Σε εξαγορές ή και συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις προχωρούν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τόσο τις ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός όσο και την έλλειψη στελεχών πληροφορικής στη χώρα μας.
Για τις παλιές επιχειρήσεις, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν το «ψηφιακό εργαλείο» που θα τις βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και στη λειτουργία τους στην νέα εποχή.
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ και της Deloitte, μία στις τέσσερις ελληνικές εταιρείες είτε συνεργάζεται ήδη είτε αναζητά συνεργασίες με startups. Συγκεκριμένα, το 24% των ελληνικών εταιρειών «προχωρά σε συνεργασίες με startups, βελτιώνοντας τη διασύνδεση με το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας. Μέσω των συνεργασιών αυτών αποκτούν πρόσβαση σε ανθρώπινο ταλέντο, αλλά και αποκομίζουν ωφέλειες για την αναβάθμιση της τεχνογνωσίας και των τεχνολογικών υποδομών τους και την καλύτερη εξοικείωση με την επιχειρηματική κουλτούρα που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής».
Το Public Group, η Entersoft, η Uni Systems, της HP Hellas αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα αυτής της πρακτικής.
Public Group
Το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε συμμετοχές σε startups - scale ups εταιρείες αναζητώντας πρόσβαση στην καινοτομία, με πιο πρόσφατη αυτή της πλατφόρμας audiobooks Bookvoice.
Ήδη, το χαρτοφυλάκιό του ομίλου περιλαμβάνει συμμετοχές στην iRepair, στην Douleutaras, στην Box Now, στη SVUUM, αλλά και στη σουηδική Klarna.
Ο Όμιλος πάντως δεν φαίνεται να σταματά εδώ, καθώς ήδη έχει προαναγγείλει νέες τοποθετήσεις σε scale ups σε τομείς αιχμής, όπως το last mile delivery, το fintech και το education technology.
Παράλληλα, άλλα 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις σε scale ups, όπως έγινε με την περίπτωση της μετοχικής εισόδου στην Douleutaras.gr και στην Klarna.
Μετά την Box Now, ο όμιλος Public επένδυσε στο last mile delivery με την SVUUM.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Public Ρόμπυ Μπουρλάς είχε κάνει λόγο για ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα άγγιζε τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζονταν σε εξαγορές ή μετοχικές συνεργασίες.
Η PCP (Public Capital Partners) έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που σχετίζεται με τη μάρκα Public. Αποτελεί το πρώτο Corporate Venture Capital (CVC) που λειτουργεί στην Ελλάδα με έμφαση στις τεχνολογίες για το omnichannel retail, ενώ ανάμεσα σε άλλα έχει συνάψει στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022 συνεργασία ως limited partner στο Endeavor Catalyst IV fund.
Η κίνηση αυτή είχε στόχο να συγκεντρωθούν κεφάλαια με τη συμμετοχή κορυφαίων επιχειρηματιών και επενδυτών, με αντικείμενο την υλοποίηση της επενδυτικής στρατηγικής που εστιάζει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας γύρω από την ισχυρή μάρκα Public.
Το Public Group ποντάρει και στην in-house ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα έχει ήδη αναπτυχθεί ειδική ομάδα προγραμματιστών, η Public Next, που παράγουν καινοτομία, με έμφαση σε εφαρμογές για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Entersoft
Νέες εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδας σχεδιάζει η εταιρεία Πληροφορικής Entersoft.
Στα τέλη Ιανουαρίου η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά, προς 3,5 εκατ. ευρώ, της CGSoft, που αναπτύσσει λογισμικό διαχείρισης ακινήτων.
Η εξαγορά ήρθε να προστεθεί σ' ένα «πακέτο» σημαντικών επιχειρηματικών κινήσεων της εταιρείας το τελευταίο διάστημα, το οποίο την κατατάσσει ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η εισηγμένη ολοκλήρωσε τέσσερις εξαγορές σε διάστημα 13 μηνών.
Για φέτος, η Entersoft εξετάζει και νέες εξαγορές εταιρειών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής της.
Μάλιστα, μετά την εξαγορά της Bit Software δημιουργήθηκαν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για την Entersoft στη Ρουμανία, η οποία αποτελεί κομβική αγορά για τη δραστηριότητα της εκτός Ελλάδας.
Το 2022 η εταιρεία προχώρησε σε συνολικά τρεις εξαγορές. Τον Ιανουάριο του 2022 έβγαλε από τα ταμεία το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει την Logon ΑΕ, εταιρεία υλοποίησης έργων λογισμικού για επιχειρήσεις και ειδικότερα για προϊόντα κατηγορίας ERP, CRM, WMS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης για περισσότερα από είκοσι έτη.
Τον Μάιο του ίδιου έτους η Entersoft προχώρησε στην εξαγορά του 75% της BIT Software Romania, χτίζοντας γερές βάσεις στη Ρουμανία, αφού με αυτή την κίνηση διπλασίασε το αποτύπωμά της στην εν λόγω αγορά και έγινε ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία με το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.
Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2022, η Entersoft προχώρησε σε ακόμα μια σημαντική επένδυση, καθώς υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την αγορά από την εταιρεία Smartware International των λογισμικών SmartPharmaSys, SmartPharmaSys 360@cloud, SmartMediSys και SmartMediSys 360@cloud, που απευθύνονται στον κλάδο υγείας και ειδικότερα στα φαρμακεία και στην ιατρική κοινότητα, των αντίστοιχων σημάτων και του σχετικού πελατολογίου, καθώς και των λογισμικών SmartRetail και SmartRetail 360@cloud που απευθύνονται στον κλάδο της εντατικής λιανικής και των αντίστοιχων σημάτων. Το συμφωνηθέν τίμημα ανήλθε στο ποσό των 1.800.000 ευρώ.
Uni Systems
Ο όμιλος της Uni Systems έχει αποκτήσει μειοψηφικές συμμετοχές σε τρεις νεοφυείς εταιρείες, τις Probotek, Optechain και Museotek. Ειδικά, η περίπτωση της Probotek, μιας startup με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things και Internet of Drones είναι χαρακτηριστική της καινοτομίας που προσδίδουν οι startups στους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς ΙΤ.
Παράλληλα, η εταιρεία προσανατολίζεται και σε νέες εξαγορές συμπληρωματικών εταιρειών που διαθέτουν ιδιοπαραγόμενο λογισμικό, είναι εξωστρεφείς και απευθύνονται σε ίδιες ή παραπλήσιες αγορές.
HP Hellas
Και η HP Hellas βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνική startup από τον κλάδο του software, προκειμένου να εντάξει τα προϊόντα της στο χαρτοφυλάκιό της. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, αυτές οι επαφές είναι αρκετά ώριμες, θα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία το επόμενο διάστημα και θα έχουν αποτέλεσμα τα προϊόντα της ελληνικής startup να αρχίσουν να διατίθενται από την HP στις παγκόσμιες αγορές.
Συνολικά, η εταιρεία παρακολουθεί πολύ στενά το νεοφυές οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα, μη αποκλείοντας κάποια εξαγορά στο μέλλον.
Οι τομείς ενδιαφέροντος της HP για το ελληνικό οικοσύστημα αφορούν τον χώρο του computing, του printing, της ψηφιακής ασφάλειας, του Edge Computing, του cloud, του 3D printing και των υλικών τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Η HP εντείνει την παρουσία της στην ελληνική αγορά αναπτύσσοντας σχέσεις με τοπικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Elevate Greece και το Junior Achievement.
Μάλιστα, στελέχη του HP Tech Venture, του venture capital της HP, που έχει κάνει ήδη δεκάδες επενδύσεις και εξαγορές startups ανά τον κόσμο, έχουν ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα, αξιολογώντας το εγχώριο δυναμικό καινοτομίας.