Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη ΔΕH της Enel Ρουμανίας. Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η διοίκηση της ΔΕΗ θα επανακαθορίσει τη στρατηγική και τα επόμενα βήματά της.
Όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε χθες στους αναλυτές η διοίκηση της εταιρείας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, η ΔΕH παρουσιάζει χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, στέλνοντας, έτσι, σήμα ότι διαθέτει περιθώρια βελτίωσης.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η εταιρεία παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή, που ανήλθε σε 4,3 TWh έναντι 6,4 TWh στο αντίστοιχο διάστημα του 2022, γεγονός που αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση λόγω των ήπιων κλιματικών συνθηκών του περασμένου χειμώνα, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής για εξοικονόμηση ενέργειας.
Στο μείγμα παραγωγής οι ΑΠΕ εμφανίζονται ενισχυμένες στο 4% από 1% στο α' τρίμηνο του 2022, το ίδιο και η λιγνιτική παραγωγή, στο 34% από 25%, ενώ αντίθετα, συρρικνωμένη σημαντικά είναι η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Το ποσοστό συμμετοχής της είναι στο 28% από 40%. Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίζονται μειωμένες κατά 34% οι εκπομπές CO2 στο εξεταζόμενο διάστημα.
Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε η παραγωγή από τις πετρελαϊκές μονάδες, όπως και τα υδροηλεκτρικά. Μάλιστα, η ΔEΗ επέλεξε να μην ξοδέψει τα αποθέματα υδροηλεκτρικής παραγωγής, ενόψει του θέρους.
Η διοίκηση της ΔΕH ανέφερε ότι η λιγνιτική παραγωγή το 2023 θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα, Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW, θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.
Όπως διαβεβαίωσε τους αναλυτές η διοίκηση της ΔΕH, δεν αλλάζει η στρατηγική απόφασή της για απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, με την καθυστέρηση να υπολογίζεται σε 1-2 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, αυτή τη στιγμή λειτουργούν έργα εγκατεστημένης ισχύος 376 MW, ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία άλλα 228 MW (τα 200 MW αφορούν σε φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πτολεμαΐδα και τα υπόλοιπα είναι αιολικά). Στη διετία 2023-2024 η ΔΕH έχει υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW.
Στην αγορά προμήθειας, εξάλλου, η ΔEΗ στο πρώτο τρίμηνο καταγράφει απώλειες πελατών σε όλες τις τάσεις. Στην υψηλή τάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, έχασε το 2%, στη μέση τάση το 2,2% και στη χαμηλή τάση το 4,2%.
Τον Μάρτιο, φέτος, στη χαμηλή τάση, όπου εντάσσονται τα νοικοκυριά, το 18% των πελατών της εταιρείας πληρώνουν λογαριασμούς με καθυστέρηση. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν στο 27% τον Μάρτιο του 2019, στο 20% τον ίδιο μήνα του 2021 και στο 19% τον Μάρτιο του 2022, με συνέπεια στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι υπερήμερες οφειλές να παρουσιάζουν μείωση κατά 14 εκατ. ευρώ.