Πολύπλευρη στήριξη από χρηματοδότηση μέχρι συμβουλευτικές υπηρεσίες προσφέρει η Εθνική Τράπεζα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία και να προχωρήσουν σε πιθανές συγχωνεύσεις προς όφελος των ιδίων αλλά και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Σήμερα, σημειώνουν πηγές τις τράπεζας, η Εθνική συνεργάζεται με 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επίβλεψη των οποίων έχει αναθέσει σε 450 επαγγελματικούς συμβούλους της τράπεζας ανά την Ελλάδα, προσφέροντας ποιοτική εξυπηρέτηση και απλές διαδικασίες. Τα δάνεια που έχουν δοθεί την τελευταία 3ετία στις εν λόγω εταιρείες ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ στο 26% το 2022 και προβλέπεται το ποσοστό να ανέλθει σε 30% το 2023.
«Παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση για την εξυπηρέτηση των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών αναγκών των πελατών μας. Έχουμε κατακτήσει την 1η θέση στην ψηφιακή τραπεζική προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και μετασχηματισμό συστημάτων. Ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού (διαδικασιών-συστημάτων-μοντέλου εξυπηρέτησης-προϊόντων-Digital transformation). Δημιουργούμε μέσω συνεργασιών Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα, στηρίζουμε Δράσεις στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων & γυναικείας επιχειρηματικότητας», τονίζουν πηγές της τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα έχει οργανώσει πανελλαδικά ένα δίκτυο συμβούλων για να παρέχουν συμβουλές για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων των μικρομεσαίων και λύσεις για τις ανάγκες τους. Επίσης, η τράπεζα έχει προχωρήσει σε ειδικά προϊόντα και ψηφιακές υπηρεσίες για την εύκολη και ταχύτερη εξυπηρέτησή τους και έχει πετύχει με πρωτοπόρες εταιρείες της πληροφορικής συμφωνίες με άξονα τη στήριξη και την περαιτέρω συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με τις μικρομεσαίες εταιρείες.
Η αγορά των ΜμΕ
Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 865.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων, απασχολούν το 55% των εργαζομένων και συνεισφέρουν στο 38% της Προστιθέμενης Αξίας.
Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις (80%), το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών (της τάξης του 60%) παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κ.λπ.) Το 2023 αναπτύσσονται δυναμικά όπως υποδηλώνει ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ, που αυξήθηκε κατά 8 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2023 (φτάνοντας τις 16), με ατμομηχανή τις επενδύσεις καθώς το 43% των μικρομεσαίων εκτιμά ότι την επόμενη 3ετία θα αυξήσει το συνολικό ύψος των επενδύσεών του συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία. Αιχμή των επενδύσεων αποτελούν τα πράσινα έργα, η αναβάθμιση εγκαταστάσεων, τα ψηφιακά εργαλεία αλλά και η επέκταση στο εξωτερικό.
Δυσκολίες
Το 54% των μικρομεσαίων εκτιμά ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν το 2023 και το 59% την επόμενη τριετία (έναντι 46% του τομέα με ανοδικές πωλήσεις την προηγούμενη τριετία). Σύμφωνα με την έρευνα της Eθνικής Τράπεζας, τα στοιχεία αβεβαιότητας που παραμένουν, αφορούν κυρίως το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών (με 63-65% του τομέα να δηλώνει υψηλή επίδραση) και σε δεύτερο βαθμό η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η αδύναμη ζήτηση (46% και 43% αντίστοιχα). Ωστόσο, παρά τις πιέσεις της συγκυρίας, η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας, αφού το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μειώθηκε σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο.