Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη Rom Telecom

Την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Romtelecom με ποσοστό 54,01% και την πλειοψηφία στα Όργανα Διοίκησης της εταιρίας με όρους που εξασφαλίζουν την ακώλυτη και αποτελεσματική διοίκηση της Romtelecom, αποκτά ο Όμιλος ΟΤΕ, μετά και την έγκριση των όρων της σχετικής συμφωνίας από το Δ.Σ. του Οργανισμού.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη Rom Telecom
Την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Romtelecom με ποσοστό 54,01% και την πλειοψηφία στα Όργανα Διοίκησης της εταιρίας με όρους που εξασφαλίζουν την ακώλυτη και αποτελεσματική διοίκηση της Romtelecom, αποκτά ο Όμιλος ΟΤΕ, μετά και την έγκριση των όρων της σχετικής συμφωνίας από το Δ.Σ. του Οργανισμού. Η συμφωνία αποτυπώνεται συνολικά σε 7 συμβατικά έγγραφα.

Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Rom Telecom με έκδοση μετοχών θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τον ΟΤΕ (ΟΤΕ International) που για το σκοπό αυτό θα καταβάλλει συνολικά 200 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα ο ΟΤΕ θα αγοράσει μετοχές που έχει στην κυριότητα του το υπουργείο Επικοινωνιών της Ρουμανίας, ισόποσες των 31 εκατ. δολαρίων, αποκτώντας συνολικά ποσοστό 51,95% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, η Romtelecom θα προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων οφειλών της προς τον ΟΤΕ συνολικού ποσού 42.625.000 δολαρίων. Ο ΟΤΕ θα αποκτήσει και τις νέες αυτές μετοχές διαμορφώνοντας το ποσοστό του σε 54,01%. Σε όλες τις πράξεις η τιμή των μετοχών παραμένει σταθερή.

Η αξία της αποτίμησης της εταιρίας, βάσει της οποίας πραγματοποιούνται όλες αυτές οι συναλλάγες συμφωνήθηκε στα 750 εκατ. δολαρίων (pre-money) και είναι εντός του εύρους των εκτιμήσεων των συμβούλων (Morgan Stanley).

Σε ότι αφορά τη διοίκηση της εταιρίας, το Ρουμανικό Δημόσιο έχει μόνο 2 από τα 7 μέλη που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο, και τούτο δυνάμει της συμφωνίας μετόχων και εφόσον το Δημόσιο έχει τουλάχιστον 30%, και όχι δυνάμει καταστατικού. Δημιουργείται επίσης νέο καταστατικό στο οποίο δεν υπάρχουν περιοριστικοί όροι για τη λειτουργία της Διοίκησης και δεν περιέχονται διατάξεις κατά παρέκκλιση του γενικού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις ανώνυμες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στη Ρουμανία.

Έτσι, π.χ. δεν υφίστανται ειδικά δικαιώματα υπέρ συγκεκριμένων μετόχων, για την σύγκλιση και τον υπολογισμό απαρτίας και πλειοψηφίας στις Γενικές Συνελεύσεις αλλά ισχύουν οι γενικές διατάξεις του νόμου. Το επταμελές Δ.Σ. εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση, όπου ο ΟΤΕ έχει την πλειοψηφία, και η καθημερινή διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων επαφίεται στο management. Η πολιτική τιμών υπάγεται πλέον στην ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για τις Τηλεπικοινωνίες.

Επίσης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η πολιτική αναπροσαρμογής των τιμών (tariff rebalancing) και οριστικοποιήθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή τα τέλη διασύνδεσης (interconnection fees), όπως προτάθηκε από την Romtelecom.

Επιπλέον, τα συμβαλλόμενα μέρη εξέτασαν την κατάσταση και τις προοπτικές της θυγατρικής κινητής τηλεφωνίας της Romtelecom (Cosmorom) και κατέληξαν στην υιοθέτηση ορισμένων γενικών αρχών στρατηγικής, που συνάπτονται ως παράρτημα στην σύμβαση των μετόχων.

Η εταιρία παύει να έχει πλέον επωνυμία ως δημόσια και δεν υπάγεται πια στην αντίστοιχη νομοθεσία περί Δημοσίων Επιχειρήσεων (διατάξεις προστασίας εργαζομένων, τιμολόγια μόνο σε τοπικό νόμισμα, φορολογικές ρυθμίσεις, κ.λ.π.).

Δεν ισχύει πλέον το ”veto” του Δημοσίου σε σημαντικές αποφάσεις καθώς και το καθεστώς συνδιοικήσεως, έτσι ώστε τα εταιρικά όργανα να αποφασίζουν ανεξάρτητα για τη δομή της εταιρείας, τα επιχειρησιακά της σχέδια κ.λ.π.

Καταργήθηκαν επίσης, οι διατάξεις του καταστατικού που ήταν πολύ περιοριστικές από τις αντίστοιχες του Δικαίου των Εταιριών και τα τιμολόγια δεν υπόκεινται στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είναι δημόσια υπηρεσία.

Με την τελική συμφωνία η λειτουργία της εταιρείας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από τα δικαιώματα μειοψηφίας της Ρουμανικής κυβέρνησης και ακολουθεί τα επιχειρησιακά πλάνα που εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v