Ίλυδα: Τα δύο συν ένα «καυτά» έργα που διεκδικεί

Επιπλέον έσοδα από δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης διεκδικεί η εισηγμένη. Το θετικό καθαρό ταμείο και η απόφαση για διανομή μερίσματος μετά από πολλά χρόνια.

Ίλυδα: Τα δύο συν ένα «καυτά» έργα που διεκδικεί
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός, Βασίλης Ανυφαντάκης

Αρκετά κοντά στην ανάληψη δύο τουλάχιστον συμβάσεων που θα είναι σε θέση να ανεβάσουν σημαντικά τον μελλοντικό κύκλο εργασιών της βρίσκεται η εταιρεία πληροφορικής Ίλυδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Βασίλης Ανυφαντάκης μετά τη λήξη της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η εισηγμένη εταιρεία:

  • Σε κοινοπραξία με την Vodafone είναι το μόνο σχήμα που έχουν κατεβεί στο διαγωνισμό e-University (προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ), έργο το οποίο αφορά τη δημιουργία «εθνικού φοιτητολογίου». Η Ίλυδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε έργα των Υπουργείων της Παιδείας και της Υγείας.
  • Σε κοινοπραξία με την Nova είναι το μόνο σχήμα που έχει καταθέσει προσφορά στο σκέλος του διαγωνισμού του Υπουργείου Υγείας για την μηχανογράφηση των νοσοκομείων (δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας για την κεντροποιημένη διαχείριση προμηθειών όλων των κρατικών νοσοκομείων). Το έργο είναι προϋπολογισμού αρκετών εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση ανάληψης των συγκεκριμένων έργων (ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, η έκβαση των διαγωνισμών αναμένεται σύντομα) η εισηγμένη θα μπορούσε να αρχίσει να εγγράφει έσοδα από τα τέλη της φετινής χρονιάς, ή από τις αρχές της επόμενης. Το κομμάτι των συμβάσεων που αντιστοιχεί στην Ίλυδα είναι μεγάλο σε σύγκριση με την ετήσιο κύκλο εργασιών της (πχ 4,35 εκατ. το 2022).

Πάντως, ο κύκλος εργασιών του πρώτου φετινού εξαμήνου δεν διαφέρει σημαντικά από τον αντίστοιχο περυσινό.

Πέραν αυτών, η Ίλυδα η οποία έχει ήδη παραδώσει το πρόγραμμα διαχείρισης των φαρμάκων υψηλού κόστους που λειτουργεί πιλοτικά για δύο παθήσεις, προτίθεται να διεκδικήσει και την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου αυτό να συμπεριλάβει άλλες 48 παθήσεις (και αυτό έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης).

Ταμείο, νέο προϊόν και μέρισμα

To 2022 η εισηγμένη σημείωσε κύκλο εργασιών 4,35 εκατ. ευρώ (4,41 εκατ. το 2021), EBITDA 1,49 εκατ. (1,739 εκατ. το 2021) και καθαρά κέρδη 1,285 εκατ. ευρώ (430 χιλ. το 2021), επηρεασμένα όμως θετικά και από έκτακτα κονδύλια.

Η ουσία είναι ότι η Ίλυδα έκλεισε το 2022 με θετικό καθαρό ταμείο 1,173 εκατ. ευρώ. Σήμερα το θετικό καθαρό ταμείο εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα, συν ένα ποσό της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι κατατεθειμένο σε λογαριασμούς πελατών (αντί εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης των έργων) προκειμένου να αποφευχθούν έξοδα προμηθειών. Στην πράξη δηλαδή, το θετικό καθαρό ταμείο διαμορφώνεται κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Ίλυδας αποφάσισε την διανομή -μετά από πολλά χρόνια- μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή (καταβολή στις 21 Ιουλίου) με τον Βασίλη Ανυφαντάκη να δηλώνει πως αν όλα πάνε καλά, το μέρισμα του 2024 αναμένεται υψηλότερο. Διευκρίνισε επίσης ότι η φετινή συγκρατημένη μερισματική πολιτική οφείλεται στην ανάγκη δημιουργίας υψηλών αποθεματικών προκειμένου η Ίλυδα να μπορεί να εντάξει σε καθεστώς επιδότησης ένα νέο προϊόν λογισμικού που εκπονείται από το τμήμα R&D και θα σχετίζεται με το περιβάλλον και τη διαχείριση απορριμμάτων.

ΥΓ: Οι αποδοχές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης Βασίλη Ανυφαντάκη ήταν μηδενικές εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος θα ανέλθουν έως του ποσού των 30.000 ευρώ και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2024 αν όλα πάνε καλά για την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v