλεσαν κατά τους πρώτους μήνες του 2022 διαθέτοντας προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονταν με την πανδημία Covid-19. Έτσι, με τους άλλους παράγοντες να διατηρούνται σταθεροί, ελπίζεται ότι το ποσοστό της αναμενόμενης υποχώρησης του πρώτου εξαμήνου θα αποκλιμακωθεί κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v