Τα κλειδιά της συνεργασίας Naval Group με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα

Στην τρίτη διοργάνωση R&D Partners Days συμμετέχουν 40 ελληνικές εταιρείες, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα. Επικεντρώνονται σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς, όπως μη επανδρωμένα οχήματα (UxV), αυτόνομα συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη.

Τα κλειδιά της συνεργασίας Naval Group με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα

Στις 15 και 16 Ιουνίου 2023, η Naval Group συγκεντρώνει εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων της χώρας στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα για την τρίτη διοργάνωση των «R&D Partners Days».

Όπως ανακοινώθηκε, η εκδήλωση αυτή επικεντρώνεται σε κοινά έργα R&D και S&Τ και στοχεύει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και του αμυντικού ελληνικού οικοσυστήματος. Οι κύριοι βιομηχανικοί Γάλλοι εταίροι της Naval Group Thales και MBDA συμμετέχουν από κοινού σε αυτή την εκδήλωση.

R&D (Ερευνα & Ανάπτυξη), προνομιακός άξονας συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας

Από την ίδρυσή της στην Ελλάδα το 2008, η Naval Group έχει αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με πολλές εταιρείες υψηλής ειδίκευσης και καινοτομίας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά και με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους.

Παράλληλα με το πρόγραμμα φρεγατών, για το οποίο η Naval Group έχει σχεδιάσει ένα ισχυρό σχέδιο συμμετοχής της ελληνική βιομηχανία, ο Όμιλος επιδιώκει επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μελλοντικών πολεμικών δυνατοτήτων του ελληνικού ναυτικού μέσω έργων R&D με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Naval Group διοργανώνει τις Ημέρες Συνεργατών R&D με την υποστήριξη και τον συντονισμό του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) και της HASDIG (Ελληνικός Όμιλος Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας) ως ευκαιρία συνάντησης με σημερινούς και νέους εταίρους και συζήτησης για τρέχοντα και μελλοντικά έργα που δίνουν ευκαιρίες για την ενίσχυση των συνεργασιών.

Δεδομένης της ποικιλομορφίας των ερευνητικών τομέων του Naval Group, αυτές οι συνεργασίες επικεντρώνονται σε τεχνολογίες αιχμής σε διάφορους τομείς, όπως μη επανδρωμένα οχήματα (UxV), αυτόνομα συστήματα, τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αποθήκευση και παραγωγή ενέργειας, επαυξημένη πραγματικότητα, I-maintenance, συντήρηση λογισμικού και οικολογική σύλληψη. Φέτος θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Ενέργεια.

Επί του παρόντος, η Naval Group και οι Έλληνες εταίροι της έχουν ολοκληρώσει από κοινού με επιτυχία το ευρωπαϊκό έργο PANDORA. Αυτή η συνεργασία R&D είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο, με στόχο να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

Στην τρίτη αυτή διοργάνωση, συμμετέχουν περίπου 40 ελληνικές εταιρείες, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, η Naval Group θα μοιραστεί με τους Έλληνες εταίρους της την παρουσίαση του έργου R&D Blue ship, με κύριο στόχο τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης επί του σκάφους.

Επιπλέον, οι κύριοι βιομηχανικοί Γάλλοι εταίροι του Naval Group Thales και MBDA συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση και θα παρουσιάσουν το αντίστοιχο σχέδιο συνεργασίας R&D με Έλληνες εταίρους. Η GDDIA (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών) θα φέρει επίσης το όραμά της για την πολιτική καινοτομίας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Συνεργασίες με Έλληνες ακαδημαϊκούς εταίρους

Η Naval Group είναι ήδη συνεργάτης τριών κορυφαίων ελληνικών πανεπιστημίων: του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ερευνητικού Κέντρου Forth. Αυτές οι συνεργασίες οδήγησαν σε γόνιμες ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ του Εθνικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ENSTA Bretagne για την ανάπτυξη εργασιών σε σύνθετο υλικό και με δύο συγκεκριμένα έργα με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Εφέτος, αυτή η συνεργασία επεκτάθηκε και με την Σχολή Δοκίμων, η οποία έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τη Naval Group και ξεκίνησε παραγωγικές συζητήσεις με το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v