Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: «Κόβουν το νήμα» ΗΡΩΝ και Optimus Energy με νέα PPAs

Οι δύο εταιρείες του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα κλείδωσαν τα πρώτα διμερή συμβόλαια με βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες, με το νέο σχήμα εξαίρεσης του πλαφόν. Ποια είναι τα δεδομένα.

Ενέργεια: «Κόβουν το νήμα» ΗΡΩΝ και Optimus Energy με νέα PPAs

«Έκοψαν το νήμα» δύο εταιρείες του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για τη σύναψη διμερών συμβάσεων (PPAs) με ενεργοβόρους καταναλωτές, στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εξαίρεσε από τον περασμένο Φεβρουάριο το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά από τα συγκεκριμένα συμβόλαια.

Πρόκειται για την ΗΡΩΝ και την Optimus Energy, που «κλείδωσαν» τα πρώτα 12 PPAs με βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες, αξιοποιώντας το νέο σχήμα.

Παράλληλα, από τον επόμενο μήνα, κατά πάσα πιθανότητα, ενεργοποιείται και η Μακροχρόνια Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA), που συνήψαν τον Σεπτέμβριο του 2022 η ΗΡΩΝ με την Green, μέλος του ομίλου V Group, του Βύρωνα Βασιλειάδη.

Η ΗΡΩΝ, βάσει της συμφωνίας, θα αγοράζει από την Green πράσινη ενέργεια 9 MW ανά έτος και για 12 χρόνια, την οποία είτε θα χρησιμοποιεί για το χαρτοφυλάκιο της, είτε θα την διαθέτει σε πελάτες, μέσω PPAs, με μακροχρόνια σταθερή τιμή, αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με το τρέχον ενεργειακό κόστος της αγοράς. Η ενεργοποίηση της σύμβασης με την Green είναι πλέον δυνατή, καθώς η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των έργων ΑΠΕ, από τα οποία η ΗΡΩΝ θα αντλεί πράσινη ενέργεια.

Η ΗΡΩΝ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν οι πρώτες εταιρείες που έκλεισαν PPAs με τελικούς καταναλωτές. Αρχικά, συμφωνήθηκαν 4 συμβάσεις, με έναρξη διάθεσης ποσοτήτων από τον Οκτώβριο του 2021. Η ΗΡΩΝ, ως προμηθευτής, εξυπηρετούσε τους συγκεκριμένους πελάτες με πράσινη ενέργεια από υφιστάμενα έργα ΑΠΕ που διέθετε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τον Μάρτιο του 2022 αυξήθηκαν σε 14 τα PPAs της ΗΡΩΝ, παρέχοντας σε ισάριθμους μεγάλους καταναλωτές, βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες, συνολική ισχύ 30 MW ή 44.000 MWh.

Σήμερα, η εταιρεία αριθμεί συνολικά 25 παρόμοιες συμβάσεις που δεν υπάγονται στην πρόσφατη ρύθμιση για την εξαίρεση του πλαφόν. Από τη δεξαμενή αυτών των πελατών η Optimus Energy, που είναι Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), συνήψε τα νέα 12 PPAs, με βάση το νέο σχήμα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι νέες συμβάσεις, που έγιναν με ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις, θα λειτουργούν συνδυαστικά με τις παλιές που εξακολουθούν να υφίστανται, ώστε να διασφαλίζεται για τους συγκεκριμένους πελάτες πλήρες όφελος από τη φθηνότερη πράσινη ενέργεια.

Η εξαίρεση του πλαφόν από τα PPAs εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για την προσέλκυση και νέων πελατών για την ΗΡΩΝ και την Optimus Energy και παράλληλα θα συμβάλει και στην άνθηση αυτής της αγοράς που κάνει τα πρώτα βήματά της. Γιατί θα δώσει τη δυνατότητα όχι μόνον στους developers, αυτούς, δηλαδή, που κατασκευάζουν νέα έργα ΑΠΕ, να κλείσουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας πράσινης ενέργειας, αλλά και σε υφιστάμενους προμηθευτές ενέργειας να προχωρήσουν σε ανάλογες συμφωνίες με πελάτες τους, είτε είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε ακόμη και νοικοκυριά.

Βεβαίως, για να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως η νέα αγορά ΑΠΕ επιβάλλεται, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες υποδομές, όπως είναι η επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τα συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v