Πριν αλέκτορα φωνήσαι, στις 6 Ιουνίου, η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΨΑ αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 3,199 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 580.762 νέων μετοχών αξίας 5,51 ευρώ ανά μετοχή.
Η απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη βιομηχανία αναψυκτικών έρχεται πέντε ημέρες αφότου το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (SMERC), συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη, ανακοίνωσε ότι επενδύει στη βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ. Είχε προηγηθεί το πρωί της 1ης Ιουνίου η ίδρυση της «ΑΓΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» από το SMERemediumCap και την οικογένεια Τσαούτου, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη μεταβίβαση του ελέγχου της ιστορικής βιομηχανίας στο fund.
Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό νέο από το μέτωπο της βιομηχανίας αναψυκτικών, η οποία αλλάζει σελίδα. Την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουνίου, αναρτήθηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) της ΕΨΑ δύο ακόμη αποφάσεις του διοικητικού της συμβουλίου. Η πρώτη αφορούσε την παραίτηση των κ.κ. Αλέξανδρου Γεωργιάδη και Νικόλαου Τσαούτου και την εκλογή των κ.κ. Κωνσταντίνου Καραφωτάκη και Νικόλαου Ζορμπά. Το πρακτικό του Δ.Σ. φέρει ημερομηνία 31η Μαΐου.
Η δεύτερη απόφαση αφορούσε την παραίτηση του κ. Κωνσταντίνου Σεπετά από μέλος του Δ.Σ. και την εκλογή του κ. Νίκου Καραμούζη. Το πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου της ΕΨΑ, που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ την 9η Ιουνίου, φέρει ημερομηνία 30 Μαΐου. Δηλαδή δύο ημέρες πριν συσταθεί η κοινή εταιρεία των Καραμούζη - οικογένειας Τσαούτου και πριν ανακοινωθεί επισήμως η είσοδος στην ΕΨΑ του επενδυτικού ταμείου.
Για την παραίτηση του κ. Κ. Σεπετά, πηγές της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.), μιλώντας στο Euro2day.gr, υποστήριξαν ότι δεν συνέβη τώρα αλλά το καλοκαίρι του 2021, όπως προκύπτει και από το ΓΕΜΗ, και ο λόγος ήταν διότι η ΕΨΑ παρουσίαζε ζημιογόνα αποτελέσματα και είχε προβλήματα. Όσο για τις προθέσεις της Βίκος αναφορικά με την ΕΨΑ, οι ίδιες πηγές είπαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου -είναι μέτοχοι με 25% στην ΕΨΑ-, συμμετέχοντας με 800.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ΑΓΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τις σχέσεις των μετόχων, το άρθρο 8 προβλέπει περιορισμούς στη μεταβίβαση των μετοχών της. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως ο Μιχάλης Τσαούτος, η Παναγιώτα Τσαούτου και η Ήβη Μοσκαχλαϊδή (δηλαδή οι μέτοχοι μειοψηφίας) απαγορεύεται να προβούν σε οποιαδήποτε διάθεση των μετοχών που κατέχουν στην εταιρεία σε τρίτο μη μέτοχο για δύο χρόνια από τη σύστασή της, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση των λοιπών μετόχων της εταιρείας.
Επίσης το καταστατικό που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ την περασμένη Παρασκευή προβλέπει:
Δικαίωμα πρώτης άρνησης: Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εκ των μετόχων μειοψηφίας επιθυμεί να προβεί σε διάθεση μέρους ή του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην ΑΓΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ σε τρίτο μέρος, ο πωλητής θα πρέπει πρώτα να προτείνει την αγορά των προσφερόμενων μετοχών στη SMERemediumCap (SMERC).
Δικαίωμα προσκολλήσεως (Tag along): Σε περίπτωση που η Smerc επιθυμεί να προβεί σε διάθεση μέρους ή του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην ΑΓΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ σε ένα τρίτο μέρος, οι μέτοχοι μειοψηφίας θα έχουν το δικαίωμα προσκολλήσεως.
Δικαίωμα Drag Along: Σε περίπτωση που η Smerc επιθυμεί να διαθέσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην ΑΓΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ σε ένα τρίτο μέρος, η Smerc θα έχει δικαίωμα συμπαρασύρσεως έναντι των μετόχων Μειοψηφίας (το «Δικαίωμα Drag Along»). Με τη λήψη της ειδοποίησης Drag Disposal, οι μέτοχοι μειοψηφίας υποχρεούνται να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη μεταβίβαση, μεταβιβάζοντας το σύνολο των μετοχών τους, στην τιμή και υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ειδοποίηση Drag Disposal, ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των μετοχών της Smerc.