Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση κερδών στην Alpha, μείωση ενοποιημένων

Αύξηση 10% σημείωσαν τα προ φόρων κέρδη της Alpha για τη χρήση του 2001, ενώ τα ενοποιημένα και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων τρίτων υποχώρησαν κατά 7,8%. Η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα 0,91 ευρώ ανά μετοχή.

Αύξηση κερδών στην Alpha, μείωση ενοποιημένων
Αύξηση 10% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων της Alpha Bank για το 2001, τα οποία ανήλθαν στα 347 εκατ. ευρώ έναντι 315 εκατ. ευρώ το 2000.

Σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων τρίτων ανήλθαν στα 344 εκατ. ευρώ έναντι 373 εκατ. ευρώ το 2000. Η μείωση στα ενοποιημένα κέρδη ανέρχεται στο 7,8 %.

Το μέρισμα που θα διανείμει η τράπεζα ανέρχεται στα 0,91 ευρώ (310 δρχ.) ανά μετοχή.

Τα αποτελέσματα αυτά κατά το 2001, ενός έτους σημαντικής πτώσεως των επιτοκίων λόγω της εισαγωγής του Ευρώ και της εντάσεως του ανταγωνισμού, καθώς και, μεγάλων διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές, κρίνονται ικανοποιητικά, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη και η συνεχιζόμενη για δεύτερη συνεχή χρονιά αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank.

Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 16% και ανήλθαν σε € 14.7 δισ. Η Τράπεζα διαθέτει ένα από τα πλέον υγιή χαρτοφυλάκια της αγοράς με τα δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αντιστοιχούν στο 58%, και τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις στο 23%, του συνόλου των χορηγήσεων.

Τα στεγαστικά δάνεια, όπου η Τράπεζα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση το 2001, αυξήθηκαν κατά 91%, οδηγώντας σε διεύρυνση του μεριδίου αγοράς καθώς τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων του τραπεζικού συστήματος αυξήθηκαν κατά 37%.

Τα καταναλωτικά δάνεια, επίσης, εσημείωσαν αύξηση 64%, ποσοστό υπερδιπλάσιο έναντι του συνολικού υπολοίπου της τραπεζικής αγοράς.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που έχουν σχηματισθεί στην Τράπεζα ανέρχονται σε € 229 εκατ., ενώ οι επισφάλειες σε € 23 εκατ., ή ποσοστό μόλις 0,175% του συνόλου των χορηγήσεων, καθώς η πολιτική της Τραπέζης είναι να μη συσσωρεύει επισφάλειες. Τα δάνεια σε καθυστέρηση (πέραν των 3 μηνών) ανέρχονται σε € 351 εκατ., ή ποσοστό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v